Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Protestno pismo BH Vijeća za štampu, Udruženja "BH Novinari" i Društva novinara BiH

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU BiH, UDRUŽENJE "BH NOVINARI" I DRUŠTVO NOVINARA BiH

  upućuju

  PROTESTNO PISMO

  ZASTUPNIČKOM DOMU PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH
  VIJEĆU MINISTARA BIH
  KOMISIJI ZA BUDŽET I FINANSIJE PARLAMENTA BIH

  Sramotna odluka Zastupničkog doma Parlameta BiH

  Vijeće za štampu BiH, Udruženje «BH novinari» i Društvo novinara BiH smatraju da ste, odbijanjem predloženih izmjena Zakona o PDV-u, kojim bi se od jedinstvene poreske stope od 17%, pored osnovnih životnih namirnica, lijekova i ortopedskih pomagala, izuzeli i izdavači i štampa, dokazali da vam je dobrobit građana BiH najmanja briga.

  Vijeće za štampu BiH, Udruženje «BH novinari» i Društvo novinara BiH, smatraju da je neprihvatanje nulte stope PDV-a za novinske izdavače i printane medije, vaš direktni pokušaj kontrole printanih medija, pokušaj gušenja slobode govora i ograničavanje transparentnosti informacija.

  To je uvođenje poreza na informaciju, uvođenje poreza na slobodu govora!

  Gospodo Parlamentarci, gospodo iz Vijeća ministara, možda bi vam koristilo znati da je u dijelu zemalja Europske Unije odavno usvojena nulta stopa PDV-a za štampu i izdavače, dok je u zemljama čiji štampani mediji i izdavači podliježu PDV-u, otvorena mogućnost  smanjenja poreske stope. Je li vam palo na pamet koliko bi vaša spremnost, u aktualnom političkom trenutku BiH, da usvajate i primjenjujete standarde Unije kojoj težite, pomoglo ovoj zemlji da konačno bude prepoznata i prihvaćena kao respektabilna država koja razvija demokraciju, da biste je tako, konačno, mogli izdići iznad sramnih ocjena da je «crna rupa» Europe?

  Vijeće za štampu BiH, Udruženje «BH novinari» i Društvo novinara BiH, podsjećaju vas: uvođenjem jedinstvene stope poreza na dodanu vrijednost od 17%, potpisat ćete gašenje nekih izdavačkih novinskih kuća i štampanih medija. Očito niste razmišljali kako će tada vaše odluke iz Parlamenta dolaziti do javnosti. Da li vam je, možda, u cilju da se za njih ne zna, da ne budu transparentne?

  Budući da ste izabrani kao predstavnici građana BiH u Parlamentu, potrebno bi bilo da nekada oslušnete i potrebe tih građana, te da učinite za njih nešto korisno. Jer, sudeći po posljednjem primjeru dizanja ruku za izglasavanje neograničenog besplatnog iznosa računa za vaše mobilne telefone, vrlo ste spremni štititi svoje osobne interese. Za promjenu, gospodo, pozivamo vas - pokušajte štiti i interese građana zemlje koju vodite!

  Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine, Udruženje «BH novinari» i Društvo novinara BiH, pozvat će medije i relevantne institucije u zemlji, da iskoriste sve svoje mogućnosti u borbi za pravo na informaciju i opstojnost novinskih izdavača i slobodnih štampanih medija.

  Vijeće za štampu BiH
  Upravni odbor Udruženja "BH Novinari"
  Društvo novinara BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.