Studijska posjeta Saveta za štampu iz Srbije Vijeću za štampu u BiH

Štampa

Vijeće za štampu i online medije u BiH od 14. do 16. marta/ožujka 2019. U Sarajevu ugostit će kolege Saveta za štampu iz Srbije.

Tokom ove studijske posjete, članovi Saveta za štampu razgovarat će s domaćinima o ujednačavanju primjene samoregulacije medija i etičkih standarda medijskog izvještavanja.Poseban dio studijske posjete bit će posvećen praktičnom rješavanju žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, kao i rješavanju problema govora mržnje u medijima.

Kolege iz Saveta za štampu će također posjetiti redakcije dvaju najvećih bh. dnevnih listova, „Dnevni avaz“ i „Oslobođenje“, koji su članovi Vijeća za štampu u BiH. Time će biti u mogućnosti razgovarati sa novinarima i urednicima o radu u medijima u BiH, odnosu medija i samoregulatornog tijela, te njihovoj dugogodišnjoj suradnji.

Ova studijska posjeta organizira se u okviru zajedničkog regionalnog projekta „Izgradnja povjerenja u medije Jugoistočne Evrope i Turske“ koji podržava UNESCO/EC.

Na potrebu za zajedničkim djelovanjem ukazuje činjenica da s razvojem i masovnom upotrebom Internet portala informacije i dezinformacije ne ostaju samo u državama u kojima su kreirane, već bivaju prenesene i čitane i u državama okruženja.

Razmjena mišljenja i iskustava sa kolegama iz regiona bitan je način unapređenja rada samoregulatornih tijela i osnaživanja mehanizama samoregulacije.