Stručna debata: "Izazovi online medija – zaštita profesionalizma i opstanak"

Štampa

STRUČNA DEBATA

VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

organizira treću stručnu debatu

"IZAZOVI ONLINE MEDIJA – ZAŠTITA PROFESIONALIZMA I OPSTANAK"

Utorak i Srijeda 15-16. januara/siječnja 2019.

Hotel Courtyard Merriott, Sarajevo

Vijeće za štampu i online medije, samoregulacijsko tijelo u BiH, organizira susret urednika i novinara iz Online medija u BiH, na Stručnoj debati pod nazivom "Izazovi online medija – Zaštita profesionalizma i opstanak".

15. i 16. januara/siječnja 2019. godine u hotelu Courtyard Merriott u Sarajevu, kroz stručnu debatu i međusobni dijalog, profesionalaci iz online medija, skupa sa članovima Vijeće za štampu, razjašnjavati će probleme sa kojima se susreću u svome radu zbog ugrožavanja i devalviranja profesije novinarstva i etičkog izvještavanja, konstantnog i sve češćeg kršenja autorskih prava, krađe tekstova i fotografija, širenja govora mržnje i huškačke retorike, te ozbiljnog materijalnog ugrožavanja sve prisutnijim divljim i anonimnim portalima na marketinškom tržištu.

U toku debate o govoru mržnje, bit će predstavljeni rezultati kampanje „STOP! Govor mržnje“ Vijeća za štampu u BiH, monitoringa i moderacije komentara posjetilaca na sedam (7) Online medija, u periodu 17.8. – 17.11.2018. godine, kao i primjeri sudskih slučajeva po govoru mržnje sa Europskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Pitanje koje se stalno postavlja – kako zaštititi slobodu govora, a spriječiti govor mržnje?, bit će postavljeno i uz primjere velikog broja prijetnji koje posjetitelji, postavljači komentara u Online medijima, upućuju urednicima portala kada oni sadržaje sa govorom mržnje brišu i skidaju sa svoga portala.

Cilj ove stručne debate je da se, uz asistenciju članova Vijeća za štampu i online medije, definiraju mogući zajednički nastupi i djelovanje profesionalnih Online medija za rješavanje ovih problema, a u zajedničkom interesu i zaštite novinarske profesije i opstanka profesionalnih online medija na tržištu.

Uz ovu Debatu, Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH će održati izvanrednu sjednicu, na kojoj će diskutirati o zabrinjavajućem nivou porasta kršenja etičkih standarda u medijskim sadržajima i sve žešćim političkim manipulacijama i uticajima na uredničku politiku, koja se više nego jasno očituju u uredničkim sadržajima pojedinih medija. Razmatrat će se i problem pojave divljih web portala - portala bez Impressuma, kontakt i identifikacijskih podataka, s pitanjem koliko i kako takvi portali ugrožavaju online medijsku zajednicu BiH u profesionalnom i ekonomskom smislu.

Kontakt: Vijeće za štampu u BiH, tel: 033/272-270 E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.