Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Ines Haskić - portal zenicablog.com, 03.08.2015. godine

  Broj: 274-02/15
  Datum: 03.08.2015.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi gđe Ines Haskić
  na tekst „Tokom noći na bazenima preminula Zeničanka“ objavljen 19.07.2015.
  na portalu zenicablog.com


  ŽALBA SE NE PRIHVAĆA
  Nema kršenja Kodeks za štampu i online medije BiH

  Tekst „Tokom noći na bazenima preminula Zeničanka“ je informativan, sadrži relevantne informacije za javnost i upozorenja o opasnostima korištenja bazena izvan radnog vremena tih objekata.
  Navođenje punog imena i prezimena stradale osobe učinjeno je nakon što je puno ime i prezime žrtve bilo javno objavljeno od strane istražnih organa.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu gđe Ines Haskić na tekst “Tokom noći na bazenima preminula Zeničanka”, objavljen na portalu zenicablog.com 19.07.2015. godine.

  U tekstu se, između ostalog, navodi: “Tridesetjednogodišnja Jasmina Tarabar preminula je jutros oko dva sata na zeničkim Bazenima, nakon što je sa društvom ušla u jedan od bazena. Kako saznajemo, ona i nekoliko prijatelja i prijateljica ušli pored čistača i radnika na održavanju bazena u namjeri da se ‘pokvase’, te prije nego su pozvani zaštitari dogodila se tragična smrt, čiji uzrok će biti utvrđen obdukcijom”.

  Dalje se navodi: “Prema nezvaničnim informacijama, nesretna djevojka je preminula odmah po ulasku u vodu, te se pretpostavlja da se radi o srčanom udaru. Iz JP za održavanje sportskih terena su demantovali navode pojedinih medija da je utvrđeno da se radilo o utapanju, te je rečeno da ovaj nemio događaj nema nikakve veze sa, nekoliko sati ranije, održanim noćnim kupanjem i koncertom benda ‘Nemoguće vruće’, kao i sljedeće:

  “Grupa mladića i djevojaka su ušli u krug bazena, te se tragedija dogodila prije nego su radnici osiguranja mogli intervenisati. - Duboko žalimo zbog smrti mlade osobe, te još jednom apelujemo na sve koji žele koristiti bazene da to čine isključivo u radno vrijeme, kada su na bazenima pripravni medicinski i spasilački timovi, kažu u JP za održavanje sportskih terena”.

  U žalbi dostavljenoj Vijeću za štampu u BiH i portalu zenicablog.com, gđa Ines Haskić je naznačila: “Nema razloga javne koristi da se o sahrani ili preminuloj djevojci,

  iznošenjem identiteta bez saglasnosti porodice, piše na ovaj način. Sve prethodno navedeno je narušilo pravo na mir porodice i dostojanstven ispraćaj Jasmine Tarabar. Brisanje članka ili editovanje privatnih podataka preminule djevojke u inicijale”.

  Postupajući po žalbenoj proceduri, Vijeće za štampu u BiH obratilo se uredniku portala zenicablog.com povodom zahtjeva gđe Haskić za uklanjanjem teksta “Tokom noći na bazenima preminula Zeničanka” ili navođenjem inicijala umjesto punog imena i prezimena preminule.

  Urednik portala Adnan Džonlić dostavio je odgovor, u kojem se navodi:

  “Portal Zenicablog je krajnje obazrivo pristupio slučaju smrti sugrađanke Jasmine Tarabar. Nakon stradanja u prvim informacija su objavljeni inicijali, a tek nakon identifikacije i potvrde porodice, objavljeni su javni podaci dobijeni od Tužilaštva i policije. Naglašavamo da je pomenuta gđica Haskić, iako se nama nije identifikovala kao akter događaja, prijatelj porodice ili treće zainteresovana strana, zamolila Redakciju, o čemu postoji pisani trag, da iz prvobitne informacije IZOSTAVIMO podatak da su učesnici nemilog događaja prethodno bili u jednom ugostiteljskom objektu, te da su neovlašteno ušli u objekt Bazena (što je utvrđena činjenica!) jer time pokazujemo da je žrtva u društvu sa prijateljima napravila nedjelo, pri kojem je stradala! UČINILI SMO TO, iako ni po kojoj osnovi nismo bili dužni, jer nismo htjeli od tragičnog slučaja praviti aferu”.

  Na kraju odgovora urednik dodaje: “Želimo naglasiti da smo, pored gore navedenih molbi, iako neutemeljenih, ispoštovali još jedan zahtjev nama nepoznatih osoba, sa nepoznatim statusom zainteresovanosti, a to je da uklonimo sa Facebooka fotografije dženaze stradale, iako je za fotografisanje postojala saglasnost porodice i ono nije obavljeno tajno, nego javno na javnoj sahrani. Iako nam se ni za to nije obratila porodica, uklonili smo kao čin dobrog djela fotografije, jer se na njima nalaze osobe koje ustvari traže da se ukloni njihova povezanost sa nesretnim činom, a ne brigu o identitetu žrtve.

  Zaključak: ne postoji niti jedan utemeljeni niti validni član Zakona, akta, bilo čega koji obavezuje da se ne objavljuju imena učesnika u krivičnim djelima i nesrećama, NAGLAŠAVAM osim ako su maloljetni ili žrtve seksualnih akata, te svjedoci pod zaštitom. Uz to, dodatno, obratila se osoba koja je čitalac i ne pojašnjava njen subjektivni interes, a ne član porodice i najbitnije, sve se događa desetinama dana nakon nesretnog čina, što ukazuje na želju da se ne otkrije povezanost saučesnika i mogućih krivaca za smrt 31-godišnjakinje, a ništa drugo”.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 03.08.2015. godine, razmotrila je žalbu gđe Ines Haskić, tekst „Tokom noći na bazenima preminula Zeničanka“ od 19.07.2015., odgovor urednika i utvrdila da ne postoji kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.


  Komisija konstatuje da je tekst „Tokom noći na bazenima preminula Zeničanka“ informativan, sadrži relevantne informacije za javnost i upozorenja o opasnostima korištenja bazena izvan radnog vremena tih objekata.

  Navođenje punog imena i prezimena stradale osobe učinjeno je nakon što je puno ime i prezime žrtve bilo javno objavljeno od strane istražnih organa.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; advokatica Nada Dalipagić; prof. dr Enes Osmančević; novinar Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; novinar Milan Šutalo; doc. dr Zlatiborka Popov - Momčinović i novinar Muhamed Jusić.

   

  Predsjedavajući Žalbene komisije

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.