Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Nove perspektive medijske samoregulacije

  2. REGIONALNI SKUP VIJEĆA ZA ŠTAMPU I ONLINE MEDIJE JUGOISTOČNE EVROPE I TURSKE

  Izazovi digitalnog doba zahtjevaju nove pristupe. Velike globalne internet platforme i društvene mreže nepovratno su izmjenile medijsku sferu, zbog čega se rješenja traže u novim procedurama, mehanizmima i legislativi. Šta donose EU Akt o digitalnim uslugama (Digital Services Act - DSA) i novi Zakon o slobodi medija u EU (Media Freedom Act), kakve strategije u borbi protiv dezinformacija i govora mržnje preduzma UNESCO, te kakav je prostor budućeg djelovanja samoregulacijskih tijela - ključne su teme o kojima se diskutovalo tokom završnog dana 2. regionalnog sastanka vijeća za štampu i online medije jugoistočne Evrope i Turske, koji je održan u organizaciji Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini.

  EU Akt o digitalnim uslugama (DSA) uvodi pravni okvir čiji je cilj sigurnije i odgovornije internet okruženje. Ovim aktom uređuje se odgovornost pružalaca digitalnih usluga, velikih internet platformi i pretraživača, koji će morati da preduzmu mjere za ublažavanje rizika od dezinformacija, manipulacija, digitalnog nasilja.

  "Ovom regulativom se uređuju procesi rada digitalnih platformi, ne i sam sadržaj koji emituju. Globalne platforme nemaju obavezu redovnog praćenja sadržaja, ali ako im se ukaže na nezaokonitosti obavezni su da uklone sadržaj. Ideja je da se zaštiti zakonit sadržaj" - objasnila je Adeline Hulin iz Kancelarije za vezu UNESCO-a sa EU u Briselu.

  O aktivnostima Evropske komisije na polju borbe protiv dezinformacija u digitalnoj sferi govorila je Antonia Battaglia, koordinatorica u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije u Briselu, dok je Andrea Carioala, stručnjak iz UNESCO Sektora komunikacija i informacija, podjelio iskustva o UNESCO aktivnostima u području zaštite slobodnog protoka informacija, medijskih sloboda i zaštite bezbjednosti novinara.

  Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini po drugi put je bilo domaćin sastanka vijeća za štampu i online medije zemalja jugoistočne Europe i Turske. Kao lider samoregulacije u regionu, Vijeće je okupilo kolege iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Turske s ciljem otvaranja dijaloga o novim globalnim izazovima za slobodu i održivost medija i ulozi samoregulacije u izmjenjenom digitalnom okruženju. Događaj je održan u okviru projekta "Izgradnja povjerenja u medije Jugoistočne Europe i Turske" (Building trust in Media in south east Europe and Turkey), koji realizuje Vijeće za štampu i online medije u BiH pod pokroviteljstvom UNESCO-a i uz finansijsku podršku Evropske unije.

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.