Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Leo Pločkinić - portal dosije.ba, 15.06.2013.

  Broj: 232-02/13
  Datum: Neum, 15.06.2013.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini

  po žalbi g. Lea Pločkinića
  na tekst „Kada ujo laže: Leo Pločkinić sada i presuđeni lažov", objavljen 23.05.2013. godine na portalu dosije.ba

  ŽALBA SE PRIHVAĆA

  Prekršeni su članci Kodeksa za tisak i online medije BiH:

  Članak 2 - Urednička odgovornost

  Članak 3 - Huškanje

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH utvrdila je kršenje Članka 2 - Urednička odgovornost, Kodeksa za tisak i online medije BiH, zbog objavljivanja navoda u tekstu.

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH utvrdila je kršenje Članka 3 - Huškanje, Kodeksa za tisak i online medije BiH, zbog govora mržnje i huškanja kroz kvalifikacije: “Leo Pločkinić, najpoznatiji presuđeni ustaša”, “Pločkinić i njegova nacistička organizacija” i “ustašošon”.


  G. Leo Pločkinić uputio je žalbu Vijeću za tisak u BiH na tekst pod naslovom „Kada ujo laže: Leo Pločkinić sada i presuđeni lažov", objavljen 23.05.2013. godine na portalu dosije.ba. U žalbi upućenoj Vijeću za tisak u BiH, g. Pločkinić je naznačio kako ulaže "prigovor na pisanje portala dosije.ba zbog diskriminacije i vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, te zbog širenja međunacionalne i međuvjerske mržnje".

  U tekstu "Kada ujo laže: Leo Pločkinić sada i presuđeni lažov" objavljeno je, između ostalog, sljedeće: "Leo Pločkinić, najpoznatiji presuđeni ustaša, od prije dva dana je i presuđeni lažov. Presudom broj 32 0 P 060451 11 P od 21.05.2013. godine, utvrđeno je da su Pločkinić i njegova nacistička organizacija 'Croatia libertas' dokazani lažovi, koji laži plasiraju putem svoje ustašošonske web stranice gdje očigledno pokušavaju širiti međunacionalnu mržnju i netrpeljivost".

  U tekstu se navodi i sljedeće: „Očigledno vidno izrevoltiran presudom, Pločkinić je dan nakon presude pisao o 'fašističkoj Tuzli'. Samo nije računao na jednu činjenicu – nakon sudske odluke da je lažljivi ustaša, ko da mu bilo šta više povjeruje...Pločkiniću, uklapaš se savršeno u koncept svoje lažne ideologije. Sud je rekao svoje, na potezu je psihijatrija.“

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, na sjednici održanoj 15.06.2013. godine, razmotrila je objavljeni tekst i žalbu g. Lea Pločkinića, te utvrdila kršenje Kodeksa za tisak i online medije BiH.

  Prekršen je Članak 2 - Urednička odgovornost, Kodeksa za tisak i online medije BiH zbog objavljivanja navoda u tekstu "Kada ujo laže: Leo Pločkinić sada i presuđeni lažov".

  Prekršen je Članak 3 - Huškanje, Kodeksa za tisak i online medije BiH zbog govora mržnje i huškanja kroz kvalifikacije: “Leo Pločkinić, najpoznatiji presuđeni ustaša”, “Pločkinić i njegova nacistička organizacija” i “ustašošon”.

  Članak 2, Urednička odgovornost, Kodeksa za tisak i online medije BiH: "Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakome trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvješćivanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsificiranje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije".

  Članak 3, Huškanje, Kodeksa za tisak i online medije BiH: "Novinari će u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost, novinari će dati sve od sebe kako ne bi huškali i/ili podsticali mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja. Novinari neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje".

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavatelj, prof.dr Miodrag Živanović; odvjetnik Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; prof.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević; prof. dr Nada Ler - Sofronić; novinar Faruk Borić i urednik Milan Šutalo.


  Predsjedavatelj Žalbene komisije

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.