G. Leo Pločkinić - portal Dosije.ba, 19.07.2012.

Štampa

Broj: 367-02/12
Datum: Sarajevo, 26.07.2012.

ODLUKA
Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

po žalbi g. Lea Pločkinića,
na tekst
„I 'Croatia libertas' odgovorna za premlaćivanje Štefice Galić!“
objavljen na portalu Dosije.ba 19.07.2012. godine

ŽALBA SE PRIHVAĆA
Prekršeni su sljedeći članovi Kodeksa za štampu i online medije BiH:

Član 2, prvi i drugi stav - Urednička odgovornost:

Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja.

Član 3, prvi stav - Huškanje:

Novinari će u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju.


Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini prihvatila je žalbu g. Lea Pločkinića na tekst „I 'Croatia libertas' odgovorna za premlaćivanje Štefice Galić!“, objavljen 19.07.2012. godine na portalu Dosije.ba.

G. Pločkinić uputio je Vijeću za štampu u BiH prigovor „zbog huškačkog novinarstva i vrijeđanja na nacionalnoj osnovi“. Naznačeno je kako je čitav tekst „neistina, laž“ te da „predstavlja poziv na huškanje i linč pripadnika jednog od konstitutivnih naroda“.

U tekstu je, između ostalog, objavljeno sljedeće: „... Udruženje 'Front' poziva domaću i međunarodnu javnost da konačno odlučno stanu u zaštitu antifašizma u Bosni i Hercegovini i donesu zakonske odredbe kojima bi se zabranilo djelovanje organizacija koje potiču na mržnju i nasilje, kao što je nacistička ustaška organizacija 'Croatia Libertas'. Legalno djelovanje ove organizacije, koja je na svom službenom portalu otvoreno pozvala Hrvate na mržnju prema pokojnom Neđi Galiću i njegovoj porodici, rezultiralo je brutalnim premlaćivanjem njegove supruge Štefice Galić.“

Također, navedeno je i sljedeće: „.. Udruženje 'Front' još jednom poziva Ministarstvo pravde BiH kao i Sud BiH da konačno pokrenu proceduru zabrane rada ovoj organizaciji, koja je čak u jednom od sudskih postupaka u Mostaru u sudskom obrazloženju presude deklarisana kao ustaška. 'Front' takođe poziva sve antifašistički orijentirane organizacije da podnesu krivične prijave protiv odgovornog Lea Pločkinića, koji je glavni proklamator mržnje prema Bošnjacima i koji otvoreno kroz svoje tekstove poziva na odmazdu prema istima“.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 26.07.2012. godine je razmotrila objavljeni tekst i prigovor koji je g. Pločkinić uputio Vijeću za štampu u BiH, i zaključila da su prekršeni članovi Kodeksa za štampu i online medije BiH:

Član 2, stav 1 i 2 - Urednička odgovornost, na što ukazuju naslov i cjelokupna oprema teksta.

Član 3, stav 1 - Huškanje, koji predviđa da će novinari „...u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju.“

Član 2, Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije.“

Član 3, Huškanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Novinari će u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost, novinari će dati sve od sebe kako ne bi huškali i/ili podsticali mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja. Novinari neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje.“

Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; urednik Fuad Kovačević; novinar Faruk Borić i urednik Milan Šutalo.

Predsjedavajući Žalbene komisije

prof.dr. Miodrag Živanović