Zimska škola za studente novinarstva iz BiH - decembar 2009.

Štampa

ZIMSKA ŠKOLA ZA STUDENTE NOVINARSTVA IZ BiH
14. - 19. DECEMBRA 2009.


Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini organizira, ponovo, Školu etike za studente novinarstva sa četiri fakulteta iz Bosne i Hercegovine: Mostar, Tuzla, Banja Luka i Sarajevo.

Nakon dvije uspješno organizirane Škole medijske etike u 2008. godini, Ljetnje škole održane na Ilidži od 2. do 5. septembra 2008. godine, te Zimske Škole održane u Neumu od 3. do. 7. decembra 2008. godine, Vijeće za štampu u BiH ponovno okuplja u zajedničkom druženju i učenju studente iz cijele BiH. Cilj ove edukacije jeste upoznavanje budućih mladih novinara sa etičkim standardima novinarstva i samoregulacijom medija, kao osnovi slobodnog i profesionalnog novinarskog izvještavanja.

Pored teorijskog dijela, studenti će imati priliku učiti i na praktičnim primjerima kršenja novinarskog Kodeksa, iz domaće i inostrane prakse. Predavači će biti članovi Vijeća za štampu u BiH, novinari i urednici iz bh. štampanih medija, Ombudsman za medije FBiH, te kolege iz Njemačkog i Belgijskog Vijeća za štampu.

Organiziranje ovogodišnje Škole omogućila Njemačka ambasada u BiH i NED organizacija za unaprijeđenje demokratije u svijetu.