Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Podrška Njemačke ambasade u Sarajevu Vijeću za štampu u BiH u iznosu od 59.970,00 Eura – mart 2012.

  20.03.2012.

  59.970,00 EURA

  za razvoj samoregulacije medija i profesionalnog novinarstva

  u Bosni i Hercegovini

  Finansijska podrška Njemačke ambasade u Sarajevu

  Vijeću za štampu u Bosni i Hercegovini

  Nj.E. gđa Ulrike KNOTZ, ambasadorica SR Njemačke u BiH potpisala je Ugovor, Utorak, 20. mart 2012. godine, o finansijskoj podršci Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, samoregulacijskom tijelu za štampane i on-line medije - Vijeću za štampu u BiH, u iznosu od 59.970,00 Eura

  Petu godinu zaredom, Njemačka ambasada u BiH potpisala je godišnji Ugovor sa Vijećem za štampu u BiH. Kao rezultat profesionalne dosadašnje suradnje i kvalitetnih postignutih rezultata, i u 2012. godini Njemačka ambasada u Sarajevu će finansijski podržati aktivnosti Vijeća za štampu u BiH na polju daljeg razvoja medijske samoregulacije, kao demokratske vrijednosti slobodnih medija. Ova finansijska podrška usmjerena je ka projektu „Vaš glas se broji - medijska samoregulacija i novinarska odgovornost u predizbornom periodu u BiH“, koji se odnosi na poboljšanje informiranosti građana o njihovim pravima na istinitu i pravovremenu informaciju, odgovornost medijskog izvještavanja, kao i odgovornost političkih subjekata prema javnosti putem medija u toku predizbornog perioda, u godini lokalnih izbora u BiH. Također, Ugovorom se nastavlja finansiranje već razvijenih projekata Vijeća za štampu, koji traju u kontinuitetu posljednjih 5 godina, kao što su; „Škola medijske etike za studente novinarstva iz BiH“, „Medijska pismenost, za srednjoškolce“, i Seminari za studente Pravnih fakulteta u BiH, o medijskoj legislativi i primjeni Zakona o zaštiti od klevete u BiH, u kontekstu razumijevanja slobode medija i slobode medijskog izvještavanja.

  Nj.E. Ulrike Knotz je u svom govoru istakla značaj rada Vijeća za štampu za razvoj demokracije u BiH i približavanje BiH Europskoj uniji.

  Zvanično potpisivanje Ugovora odvilo se u utorak, 20. marta 2012. godine u 10.00 h, u prostorijama Vijeća za štampu u BiH, Trampina 8, 71000 Sarajevo.


  Njemačka ambasada Sarajevo

  Govor Nj.E. Ulrike Knotz:

  "Poštovana gospođo Zurovac

  Poštovane novinarke i novinari,

  poštovane dame i gospodo,

  prethodni kancelar Gerhard Schroder je slijedećim riječima dotakao srž značaja slobode štampe za jedno demokratsko društvo:

  „Demokratija bez slobode štampe nije moguća, jer sloboda štampe jeste temelj demokratije. Nije moguće naći rješenja za duboke razlike u mišljenju bez slobode štampe, jer pitanja se moraju iznijeti u javnost. Sloboda štampe spada u temeljne elemente demokratije.“

  Nedavno objavljeni „World Press Freedom Index“ za 2011/2012 . godinu stavlja Bosnu i Hercegovinu na 58. mjesto od ukupno 179 analiziranih država. Bosna i Hercegovina je tako sa 47. mjesta u prethodnoj godini spala za cijelih 11 pozicija. Tek prije nekoliko dana je nadležna parlamentarna komisija zaključila da su mediji izloženi političkom pritisku.

  Postoji dakle prostor za poboljšanja: na strani medija za poboljšanje profesionalnosti - što uključuje i trud za što veću objektivnost - a na strani javnosti za razvoj senzibilnosti za neprimjereno ili manipulativno izvještavanje. Obzirom na predstojeće lokalne izbore ova dva cilja u 2012. godini dobivaju posebno na značaju.

  Već godinama Savezna vlada podržava Vijeće za štampu u njegovim važnim zadaćama, recimo u oblasti profesionalizacije novinara ili vanstudijskom obrazovanju studenata žurnalistike. Savezna vlada i kroz rad gospođe Kurkowski, njemačkog eksperta, podržava Vijeće za štampu.

  Sredstvima koje smo upravo utvrdili ugovorom, biti će nastavljena podrška u ovoj godini. Vijeće za štampu time može ponuditi veoma raznolik program seminara. Pored školovanja novinara i političkih predstavnika, ponuda se odnosi na primjer i na studente Fakulteta za medije i žurnalistiku, ali i na učenike srednjih škola.

  Ostale mjere su na primjer uređenje internet-foruma za političku razmjenu ili 20 planiranih sedmičnih radijskih emisija u okviru kampanje „Politics, Media and You“, u kojim će se rasvijetliti značaj medija prije izbora, javni interes za objektivno izvještavanje i uloga politike u medijima.

  Planiranim paketom mjera se treba konsekutivno nastaviti dosadašnji rad Vijeća za štampu na informiranju.

  Podrškom Vijeća za štampu želi se pomoći i proces približavanja Evropskoj uniji. Želimo staviti vidljiv znak na istaknuti značaj medija koji rade slobodno i profesionalno za zemlju, koja će jednog dana postati članom Evropske unije.

  Vama gospođo Zurovac i Vašim saradnicima želimo mnogo uspjeha pri sprovođenju ovih projekata."

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.