Konferencija „Progovori!“, Brisel, 06.05.'11.

Štampa
06.05.2011
speakup

KONFERENCIJA „PROGOVORI!“
Sloboda izražavanja i mediji na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

Brisel, Belgija, 06.05.2011.

 

Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, gđa Ljiljana Zurovac, bit će jedan od panelista na konferenciji „Progovori!“ koju Evropska komisija, Generalni direktorat za proširenje, organizira 6. maja 2011. godine u Briselu.

U Strategiji proširenja Evropske komisije za period 2010- 2011, istaknuta je zabrinutost zbog ograničenja slobode izražavanja i slobode medija u Zapadnom Balkanu i Turskoj.

Sloboda izražavanja je temeljni stub dobrog upravljanja i odgovornosti u demokratskim društvima, što također, podrazumijeva odgovornost medijskih profesionalaca. Evropska unija očekuje od zemalja kandidatkinja i zemalja potencijalnih kandidatkinja da primjenjuju ovaj osnovni demokratski princip i da u javnosti omoguće široki spektar debata različitih mišljenja.

Da bi se naglasila važnost problema i pomoglo njegovom rješavanju na regionalnom nivou, Evropska komisija organizira ovu konferenciju visokog nivoa, koja će okupiti učesnike iz međunarodnih, regionalnih i državnih medijskih organizacija, civilnog društva, akademike i državne uprave.

Gđa Zurovac govorit će na temu „Kako poboljšati situaciju? Pravni okvir, transparentnost medijskog vlasništva, samoregulatorna tijela“.