Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Leo Pločkinić - portal dosije.ba, 19.06.2013.

  Broj: 331-02/13
  Datum: 27.09.2013.

   

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini

  po žalbi g. Lea Pločkinića na tekst

  „FRONT: Pločkinić i portal hercegbosna pozivaju na kuhanje muslimanske djece u svinjskoj masti!“ objavljen 19.06.2013. godine na portalu dosije.ba

   

  ŽALBA NIJE PRIHVAĆENA
  budući da je pokrenut postupak pred organima gonjenja
   

  Vijeću za tisak u BiH se žalbom obratio  g. Leo Pločkinić, žaleći se na pisanje portala dosije.ba, po tekstu „FRONT: Pločkinić i portal hercegbosna pozivaju na kuhanje muslimanske djece u svinjskoj masti!“, objavljenom na portalu dosije.ba, 19.06.2013. godine.

         I u ovom slučaju se u predmetnoj žalbi navodi kako su podnesene prijave organima gonjenja. Zbog toga Žalbena komisija ocjenjuje da Vijeće za tisak u BiH kao medijsko samoregulacijsko tijelo za medijaciju, ne odlučuje o predmetima u kojima je žalbenik već podnio prijave organima gonjenja.

        

   Vijeću za tisak u BiH obratio se g. Leo Pločkinić povodom teksta „FRONT: Pločkinić i portal hercegbosna pozivaju na kuhanje muslimanske djece u svinjskoj masti!“, objavljenog 19.06.2013. godine na portalu dosije.ba.

  U tekstu se navodi: “Udruženje ‘Front’ i NIP ‘Dosije.ba’ podnijeli su prijavu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu – SIPA protiv nacističkog portala ‘hercegbosna.org’ i presuđenog ustaše Lea Pločkinića zbog poticanja ubistva glavnog i odgovornog urednika Nezavisnog informativnog portal ‘Dosije.ba’, širenje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, širenje govora mržnje i poticanje ubistva Bošnjaka”.

  U  tekstu se navodi i sljedeće:“Takođe tražimo da se na odgovornost pozove i predsjednik NVO ‘Croatia Libertas’ Leo Pločkinić koji već duže vrijeme putem interneta širi netrpeljivost prema gospodinu Senkiću, a za što postoje i dvije pravosnažne presude. Pločkinić i njegova organizacija se jasno pominju i u ovom forumu. Osnovanu sumnju da iza svega stoji Pločkinić takođe dokazuje i tekst na njegovom portalu ‘croportal.ba’ pod naslovom ‘MUFLON Danijel Senkić ostavljao komentare na HB.org, lažno prijavio prijetnje pa ZARADIO kaznenu prijavu’, koji se pojavio 30 minuta nakon objavljene vijesti da je portal ‘Dosije.ba’ mailom uputio prijavu u sjedište SIPA-e”.

   U prigovoru dostavljenom Vijeću za tisak u BiH, g. Pločkinić je naznačio kako “ponovo ulaže prigovor na govor mržnje na portalu dosije.ba na tekst ‘FRONT: Pločkinić i portal hercegbosna pozivaju na kuhanje muslimanske djece u svinjskoj masti! ‘”, te kako prigovor ulaže “zbog kršenja svih propisa Vijeća za tisak”.

   Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, na sjednici održanoj 27.09.2013. godine, razmotrila je tekst “FRONT: Pločkinić i portal hercegbosna pozivaju na kuhanje muslimanske djece u svinjskoj masti!” od 19.06.2013. godine i prigovor g. Pločkinića. Budući da se i u ovom slučaju u predmetnoj žalbi navodi kako su podnesene prijave organima gonjenja, Žalbena komisija ocjenjuje da Vijeće za tisak u BiH kao medijsko samoregulacijsko tijelo za medijaciju, ne odlučuje o predmetima u kojima je žalbenik već podnio prijave organima gonjenja. 

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavatelj, prof.dr Miodrag Živanović; odvjetnik Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; odvjetnica Nada Dalipagić; doc.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević; novinar Faruk Borić i novinar Milan Šutalo.

  Predsjedavatelj Žalbene komisije

                                                                                                                                                                                             

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.