Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Aktuelni slučajevi

   

  16.01.2020. 

  AKTUELNI SLUČAJEVI
  Kratak pregled najnovijih žalbi građana na pisanje bosansko-hercegovačke štampe i on-line medija

   

  Žalba građanina - Portal Slobodna-bosna.ba

  Žalba građanina na tekst pod naslovom "UMRA MUŠKI & UMRA ŽENSKI: Sebija Izetbegović zablistala na UMRI u elegantnom hidžabu, sa tašnom od 4.000 KM i "Guccijevim" papučama od 2.500 KM" objavljenog 01.12.2019. na portalu Slobodna-bosna.ba. Žalba se odnosi na govor mržnje u komentarima korisnika portala pod imenom „SULTAN75“.

  Samoregulacija: Komentar prijavljenog korisnika obrisan je sa portala slobodna-bosna.ba.


  Žalba građanina - Portal Radiosarajevo.ba

  Žalba građanina na tekst pod naslovom "Foto / Partizani okupirali Jajce: Obilježen dan AVNOJ-a" objavljenog 30.11.2019.  na portalu Radiosarajevo.ba. Žalba se odnosi na govor mržnje u komentarima korisnika portala pod imenom “SVE BIH VAS POBIO“.

  Samoregulacija: Komentar prijavljenog korisnika obrisan je sa portala radiosarajevo.ba.


  Žalba građanina - Portal Depo.ba

  Žalba građanina na tekst pod naslovom "Otac malene Lamije prodaje bubreg kako bi spasio kćerku." objavljenog 29.11.2019. na portalu Depo.ba. Žalba se odnosi na govor mržnje u komentarima korisnika portala pod imenom „Guest 1575061757“.

  Samoregulacija: Komentar prijavljenog korisnika obrisan je sa portala depo.ba.


  Žalba građanina - Portal Depo.ba

  Žalba građanina na tekst pod naslovom „Održite koncert u Zagrebu, budite Severina. Budite velika mama malog Aleksandra.." objavljenog 29.11.2019. na portalu Depo.ba. Žalba se odnosi na vulgaran sadržaj u komentaru korisnika portala pod imenom „klicu ti je*em i dijete....64912“.

  Samoregulacija: Komentar prijavljenog korisnika obrisan je sa portala depo.ba.


  G. Damir ŠIŠIĆ - Dnevna novina “Dnevni list

  Žalba g Šišića na tekst pod naslovom „Nepotizmom i korupcijom u smrt“ objavljenog 06.11.2019.u dnevnim novinama “Dnevni list”. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH utvrdila kršenje Člana 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  Addiko Bank, Banja Luka - Novinska agencija PATRIA

  Žalba Addiko Banke, Banja Luka na tekst pod naslovom „Traži se i reakcija Agencije za bankarstvo: Žalba radnika na rad Addiko banke“ objavljenog 09.11.2019. od strane Novinske agencije PATRIA. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH utvrdila kršenje Člana 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  G. Mirsad DURATOVIĆ, Udruženje logoraša Prijedor - Portal eTrafika.net

  Žalba g Duratovića na tekst pod naslovom „PU 'češlja' udruženje prijedorskih logoraša, članovi optužuju predsjednika za pronevjere“ objavljenog 14.11.2019. na portalu eTrafika.net. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Samoregulacija: Posredovanjem Vijeća za štampu u BiH, portal eTrafika.netobjavio je demant pod naslovom „Duratović: Izvještaji o donacijama iz inostranstva su javno objavljivani“ 19.11.2019.g.


  Sindikalna organizacija RMU “BANOVIĆI” d.d. Banovići - Portal Slobodna-bosna.ba

  Žalba Sindikalne organizacije RMU “BANOVIĆI” d.d. Banovići na tekst pod naslovom „ZAPOSLENI U RMU BANOVIĆI PODRŽALI MINISTRA DŽINDIĆA: 'Rasvijetlite mučnu istinu'„ objavljenog 11.11.2019. na portalu Slobodna-bosna.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Samoregulacija: Demantij sindikalne organizacije RMU "Banovići" objavljen na portalu slobodna-bosna.ba 12.11.2019.g. pod naslovom „Demantij sindikalne organizacije RMU 'BANOVIĆI': 'Sindikat zaposlenika RMU „Banovići“ d.d. Banovići nema reprezentativnost u ovom kolektivu'„ (Navedeno možete pogledati i na linku).


  Sindikalna organizacija RMU “BANOVIĆI” d.d. Banovići - Portal Avaz.ba

  Žalba Sindikalne organizacije RMU “BANOVIĆI” d.d. Banovići na tekst pod naslovom „Uposlenici RMU Banovići podržali ministra Džindića: Rasvijetlite istinu o mučnim odnosima“ objavljenog 11.11.2019. na portalu Avaz.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH utvrdila kršenje Člana 5 - Tačnost i fer izvještavanje i Člana 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  Sindikalna organizacija RMU “BANOVIĆI” d.d. Banovići - Portal Vijesti.ba

  Žalba Sindikalne organizacije RMU “BANOVIĆI” d.d. Banovići na tekst pod naslovom „Zaposleni u RMU Banovići podržali Džindića: Rasvijetlite mučnu istinu“ objavljenog 11.11.2019. na portalu Vijesti.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH utvrdila kršenje Člana 5 - Tačnost i fer izvještavanje i Člana 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  Sindikalna organizacija RMU “BANOVIĆI” d.d. Banovići - Portal Nezavisni.ba

  Žalba Sindikalne organizacije RMU “BANOVIĆI” d.d. Banovići na tekst pod naslovom „Zaposleni u RMU Banovići podržali Džindića: Rasvijetlite mučnu istinu“ objavljenog 12.11.2019. na portalu Nezavisni.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Samoregulacija: Posredovanjem Vijeća za štampu u BiH, portal nezavisni.ba objavio je demant pod naslovom "Demantij sindikalne organizacije RMU 'BANOVIĆI': 'Sindikat zaposlenika RMU "Banovići" d.d..Banovići nema reprezentativnost u ovom kolektivu'" 15.11.2019.g. (Navedeno možete pogledati i na linku).


  Sindikalna organizacija RMU “BANOVIĆI” d.d. Banovići - Portal Biznis.ba

  Žalba Sindikalne organizacije RMU “BANOVIĆI” d.d. Banović na tekst pod naslovom „Zaposleni u RMU Banovići podržali Džindića: Rasvijetlite mučnu istinu“ objavljenog 11.11.2019. na portalu Biznis.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH utvrdila kršenje Člana 5 - Tačnost i fer izvještavanje i Člana 7 - Mogućnost odgovora. Odluka Žalbene komisije


  Gđa Edina Hasanović - Portal Vijesti.ba

  Žalba gđe Hasanović na sadžaj objavljen na portalu Vijesti.ba. Žalba se odnosi na govor mržnje u komentarima posjetilaca portala.

  U proceduri…


  Mreža za izgradnju mira - Portal Antimigrant.ba

  Žalba Mreže za izgradnju mira na tekst pod naslovom „Nećemo ukloniti tekst Fatmira Alispahića kojim poziva na hapšenje i protjerivanje migranata!“ objavljenog 02.10.2019. na portalu Antimigrant.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Vijeće za štampu u BiH uputilo prijavu protiv portala antimigrant.ba nadležnim institucijama.


  Udruženje “VAL” - Portal Nezavisne.com

  Žalba Udruženja “VAL” na tekst pod naslovom „ 'Nezavisne' unutar kampa 'Bira': Vođe bandi prisiljavaju žene na seks“ objavljenog 08.11.2019. na portalu Nezavisne.com. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  U proceduri…


  G. Ibrahim HADŽIBAJRIĆ, Načelnik općine Stari Grad, Sarajevo - Portal Izdvojeno.ba

  Žalba g Hadžibajrića,Načelnika općine Stari Grad, Sarajevo na tekst pod naslovom „OPĆINA STARI GRAD JAVNO POTVRDILA: Istjerujemo novinara jer piše protiv načelnika Hadžibajrića“ objavljenog 02.11.2019. na portalu Izdvojeno.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se ne prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  G. Ibrahim HADŽIBAJRIĆ, Načelnik općine Stari Grad, Sarajevo - Portal Izdvojeno.ba

  Žalba g Hadžibajrića,Načelnika općine Stari Grad, Sarajevo na tekst pod naslovom „OTVORENO PISMO VIJEĆNICIMA STAROG GRADA: Da li ćete pristati biti saučesnici u Hadžibajrićevom kriminalu“ objavljenog 30.10.2019. na portalu Izdvojeno.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se ne prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  G. Ibrahim HADŽIBAJRIĆ, Načelnik općine Stari Grad, Sarajevo - Portal Izdvojeno.ba

  Žalba g Hadžibajrića,Načelnika općine Stari Grad, Sarajevo na tekst pod naslovom „IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ: Nesposobni načelnik koji je uništio stoljetni izgled sarajevske mahale Kovači“ objavljenog 26.10.2019. na portalu Izdvojeno.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se ne prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  G. Nebojša KOLAK - Portal Trebinjelive.info

  Žalba g Kolaka na tekst pod naslovom „21 vijek na granici Evropske unije porodica Prnjat 18 godina živi bez struje“ objavljenog 03.11.2019. na portalu Trebinjelive.info. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Samoregulacija: Komentari posjetilaca na koje se odnosila žalba uklonjeni sa portala trebinjelive.info.


  Vlada Kantona Sarajevo Press ured - Magazin “Stav”

  Žalba Vlade Kantona Sarajevo Press ured na tekst pod naslovom „Građani platili Fortino razgledanje Beča“  objavljenog 07.11.2019. u magazinu “Stav”. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Samoregulacija: Posredovanjem Vijeća za štampu i online medije, Magazin „Stav“ je objavio demantij pod naslovom „Nismo putovali na račun građana“. Demantij je istovremeno objavljen i u online izdanju magazina „Stav“.


  Udruženje “Vaša prava BiH” - Portal Bljesak.info

  Žalba Udruženja “Vaša prava BiH” na tekst pod naslovom „Sud BiH odbio izručiti 'gulenovku'„ objavljenog 19.04.2019. na portalu Bljesak.info. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Samoregulacija: Posredovanjem Vijeća za štampu u BiH, naslov teksta promijenjen u "Sud BiH odbio izručiti djevojku Turskoj".


  Udruženje “Vaša prava BiH” - Portal Face.ba

  Žalba Udruženja “Vaša prava BiH” na tekst pod naslovom „Koje Gulenovce u BiH traži Erdogan?“ objavljenog 10.07.2019. na portalu Face.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Samoregulacija: Posredovanjem Vijeća za štampu u BiH, tekst "Koje Gulenovce u BiH traži Erdogan?" uklonjen sa portala face.ba.


  Udruženje “Vaša prava BiH” - Portal INS.ba

  Žalba Udruženja “Vaša prava BiH” na tekst pod naslovom „Porodica profesora iz Turske traži spas u BiH“ objavljenog 10.10.2019. na portalu INS.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se prihvaća: Žalbena komisija utvrdila kršenje Općih odredbi, stav 4 Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  Udruženje “Vaša prava BiH” - Portal Klix.ba

  Žalba Udruženja “Vaša prava BiH” na tekst pod naslovom „Tragom Erdoganovog zahtjeva: Predsjedništvo BiH nema ovlasti da bilo koga izruči“  objavljenog 10.07.2019. na portalu Klix.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se ne prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije utrdila kršenje Kodeksa za štampu u BiH. Odluka Žalbene komisije


  Udruženje “Vaša prava BiH” - Portal Klix.ba

  Žalba Udruženja “Vaša prava BiH” na tekst pod naslovom „BiH odbila zahtjev Turske za izručenje Humeyre Gokcen, sumnjiči se da je članica FETO-a“ objavljenog 26.04.2019. na portalu Klix.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se ne prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije utrdila kršenje Kodeksa za štampu u BiH. Odluka Žalbene komisije


  Udruženje “Vaša prava BiH” - Dnevni list “Dnevni avaz”

  Žalba Udruženja “Vaša prava BiH” na tekst pod naslovom „Koje gulenovce u BiH traži Erdoan“ objavljenog 01.11.2019. u dnevnom listu “Dnevni avaz”. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH utvrdila kršenje Općih odredbi, stav 4 Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  Udruženje “Vaša prava BiH” - Portal Avaz.ba

  Žalba Udruženja “Vaša prava BiH” na tekst pod naslovom „Ekskluzivno: Koje 'gulenovce' u BiH traži Erdoan i šta je odlučio Sud BiH“ objavljenog 01.11.2019. na portalu Avaz.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se prihvaća: Žalbena komisija utvrdila kršenje Općih odredbi, stav 4 Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  Udruženje “Vaša prava BiH” - Portal Avaz.ba

  Žalba Udruženja “Vaša prava BiH” na tekst pod naslovom „Koje gulenovce u BiH traži Erdoan?“ objavljenog 10.07.2019. na portalu Avaz.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se prihvaća: Žalbena komisija utvrdila kršenje Općih odredbi, stav 4 Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  Udruženje“Vaša prava BiH” - Portal  Avaz.ba

  Žalba Udruženja “Vaša prava BiH” na tekst pod naslovom „Erdoan tražio izručenje 'gulenovaca' “ objavljenog 08.07.2019. na portalu Avaz.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se ne prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  Udruženje “Vaša prava BiH” - Portal  Avaz.ba

  Žalba Udruženja “Vaša prava BiH” na tekst pod naslovom „Erdoan ih protjerao zbog Gulena, traže spas u BiH?“ objavljenog 23.05.2018. na portalu Avaz.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se prihvaća: Žalbena komisija utvrdila kršenje Općih odredbi, stav 4 Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  G. Ivan TOMIĆ - online magazin Zurnal.info

  Žalba g Tomića na tekst pod naslovom „MUP RS MIJENJA IDENTITET KRIMINALCIMA: Braća Ćulum postala braća Giljon, a Milaković - Ivan Tomić“ objavljenog 30.10.2019. na portalu Zurnal.info. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Samoregulacija: Demanti g. Ivana Tomića objavljen u online magazinu zurnal.info 08.11.2019. pod naslovom „REAGOVANJE IVAN TOMIĆ PIŠE ŽURNALU: Nema me u kaznenoj evidenciji Srbije i RS“. 

   


  G. Rešad ŠABANOVIĆ - Portal Zenicainfo.ba

  Žalba g Šabanovića na tekst pod naslovom „Incident na Vijeću: Članovi Sindikata RTVZE nastavljaju nanositi štetu ugledu ove medijske kuće“ objavljenog 24.10.2019. na portalu Zenicainfo.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  Žalba se prihvaća: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH utvrdila kršenje Člana 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH. Odluka Žalbene komisije


  Žalba građanke - Portal Klix.ba

  Žalba građanke na tekst pod naslovom „Bošnjak iz Srebrenice ne može graditi na svojoj zemlji uz sve dozvole: Srbin tvrdi da je njegova“ objavljenog 24.10.2019. na portalu Klix.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  U proceduri…


  Addiko Bank, Banja Luka - Novinska agencija PATRIA

  Žalba Addiko Banke, Banja Luka na tekst pod naslovom „Sprema se šest slučajeva: Korisnici kredita u švicarskim francima tuže BiH i banku u Strazburu“ objavljenog 29.10.2019. od strane Novinske agencije PATRIA. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  U proceduri…


  Gđa Jasmina ROŽAJAC - Portal Klix.ba

  Žalba gđe Rožajac na tekst pod naslovom „Procurio snimak Sanela Hadžića kako se drogira i poručuje djeci da zanemare školu i sport“ objavljenog 26.10.2019. na portalu Klix.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  U proceduri…


  Gđa Jasmina ROŽAJAC - Portal Avaz.ba

  Žalba gđe Rožajac na tekst pod naslovom “Skandalozan video iz Bihaća: Drogirao se pred kamerama pa ga policija ekspresno uhapsila” objavljenog 26.10.2019. na portalu Avaz.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  U proceduri…


  Federalna uprava za inspekcijeske poslove Sarajevo - Portal Avaz.ba

  Žalba Federalne uprave za inspekcijeske poslove Sarajevo na tekst pod naslovom „Inspektor razbio telefon upravniku, intervenirala policija“ objavljenog 17.10.2019. na portalu Avaz.ba. Žalba se odnosi na objavljeni tekst.

  U proceduri…

  Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 "Nema bosanstva bez Bošnjaka"

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.