Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Leo Pločkinić - portal Dosije.ba, 16.03.2012.

  Broj: 153-02/12
  Datum: Sarajevo, 16.03.2012.

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  po žalbi g. Lea Pločkinića,
  na tekst
  „Odgovor na demant: Razjareni ustaša potvrdio da mrzi Bošnjake“, objavljen na portalu Dosije.ba 02.03.2012. godine

  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu BiH

  Član 2 - Urednička odgovornost

  Član 3 - Huškanje


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH razmotrila je tekst

  „ Odgovor na demant: Razjareni ustaša potvrdio da mrzi Bošnjake“,

  objavljen na portalu Dosije.ba 02.03.2012.g.

  Utvrđeno je kršenje Člana 2 - Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu BiH, zbog naslova i cjelokupne opreme teksta. Utvrđeno je kršenje Člana 3 - Huškanje, zbog govora mržnje, huškanja i poziva na linč, kroz kvalifikacije date o žalbeniku u ovom tekstu: „presuđenog ustaše“, „bošnjakomrzac“, „nepismeni ustašošon“, „okorjeli ustaša“, „razjareno-zbunjeni ustaša“,

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini prihvatila je žalbu g. Lea Pločkinića na tekst „Odgovor na demant: Razjareni ustaša potvrdio da mrzi Bošnjake!“, objavljen 02.03.2012. godine na portalu Dosije.ba.

  G. Leo Pločkinić je redakciji portala Dosije.ba uputio demanti teksta “Izvještaj Doris Pack o BiH: Novo izazivanje mržnje u BiH?!”, od 01.03.2012. godine.

  Demanti žalbenika je, u skladu sa Članom 7, Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu BiH, objavljen na portalu Dosije.ba 02.03.2012. godine pod naslovom „Pločkinić demantuje pisanje Dosije.ba“.

  Nakon objavljivanja demantija, na portalu Dosije.ba, 02.03.2012. godine objavljen je tekst „Odgovor na demant: Razjareni ustaša potvrdio da mrzi Bošnjake“, povodom koga se g. Leo Pločkinić obratio Vijeću za štampu u BiH. U upućenoj žalbi, g. Pločkinić je naznačio kako traži „zaštitu Vijeća za tisak i osudu vrijeđanja na nacionalnoj osnovi“ njega ili „bilo kojeg građanina BiH“.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH razmotrila je tekst i žalbu g. Pločkinića na sjednici održanoj 16.03.2012. godine i utvrdila kršenje Člana 2 - Urednička odgovornost, i Člana 3 - Huškanje, Kodeksa za štampu BiH.

  Također, Komisija napominje uredništvu portala Dosije.ba da budu svjesni da je širenje govora mržnje podložno krivičnoj odgovornosti, u skladu sa Krivičnim zakonima u BiH: Krivični Zakon BiH: XV - Glava petnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina. Krivični zakon FBiH i krivični zakon RS BiH: XVII - Glava sedamnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina. 

  Član 2, Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu BiH:Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga koje bi uticale na rad izvještača ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije.

  Član 3, Huškanje, Kodeksa za štampu BiH:Štampa će u svakom trenutku biti svjesna opasnosti koja se javlja kada mediji namjerno ili nehotice podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost, štampa će dati sve od sebe kako ne bi huškala i/ili podsticala mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, bilo koje fizičke ili mentalne bolesti ili onesposobljenosti. Štampa neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; sutkinja Nada Arsenić; advokat Dražen Zubak; novinar Fuad Kovačević; dr. sc. Enes Osmančević; prof. dr. Nada Ler-Sofronić; novinar Faruk Borić i novinar Milan Šutalo.

  Predsjedavajući Žalbene komisije

  prof.dr. Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.