Radionica "Mehanizmi zaštite novinara i drugih medijskih profesionalaca", 29.05.2018.

Štampa

       Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini
organizuje
radionicu "Mehanizmi zaštite novinara i drugih medijskih profesionalaca"
29. maja/svibnja 2018. godine
Hotel Bosna, Banja Luka

Vijeće za štampu u BiH organizuje radionicu "Mehanizmi zaštite novinara i drugih medijskih profesionalaca", koja će se održati u utorak, 29. maja/svibnja 2018. godine u Hotelu Bosna, Banja Luka, sa početkom u 12h.

Prijetnje i napadi na novinare i dalje prolaze nekažnjeno, što za posljedicu ima veliku dozu straha, uznemiravanja, cenzure i autocenzure kod novinara, ali i na slobodu medija i pravo javnosti na informisanje. S obzirom na značaj funkcije novinara i slobode izvještavanja u demokratskom društvu, neophodno je da istrage krivičnih djela počinjenih protiv novinara budu provedene blagovremeno, nezavisno i efikasno, kako bi time bila poslata poruka javnosti o važnosti zaštite prava na slobodu izražavanja, ali i važnosti svih drugih prava novinara. 

Obaveze i odgovornost novinara su dio mehanizama zaštite slobodnog novinarstva, kao i to da građani budu upoznati sa standardima profesionalnog izvještavanja, te da poznaju mehanizme za podnošenje prigovora na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija, koje im stoje na raspolaganju putem Vijeća za štampu u BiH.

Vijeće za štampu u BiH je jedinstveno tijelo u BiH koje je opunomoćeno da odlučuje o etici u uredničkom sadržaju štampanih i online medija, tj. da li je bilo ili ne kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH. Žalbena komisija Vijeća daje odgovore po tom pitanju u formi Odluke, štiteći standarde profesionalnog izvještavanja novinara, ali i štiteći demokratsko pravo građana na tačnu i profesionalno plasiranu informaciju.

Radionicu „Mehanizmi zaštite novinara i drugih medijskih profesionalaca“ organizuje OSCE BiH - Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju, misija u BiH, a realizuju je Vijeće za štampu u BiH i Udruženje/udruga BH novinari.