Reagan-Fascell Democracy stipendije 2012 – 2013

Štampa

08.08.2011.

NATIONAL ENDOWMENT FOR DEMOCRACY VAS POZIVA DA SE PRIJAVITE ZA

REAGAN-FASCELL DEMOCRACY STIPENDIJE 2012-2013

Krajnji rok za prijavu je utorak, 1. novembra 2011. godine

National Endowment for Democracy poziva sve zainteresovane da ispune aplikaciju za stipendiju Reagan-Fascell Democracy 2012-2013.


Ovaj program omogućava aktivistima iz područja demokratije, stručnjacima, studentima i novinarima iz cijelog svijeta da prodube svoje znanje o demokratiji i unaprijede svoju sposobnost promoviranja demokratskih promjena. Posvećen međunarodnoj razmjeni, ovaj petomjesečni program nudi kolegijalnu atmosferu stipendistima za razmjenu iskustava, provođenje nezavisnih istraživanja i razvijanje profesionalnih odnosa sa mrežom demokratskih zastupnika.

Program je namjenjen prvenstveno za podršku stručnjacima, studentima i novinarima iz demokratija u razvoju. Projekti mogu biti fokusirani na političke, socijalne, ekonomske, legalne i kulturološke aspekte razvoja demokratije i mogu uključivati širok spektar metodologija i pristupa.

Program zahtjeva puno radno vrijeme a stipendisti će imati mjesečnu stipendiju, zdravstveno osiguranje, pomoć pri putovanju na početku i kraju programa, te pomoć pri istraživanju. Stipendisti ne mogu istovremeno primati i drugu stipendiju od NED organizacije ili njenih familijarnih institucija za vrijeme perioda stipendiranja. Program ne pokriva troškove profesionalnog usavršavanja, terenskog rada, i nije namjenjen finansiranju studenata koji još nisu stekli diplomu. Znanje engleskog je neophodno.

Program obuhvata dva petomjesečna semestra u 2012. i 2013. godini: jesen 2012. (1. oktobra 2012. - 28. februara 2013. godine) i proljeće 2013. (1. marta - 31. jula 2013. godine).

Krajnji rok za prijave je utorak, 1. novembra 2011. godine. Više informacija na

http://www.ned.org/fellowships/reagan-fascell-democracy-fellows-program. Aplikacije se šalju putem on-line sistema za apliciranje dostupnog na http://fellowships.ned.org.