Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Potpisan sporazum o suradnji - Vijeće za štampu u BiH i Univerzitet u Tuzli

  20.11.2017. 

  Potpisan sporazum o suradnji  - 

  Vijeće za štampu u BiH i Univerzitet u Tuzli


  U Tuzli je danas potpisan Sporazum o suradnji između Univerziteta u Tuzli i Vijeća za štampu u BiH. Sporazum su potpisali Rektorica tuzlanskog Univerziteta, prof. dr Nermina Hadžigrahić, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, gđa Ljiljana Zurovac i prof. dr Enes Osmančević, voditelj univerzitetskog Media centra.

  Sporazum podrazumijeva buduću zajedničku suradnju u oblasti edukacije studenata novinarstva o etičkim standardima profesionalnog izvještavanja, organiziranja okruglih stolova, seminara i konferencija za medijsku zajednicu, suradnju sa regionalnim samoregulacijskim tijelima i medijskim institutima, te promociju profesionalnog i odgovornog novinarstva u BiH.

  „Današnjim potpisivanjem sporazuma između Univerziteta u Tuzli i Vijeća za štampu u BiH započinjemo jaču institucionalnu saradnju, koja će biti vrlo značajna za naše studente“, izjavila je Rektorica prof. dr Nermina Hadžigrahić.

  Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu, izjavila je da je ova saradnja jako važna za obje institucije. „Mi imamo izvanrednu suradnju sa tuzlanskim univerzitetom već više od 10 godina, a ovim Sporazumom tu suradnju sada ozvaničujemo. Moramo što više unapređivati profesionalno i odgovorno novinarstvo i pripremati mladu generaciju novinara za vraćanje digniteta profesiji. Radeći zajedno sa katedrom novinarstva u Tuzli, naša će poruka biti još jača“.

  Prof. dr Enes Osmancević, voditelj univerzitetskog Media centra, naglasio je da je cilj ove suradnje „Zajednički nastup Media centra Univerziteta u Tuzli i Vijeća za štampu, u smislu stručne, profesionalne edukacije i istraživanja, gdje će, s jedne strane studenti imati mogućnost da koriste sve kapacitete Vijeća, a s druge strane da će Vijeće imati veću promociju profesionalnih i etičkih standarda novinarstva. Kao član europske Alijanse nezavisnih vijeća, Vijeće za štampu u BiH je u stalnom doticaju sa novim profesionalnim trendovima, a univerzitet ima mogućnost da pokreće istraživačke projekte koji mogu biti od poticaja, ne samo za stručnu javnost nego i za najširu publiku, u smislu prava na ispravak netačnih medijskih objava, da publika ima pravo ulagati neku vrstu prigovra a da je Vijeće za štampu spona između medija i građana."

  Nakon potpisivanja Sporazuma, održana je radionica o medijskoj etici za 50 studenata novinarstva tuzlanskog univerziteta, na kojoj je je promotivno predstavljena nova edukacijska platforma Vijeća - Online Škola medijske etike www.mediaethics.eu.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.