Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Potpisan ugovor o finansijskoj podršci ambasade Njemačke u BiH Vijeću za štampu u BiH - august 2008.

  potpisan-ugovor-o-finansijskoj-podrsci-ambasade-njemacke-u-bih-vijecu-za-stampu-u-bih

  06.08.2008.

  POTPISAN UGOVOR O FINANSIJSKOJ PODRŠCI AMBASADE NJEMAČKE U BiH VIJEĆU ZA ŠTAMPU U BiH


  Danas, 6. augusta 2008. godine, u prostorijama Vijeća za štampu u BiH potpisan je Ugovor o finansijskoj podršci ambasade Njemačke u BiH Vijeću za štampu u Bosni i Hercegovini u iznosu od 46.557 EUR. Ispred Njemačke ambasade, Ugovor je potpisao novoimenovani njemački ambasador u BiH, Nj.E. Joachim Schmidt, dok je ispred Vijeća za štampu u BiH potpisnica gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH.

  Ovom donacijom ambasada Njemačke podržava aktivnosti koje se odnose na razvoj samoregulacije medija u Bosni i Hercegovini kao osnove slobode informisanja i slobode medija u demokratskom sistemu, kroz edukacijske programe, konferencije i seminare. Posebno važne aktivnosti podržane ovom donacijom odnose se na razvoj regionalne saradnje i aktivnog učešća Vijeća za štampu u BiH na promicanju ideje medijske samoregulacije u regionu. Vijeće za štampu u BiH je ovu saradnju već dobro razvilo sa postojećim Vijećima za štampu na Kosovu, u Crnoj Gori i u Bugarskoj, a svi zajedno rade na ohrabrivanju osnivanja samoregulacijskih tijela i u drugim zemljama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

  Potpisivanju Ugovora prethodilo je obraćanje Nj.E. ambasadora Joachima Schmidta, Izvršne direktorice Vijeća za štampu u BiH, gđe Ljiljane Zurovac, te predsjednika Skupštine Vijeća za štampu u BiH, g. Erbeina Rešidbegovića prisutnim novinarima i gostima. Naglašeno je da Njemačka ambasada, u skladu sa pedesetogodišnjim iskustvom medijske samoregulacije u Njemačkoj, ovom donacijom podržava rad Vijeća za štampu u BiH i razvoj medijske samoregulacije u Bosni i Hercegovini, kao mladoj demokratskoj državi. Posebno je istaknuta bitnost edukacije mladih novinara o principima samoregulacije i profesionalnog novinskog izvještavanja planirane u okviru Ljetnje škole novinarstva za studente novinarstva iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Tuzle, te edukacija sudija općinskih i osnovnih sudova iz cijele BiH o profesionalnim standardima i principima slobodnog novinarstva, u cilju što kvalitetnije primjene Zakona o zaštiti od klevete u BiH.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.