Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Skupština Vijeća za štampu u BiH, 21.12.2017. godine

  GODIŠNJA SKUPŠTINA VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BIH

  Sarajevo, 21. decembar/prosinca 2017. godine

  Vildana Selimbegović, novoizabrana Predsjednica Skupštine Vijeća za štampu BiH

  Godišnja Skupština samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, Vijeća za štampu u BiH, održana je 21. decembra/prosinca 2017. godine, u Sarajevu.

  Skupštini su prisustvovali članovi Vijeća za štampu iz 19 printanih i online medija, te Udruženja/udruga novinara. Početak Skupštine bio je posvećen sjećanju i odavanju poštovanja minutom ćutnje dugogodišnjem Predsjedniku Skupštine, g. Erbeinu Rešidbegoviću.

  Odlukom većine Članova Vijeća, za novu Predsjednica Skupštine Vijeća za štampu u BiH, izabrana je gđa Vildana Selimbegović, Direktorica "Oslobođenje" d.o.o. i gl. odg. urednica dnevnog lista „Oslobođenje“, a za Dopredsjedavajućeg Skupštine izabran je g. Dario Šimić, Direktor Intersoft d.o.o., portal klix.ba.

  Gđa Vildana Selimbegović se zahvalila na povjerenju koje joj je ukazano od Članova Vijeća i izjavila: „Ja sam neko ko ima jako puno iskustva u radu sa Vijećem za štampu i nadam se da će mi to iskustvo pomoći da u ovom mandatu zamjenim Erbeina Rešidbegovića, našeg ranijeg Predsjednika, koji nas je tako naprasno napustio prije nekoliko mjeseci. Rekli su mi, kada su me kandidirali, da moje obaveze neće biti prevelike. Ja se ipak nadam od sveg srca da ćemo i Vijeće za štampu, i svi mi koji se bavimo ovim poslom, naredne godine u kojoj očekujemo da će izborna kampanja biti jedna od vjerovatno najtežih, najprljavijih i najintenezivnijih kampanja, zaista imati snage da profesionalno i etično odgovorimo na one zadatke koji su pred nama, a ja ću pokušati sa svoje strane da se tu maksimalno uključim".

  Pored ranijih Članova Vijeća, Skupštini su prisustvovali i predstavljeni novoprimljeni Članovi iz online i printanih medija: bljesak.info, Reprezent.ba, hayat.ba, SportSport.ba, te dnevnik.ba, avaz.ba i Dnevni avaz, koji su obnovili članstvo u Vijeću.

  Predstavljen je i izvještaj o radu Upravnog odbora Vijeća za štampu i izvještaj o radu Vijeća u 2016/2017.g., te informacije i plan aktivnosti za predstojeći period.

  Kolege urednici i novinari složili su se kako zajednički moraju raditi na očuvanju novinarske profesije i medijskih etičkih standarda, pogotovu u nadolazećoj izbornoj godini, i najavili češće zajedničko okupljanje i razmatranje zajedničkih problema koji se tiču ugrožavanja novinarske profesije.

  Članovi Vijeća za štampu u BiH: Večernji list za BiH, Oslobođenje, Dnevni Avaz, Nezavisne novine, Glas Srpske, Start BiH, Fena, slobodna-bosna.ba, Udruženje/udruga BH Novinari, Dnevni list, Društvo novinara BiH, klix.ba, SortSport.ba, Reprezent.ba, hayat.ba, dnevnik.ba, Stav, bljesak.info, Dani, novovrijeme.ba.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.