Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Leo Pločkinić - portal dosije.ba, 18.06.2013.

  Broj: 330-02/13
  Datum: 27.09.2013.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini

  po žalbi g. Lea Pločkinića na tekst

  „Ustaški separatistički portal 'hercegbosna.org' prijavljen SIPA-i“,

  objavljen 18.06.2013. godine na portalu dosije.ba

   

  ŽALBA NIJE PRIHVAĆENA

  budući da je pokrenut postupak pred pravosudnim organima

  Vijeću za tisak u BiH se žalbom obratio  g. Leo Pločkinić, žaleći se na pisanje portala dosije.ba, po tekstu „Ustaški separatistički portal 'hercegbosna.org' prijavljen SIPA-i“, objavljenom na portalu dosije.ba, 18.06.2013. godine.

  U svojoj žalbi, g. Pločkinić između ostalog navodi kako je „podnio kaznenu prijavu protiv Danijela Senkića zbog lažnog  prijavljivanja“. Budući da je g. Pločkinić podnio kaznenu prijavu pravosudnim organima, Vijeće za tisak u BiH kao medijsko samoregulacijsko tijelo za medijaciju, ne odlučuje o predmetima u kojima je žalbenik već podnio prijave organima gonjenja.

   

  Vijeću za tisak u BiH obratio se g. Leo Pločkinić povodom teksta „Ustaški separatistički portal 'hercegbosna.org' prijavljen SIPA-i“, objavljenog 18.06.2013. godine na portal dosije.ba.

  U tekstu je objavljeno kako je “u urede SIPA-e, MUP-a F BiH, MUP-a HNK, MUP-a TK, Vijeća za štampu u BiH i Udruženja ‘BH Novinari’ upućena prijava protiv portala hercegbosna.org zbog poticanja ubistva glavnog i odgovornog urednika Nezavisnog informativnog portal ‘Dosije.ba’, širenje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, širenje govora mržnje i poticanje ubistva Bošnjaka”.

  U nastavku teksta, g. Senkić, gl. i odg. urednik portal dosije.ba, izjavljuje: “Ovo nije prvi puta, ali je sada već vrlo ozbiljno, obzirom da se jasno poziva na moju likvidaciju, kao i likvidaciju Bošnjaka u sredinama gdje su Hrvati većinsko stanovništvo. Iza ovoga stoje odgovorni na tom ustaškom portal, a u cijelu raspravu je, gle čuda, upleten i Leo Pločkinić, protiv kojega postoje i dvije presude kojima je definisana njegova uloga u širenju ustaške ideologije”.

  U prigovoru dostavljenom Vijeću za tisak u BiH, g. Pločkinić je naznačio kako ulaže prigovor na pomenuti tekst zbog “širenja međunacionalne mržnje, diskriminacije, govora mržnje i kršenja propisa Vijeća za tisak”. Također, g. Pločkinić navodi: “Nadalje – dužan sam reći kako sam podnio kaznenu prijavu protiv Danijela Senkića zbog lažnog prijavljivanja jer ja nikada nisam bio ni član ni dio administracije portal Hercegbosna.org koji radi sukladno zakonima i propisima Vijeća za tisak. Iz IP adresa koje je netko ostavio na forumu HB.org, vidljivo je kako postoji dovoljno dokaza za kaznenu prijavu protiv D. Senkića, nastanjenog u Tuzli zbog postavljanja komentara protiv samoga sebe, a kaznenog prijavljivanja drugih osoba”.

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, na sjednici održanoj 27.09.2013. godine, razmotrila je tekst "Ustaški separatistički portal 'hercegbosna.org' prijavljen SIPA-i“ od 18.06.2013. godine i prigovor g. Pločkinića. Budući da je g. Pločkinić podnio kaznenu prijavu pravosudnim organima, Vijeće za tisak u BiH kao medijsko samoregulacijsko tijelo za medijaciju, ne odlučuje o predmetima u kojima je žalbenik već podnio prijave organima gonjenja. 

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavatelj, prof.dr Miodrag Živanović; odvjetnik Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; odvjetnica Nada Dalipagić; doc.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević; novinar Faruk Borić i novinar Milan Šutalo.

  Predsjedavatelj Žalbene komisije

                                                                                                                                                                                            

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.