Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Održana konferencija "Izazovi online medija - Između profesionalizma i opstanka"

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

  organizovalo je Konferenciju

  „Izazovi online medija - Između profesionalizma i opstanka“

  17. novembar/studeni 2017. godine, Jahorina


  zajednickaKonferencija "Izazovi online medija - Između profesionalizma i opstanka", u organizaciji Vijeća za štampu u BiH, za profesionalce iz online medija u BiH završena je 17. novembra 2017.

  Cilj konferencije bio je da se, kroz dijalog, razmijene iskustva i problemi sa kojima se urednici online medija susreću u svakodnevnom radu. Također, kolege urednici pokušali su pronaći mogući zajednički put rješavanja nekih od tih problema, uz podršku i pomoć Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za printane i online medije.

  Teme ove Konferencije su bile: borba za opstanak na bh. medijskom tržištu, pad profesionalnih standarda novinarskog izvještavanja, lažne vijesti - spin, govor mržnje i divlji web portali.

  Izvršna urednica portala N1, gđa Tatjana Sekulić, istakla je da svaki novinar može napisati super vijest, ali da je poenta napisati odličan naslov koji je tačan, primamljiv i kreativan, a ne lažan.

  Novinar portala blic.rs, g. Branko Tomić, rekao je da je obaveza novinara da se profesionalno bave svojim poslom i da u skladu s tim objavljuju vijesti.

  Gđa Amila Seferović, urednica portala dan.ba je dodala da je medijima teško opstati, ali da na kraju kvalitet ipak izađe na vidjelo.

  Konferencija je zaključena osvrtima učesnika na koji način online mediji mogu zajednički nastupiti i zaštiti svoj profesionalni rad, posebno u dolazećoj izbornoj godini. Poštivanje Kodeksa za štampu i online medije osnovni je pravac, kao i edukacija publike, posjetilaca online medija o tome pravilnom načinu korišćenja slobodnog prostora za postavljanje vlastitih komentara, kao i prepoznavanja netačnih i lažnih vijesti, i reagiranja na takve vijesti slanjem žalbi Vijeću za štampu - www.vzs.ba.

  Susreti i razgovori urednika i novinara online medija veoma su bitni u cilju podizanja nivoa profesionalnog i odgovornog online izvještavanja, stoga će Vijeće za štampu i online medije u BiH i sljedeće godine organizirati niz ovakvih susreta.

  Press clipping medijskih objava možete pročitati ovdje.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.