Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Održana Press konferencija povodom 3.maja, Međunarodnog dana slobode medija - Sarajevo, 03. maj 2011.

  03.05.2011.

   

  ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA POVODOM 3. MAJA,
  MEĐUNARODNOG DANA SLOBODE MEDIJA

  Postavljeni info pultovi za građene u trinaest gradova u BiH
  Građanima podjeljeni Kodeks za štampu i Žalbena procedura VZŠ u BiH


  Sarajevo, 03.05.2011.

   

   

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini je, zajedno sa Media Centrom i Udruženjem „BH Novinari“ održalo Press konferenciju u Sarajevu povodom 3. maja, Međunarodog dana slobode medija, koji se Odlukom Generalne skupštine UN-a obilježava već od 1993. godine.

  Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, gđa Ljiljana Zurovac, istakla je na konferenciji da je Vijeće za štampu u BiH zabilježilo povećan broj žalbi od običnih građana, koji su izritirani naslovnim stranama, fotografijama i sl. Žalbe više ne dolaze samo od političara i javnih ličnosti kao što je ranije bio slučaj, i evidentno je da se građanska svijest razvija i građani sa sve većom kritikom primaju informaciju koja im se servira.

   

  Istraživanja Media Centra i američke organizacije Irex pokazuju da građani u BiH najviše povjerenja imaju u medije, potom u nevladine organizacije, zatim u međunarodne institucije, pa vjerske organizacije, dok najmanje vjeruju političarima, političkim strankama i institucijama vlasti. To istraživanje u prvom redu pokazuje da su profesionalni standardi unutar bh. medija manji nego proteklih godina.

  Također, u izvještaju “Sloboda medija 2011: Globalno istraživanje nezavisnosti medija”, koje pokriva 196 zemalja svijeta i odnosi se na 2010., BiH je svrstana na 96. mjesto s ukupnom ocjenom 48, što znači da ima djelomično slobodne medije. Vrh svjetske ljestvice slobode medija i ove godine drže skandinavske zemlje na čelu s Finskom te Norveškom i Švedskom, a zadnje mjesto pripada Burmi, Eritreji, Libiji, Uzbekistanu, Turkmenistanu i Sjevernoj Koreji, koja je posljednja na ljestvici s ocjenom 97. Prošle godine u svijetu su ubijena 102 novinara, osam manje nego u 2009., saopštio je Međunarodni institut za štampu (IPI) u godišnjem izvještaju o slobodi medija.

   

  Evidentno je da je najveća sloboda medija zabilježena u zemljama gdje se medijska samoregulacija uspješno primjenjuje već dugi niz godina i gdje su odavno uspostavljena Vijeća za štampu.

   

  Pored Press konferencije održane u Sarajevu, Međunarodni dan slobode medija obilježen je i u drugim gradovima. Omladinska novinska asocijacija, ONA u BiH, u saradnji sa Vijećem za štampu u BiH, Udruženjem „BH novinari“, Regulatornom agencijom za komunikacije, te Media Centrom postavila je info pultove u trinaest bosanskohercegovačkih gradova: Tuzli Mostaru, Sarajevu, Banjaluci, Bijeljini,  Vitezu, Vlasenici, Cazinu, Bihaću, Palama, Ljubuškom, Brčkom i Zenici. Građanima su dijeljeni promotivni materijali poput Kodeksa za štampu i Žalbene procedure Vijeća za štampu u BiH, a cilj je bio pokušati osvijestiti građane o važnosti ovog datuma.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.