Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Općinski sud u Zenici - Srednjebosanske informativne novine "SIN", 23.12.2011.

  Broj: 671-02/11
  Datum: Sarajevo, 23.12.2011.

  ODLUKA

  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  po žalbi gđe Dijane Ajanović, predsjednice Općinskog suda u Zenici

  na tekst objavljen u Srednjebosanskim informativnim novinama „SIN“ 05.11.2011.

  Žalba se prihvata
  Prekršen Član 7, Mogućnost odgovora, Član 6, Komentar, pretpostavka i činjenica, i Član 10, Osobe optužene za krivična djela, Kodeksa za štampu BiH

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je razmotrila tekst „Uzmi pare od fukare“, objavljen 05.11.2011. godine u Srednjebosanskim informativnim novinama SIN, i zaključila da je prekršen Član 7, Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu BiH jer „pravo na odgovor“ nije „proširen na relevantne osobe“, niti je demanti žalbenice objavljen. Također, Komisija je zaključila da je prekršen Član 6, Komentar, pretpostavka i činjenica, u dijelu teksta „Više je nego jasno da je odavno uspostavljena sprega između ove banke i Suda, i da će svi sporovi koji se budu rješavali na ovom Sudu, a njih je svakim danom sve više, završiti istim epilogom – presudom u korist banke“, te Član 10, Osobe optužene za krivična djela, u dijelu teksta „...udruženom zločinačkom koalicijom Sud – IKB i njihovom davno ispisanom parolom: Uzmi pare od fukare“.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini je prihvatila žalbu gđe Dijane Ajanović, predsjednice Općinskog suda Zenica, na tekst „Uzmi pare od fukare“, objavljen 05.11.2011. godine u Srednjebosanskim informativnim novinama „SIN“. Žalba se odnosila na navode iz teksta koji se tiču Općinskog suda u Zenici i rada pojedinih sudija ovog suda. U tekstu je, između ostalog, navedeno: „Učestale sudske rasprave na koje se pozivaju fizička lica koja su bila žiranti po kreditima koje je davala Investiciono-komercijalna banka d.d. Zenica – Ekspozitura u Busovači, pogotovo u toku 2007. i 2008. godine, na vidjelo su izbacile sve prljave rabote ove banke, ali i spregu suda i banke, gdje dokazi o falsifikovanju dokumenata, dopisivanju cifri, nezaključivanju ugovora o jemstvu i slično padaju u vodu pred udruženom zločinačkom koalicijom Sud – IKB i njihovom davno ispisanom parolom: Uzmi pare od fukare“. Navedeni su primjeri tužbi koje je Općinski sud u Zenici primio, a koje IKB „podnosi protiv fizičkih lica sa područja općine Busovača radi naplate duga glavnih dužnika od strane jemca“, te primjeri „kakvim su se prljavim radnjama bavili službenici ove banke prilikom odobravanja kredita koje sada trebaju vraćati oni koji (ni)su bili garanti njihovog urednog vraćanja“. Također, u tekstu su navedeni i svi oni primjeri koje Sud „nije uzeo u obzir“ prilikom rješavanja tužbi, te je naznačeno da je „više

  nego jasno da je odavno uspostavljena sprega između ove banke i Suda, i da će svi sporovi koji se budu rješavali na ovom Sudu, a njih je svaki dan sve više, završiti istim epilogom – presudom u korist banke“.

  U demantiju upućenom redakciji lista „SIN“ navedeno je da su informacije objavljene u tekstu od 05.11.2011. godine „potpuno netačne, tendeciozne, površne i huškačke, i neosnovano kod građana stvaraju nepovjerenje u rad pravosudnih organa...“. Također, citirana je odluka drugostepenog suda, Kantonalnog suda u Zenici, po jednoj od tužbi koja se pominje u tekstu, gdje je jasno navedeno zbog kojih razloga je sud odlučio presuditi u korist banke.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je razmotrila objavljeni tekst i žalbu i zaključila da je redakcija lista „SIN“ prekršila Član 7, Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu BiH, jer „pravo na odgovor“ nije „proširen na relevantne osobe“, niti je demanti žalbenice objavljen. Komisija je zaključila da je prekršen i Član 6, Komentar, pretpostavka i činjenica, u dijelu teksta „Više je nego jasno da je odavno uspostavljena sprega između ove banke i Suda, i da će svi sporovi koji se budu rješavali na ovom Sudu, a njih je svakim danom sve više, završiti istim epilogom – presudom u korist banke“, te Član 10, Osobe optužene za krivična djela, u dijelu teksta „dokazi o falsifikovanju dokumenata, dopisivanju cifri, nezaključivanju ugovora o jemstvu i slično padaju u vodu pred udruženom zločinačkom koalicijom Sud – IKB i njihovom davno ispisanom parolom: Uzmi pare od fukare“.

  Član 7, Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu BiH: “Pravo na odgovor će biti proširen na relevantne osobe ukoliko publikacija, koja je u pitanju, procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju publikacije u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.”

  Član 6, Komentar, pretpostavka, činjenica, Kodeksa za štampu BiH: „Novine i periodična izdanja, iako su slobodni da izraze svoja gledišta, moraju napraviti jasnu razliku između komentara, pretpostavke i činjenice”.

  Član 10, Osobe optužene za krivična djela, Kodeksa za štampu BiH: “Novine i periodična izdanja neće nikoga tretirati kao kriminalca prije donošenja sudske presude koja to potvrđuje. Novine i periodična izdanja imaju obavezu ne donositi preuranjene sudove o krivici optužene ličnosti. Novine i periodična izdanja imaju obavezu da objave informaciju o odbacivanju optužbe ili oslobađanju ličnosti za koju su ranije objavili da je optužena ili da je suđenje počelo”.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; dr.sc. Enes Osmančević; novinar Fuad Kovačević; prof.dr. Nada Ler-Sofronić; novinar Milan Šutalo i novinar Faruk Borić.

  Dopredsjedavajući Žalbene komisije

                                                                                                                                                                                        Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.