Regionalna konferencija o medijskoj odgovornosti JIE - Istanbul, 22. i 23.februar 2010.

Štampa

REGIONALNA_KONFERENCIJA_O_MEDIJSKOJ_ODGOVORNOSTI_U_JIE

22.02.2010.

REGIONALNA KONFERENCIJA O MEDIJSKOJ ODGOVORNOSTI U JUGOISTOČNOJ EUROPI
Istanbul, 22-23. februara 2010. godine


Predstavnici Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini prisustvovali su dvodnevnoj regionalnoj konferenciji o medijskoj odgovornosti u jugoistočnoj Europi, održanoj 22-23. februara 2010. godine u Istanbulu, Turska, u organizaciji UNESCO-a.

Cilj ove regionalne konferencije bio je ohrabriti i ubrzati procese reformi medija u jugoistočnoj Evropi, te integrirati međunarodno priznate standarde u ovim zemljama i ostvariti više medijske zaštite, profesionalnosti, odgovornosti i nezavisnosti kroz samoregulacijske procese inicirane putem saradnje Vijeća za štampu u ovim zemljama. 

Ispred Vijeća za štampu u BiH, prisutnim se obratila Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, gđa Ljiljana Zurovac, koja je govorila o Vijeću za štampu u BiH, kao prvom samoregulacijskom tijelu na prostorima jugoistočne Evrope, te iskustvima ovoga Vijeća u uspostavi i primjeni samoregulacije u štampanim medijima. 

Pored bosanskohercegovačkog iskustva, prisutni su imali priliku čuti o sistemima medijske odgovornosti u Danskoj, Holandiji, Turskoj, Albaniji, Estoniji, te u Južnoj Africi, koji se razlikuju po mnogim elementima, ali svi u suštini nose samoregulaciju kao osnovu medijskog sistema. 

Pored učesnika iz BiH, ovome skupu su prisustvovali su i kolege novinari, predstavnici Vijeća za štampu i novinarskih udruženja iz Hrvatske, Srbije, Albanije, Makedonije, Kosova, Južne Afrike, Mađarske, Holandije, Danske, Estonije, Bugarske, Francuske i Turske.