G. Danijel Marković - portal dosije.ba, 21.02.2014.godine

Štampa

Broj: 068-02/14
Datum: 21.02.2014.


ODLUKA
Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
po žalbi g. Danijela Markovića na tekst
„U Tuzli osnovano prvo nacionalno naselje?!“
objavljen 10.01.2014. godine na portalu dosije.ba

ŽALBA SE PRIHVAĆA
Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
Član 4 - Diskriminacija


Žalbena komisija je utvrdila da je portal dosije.ba tekstom „U Tuzli osnovano prvo nacionalno naselje“, prekršio Član 4 – Diskriminacija, Kodeksa za štampu i online medije BiH u sljedećoj rečenici: „Dopustivo je da svaki pojedinac ima pravo na primitivno ispoljavanje nacionalizma, ali je nedopustivo, da ozbiljni informativni portali pomažu jednom takvom pojedincu u plasiranju svojih naci frustracija.“

Također, Žalbena komisija upućuje žalbenika, g. Danijela Markovića, da ubuduće svoje reagiranje uputi izravno i mediju na koji se žali, radi objave reagiranja, a u skladu sa Članom 7 – Mogućnost odgovora i Članom 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH.


Vijeću za štampu u BiH obratio se g. Danijel Marković, povodom teksta „U Tuzli osnovano prvo nacionalno naselje?!“, naznačivši kako je: „10.01.2014. godine na tuzlanskom portalu dosije.ba, čiji je vlasnik udruženje građana 'Front' iz Tuzle, objavljen članak koji ima nekoliko neistina“.

U tekstu „U Tuzli osnovano prvo nacionalno naselje?!“, objavljeno je sljedeće: „Već drugi put u zadnjih mjesec dana u Mjesnoj zajednici Kiseljak, naselju Poljana, na mjesnom Katoličkom groblju desio se vandalski čin skrnavljenja nadgrobnih spomenika. Ovaj vandalski čin je za svaku osudu i hitno reagovanje nadležnih policijskih i istražnih organa, obzirom da se radi o najgorem vidu svetogrđa, što je kažnjivo i Krivičnim zakonom“.

Dalje se navodi: „...ovaj vandalski čin očigledno nekome služi za još veće raspirivanje mržnje i poticanje mogućeg vandalizma na svim stranama. Naime, vijest o ovom vandalizmu koju su prenijeli neki lokalni portali, zasjenio je navod autora D.M. da se sve desilo u 'Hrvatskoj Poljani'. Odmah smo pogledali zvanični spisak naseljenih mjesta na zvaničnoj web prezentaciji Općine Tuzla (www.tuzla.ba), te smo vidjeli da od svih poljana na području općine Tuzla postoji samo Bosanska Poljana u MZ Kiseljak. Dopustivo je da svaki pojedinac ima pravo na primitivno ispoljavanje nacionalizma, ali je nedopustivo da ozbiljni informativni portali pomažu jednom takvom pojedincu u plasiranju svojih naci frustracija“.

Povodom navoda iz teksta, žalbenik je naznačio sljedeće: „Navodno autoru smeta objava ulice/naselja koja se zvala i dalje zove Hrvatska Poljana, a svoj utjecaj i svoj medij nisu iskoristili za osudu ovog čina kojeg su vandali učinili 2 puta u 14 dana i tako povrijedili mnoge mještane kojima su grobovi najmilijih oskrnavljeni...Tražim javnu ispriku udruženja 'Front' i njihovog portala zbog nedopustivog nazivanja osobe nacionalistom“.

U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH se obratilo uredniku portala dosije.ba, povodom zahtjeva žalbenika za objavom javne isprike. U dostavljenom odgovoru, urednik je naveo sljedeće: „...redakcija našeg portala niti ja kao glavni i odgovorni urednik, nećemo objaviti bilo kakvo, a ne javno izvinjenje Danijelu Markoviću zbog teksta povodom kojeg je uputio žalbu“.

Dalje se navodi: „'Dokazi' koje Vam je uputio Marković nisu validni, obzirom da smo od nadležne općinske službe tražili informaciju o postojanju naselja pod navedenim imenom, te su nas obavijestili da u Tuzli ne postoji nikakva 'Hrvatska Poljana', nego naselje koje je dio MZ Kiseljak a koje se službeno zove 'Bosanska Poljana' i dio tog naselja koje se vodi samo kao 'Poljana'. Iz nadležne Službe za komunalne poslove i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla su nam pojasnili da je činjenica da pojedinim stanovnicima tog dijela MZ Kiseljak stižu računi na adresu 'Hrvatska Poljana' tačna, ali da se takva adresa tretira samo na osnovu lažnih izjava pojedinaca o adresi prebivališta. Dakle, u Općini Tuzla ne postoji nijedno naselje koje nosi naziv 'Hrvatska Poljana' niti bilo koje naselje koje uz ime ima nacionalni prefiks“.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 21.02.2014. godine, razmotrila je žalbu g. Danijela Markovića, tekst „U Tuzli osnovano prvo nacionalno naselje?!“ od 10.01.2014. godine i odgovor gl. i odg. urednika.

Žalbena komisija je utvrdila da je portal dosije.ba tekstom „U Tuzli osnovano prvo nacionalno naselje?!“, prekršio Član 4 – Diskriminacija, Kodeksa za štampu i online medija BiH u sljedećoj rečenici: „Dopustivo je da svaki pojedinac ima pravo na primitivno ispoljavanje nacionalizma, ali je nedopustivo, da ozbiljni informativni portali pomažu jednom takvom pojedincu u plasiranju svojih naci frustracija.“

Također, Žalbena komisija upućuje žalbenika, g. Danijela Markovića, da ubuduće svoje reagiranje uputi izravno i mediju na koji se žali, radi objave reagiranja, a u skladu sa Članom 7 – Mogućnost odgovora i Članom 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Član 4, Diskriminacija, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Novinari moraju izbjeći prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje. Aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje će biti napravljene samo onda kada su u direktnoj vezi sa slučajem o kojemu se izvještava".

Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; sutkinja Nada Arsenić; doc.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević, odvjetnica Nada Dalipagić, novinar Muhamed Jusić, dr sc. Zlatiborka Popov Momčinović i novinar Milan Šutalo.

Predsjedavajući Žalbene komisije

prof.dr Miodrag Živanović