Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Muhamed Čengić - dnevni list "Dnevni avaz", 17.09.2010.

  17.09.2010.

   

  ODLUKA
  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  po žalbi g. Muhameda Čengića, člana predsjedništva DNZ-a, na tekst „Nazdravlje Čengiću!“ objavljen 03.08.2010. u dnevnom listu „Dnevni avaz“


  Žalba se ne prihvata
  Kodeks za štampu BiH nije prekršen  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini zaključuje da redakcija lista „Dnevni avaz“ nije imala obavezu objaviti reagiranje g. Muhameda Čengića, budući da se ono odnosilo na komentar, zaštićenu novinarsku formu na koju redakcija ima pravo.
  Komentar novinarke, gđe Almase Hadžić, objavljen je u rubrici „Komentar dana“ i jasno je odvojen od ostalog novinskog sadržaja, u skladu sa Članom 6 – Komentar, pretpostavka, činjenica Kodeksa za štampu BiH:
  „Novine i periodična izdanja, iako su slobodni da izraze svoja gledišta, moraju napraviti jasnu razliku između komentara, pretpostavke i činjenice.”


  Pojašnjenje:
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je, na redovnoj sjednici održanoj 17. septembra/rujna 2010. godine u Sarajevu, razmotrila žalbu g. Muhameda Čengića, člana predsjedništva DNZ-a, na novinarski komentar „Nazdravlje Čengiću!“, objavljen 03.08.2010. godine u „Dnevnom avazu“. Žalba se odnosila na neobjavljivanje demantija žalbenika upućenog redakciji povodom navoda iz teksta.

  U komentaru novinarke Hadžić dat je osvrt na „politički transfer godine“, odnosno prelazak g. Muhameda Čengića u stranku DNZ. Prema navodima iz teksta „Muhamed Čengić, živopisni lik predratne bh. političke scene, stručnjak SDA za privredu, ustavno uređenje, međunacionalne odnose i vjerska pitanja, s posebnim osvrtom na stanje imana tadašnjih 'skupštinskih zastupnika islamske vjeroispovjesti', upamćen po izjavama 'može bit' da bidne, može bit' da ne bidne' i onoj da pravna država startuje 'od ponedjeljka', i još po mnogo čemu, skrasio se u DNZ-u, političkom projektu Firketa Abdića“. Novinarka, između ostalog, navodi „koje kandidate će on predvoditi i koji birači će za njim krenuti, e, to je već nepoznanica i pitanje za psihologe i sociologe, ali i pažljive evidentičare vremena u kojem živimo i karaktera ljudi koji su to vrijeme obilježili“.

  Kao reakciju na ovaj tekst, g. Čengić je 05.08.2010. godine poslao odgovor na navode novinarke Hadžić, konstatirajući da je „u tekstu iznešeno jako mnogo neistine, kleveta i uvredljivih riječi“, zbog čega je i tražio njegovo objavljivanje.

  Kao odgovor na konstataciju „stručnjak SDA za privredu“, g. Čengić je naveo da „SDA nije proizvodila stručnjake za privredu, nego političare“, te da on jeste „stručnjak za privredu“ zbog „školske naobrazbe“ i „dugogodišnje prakse“, koju navodi u nastavku teksta.

  Osvrćući se na navod „politički transfer godine“ g. Čengić je prokomentarisao da je to sasvim „normalno“ jer „u svim demokratskim državama sa demokratskim strankama članovi jedne stranke mogu prelaziti u druge zavisno od programa koje te stranke imaju“.
  Nadalje, g. Čengić tvrdi da „nije istina“ da je „stručnjak za ustavno uređenje, međunacionalne odnose i vjerska pitanja, sa posebnim osvrtom na stanje imana tadašnjih skupštinskih zastupnika“, te da je neistinita i „tvrdnja da ne zna govoriti maternji jezik i da je koristio riječ 'bidne'“. U svom odgovoru se osvrnuo i na stranku DNZ i njenog osnivača Fikreta Abdića, te odgovorio na pitanje novinarke „koje će kandidate predvoditi“, navodeći ujedno koje „kompetencije kao političar“ on ima.

  Budući da reagiranje nije objavljeno u listu „Dnevni avaz“, g. Čengić se 11.08.2010. godine obratio Vijeću za štampu u BiH, navodeći da njegov demanti „nije objavljen“, te da mu je glavni urednik „Dnevnog avaza“ taj dan „rekao telefonom da će objaviti odgovor kada nađu prostora u novinama, ali nije rekao u kojem roku“. S tim u vezi se i obratio Vijeću za štampu u BiH kako bi posredovali kod uredništva radi objave njegovor odgovora.

  Na upit da li namjeravaju objaviti demanti g. Čengića, Vijeću za štampu u BiH obratio se glavni i odgovorni urednik lista „Dnevni avaz“, g. Sead Numanović, koji je naznačio da g. Čengiću „nikad nije ništa obećao“, te je naveo i sljedeće: „...stav koji je iznesen u komentaru odražava stav autora, ali i redakcije. Autor teksta, naravno, piše i kao svjedok niza nemilih događaja i mi ne smatramo da ima potrebe da se reagiranje koje je upućeno i vama objavi“.

  Uzimajući u obzir sve relevantne činjenice, tekst prigovora, članak na koji se prigovor odnosi, te odgovor urednika, Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je zaključila da Kodeks za štampu BiH nije prekršen jer je u pitanju novinarski komentar, kao slobodna novinarska forma na koji svaka redakcija ima pravo.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, novinar Fuad Kovačević; advokat Dražen Zubak; psihologinja prof.dr. Nada Ler-Sofronić; dr.sc Enes Osmančević, docent; odvjetnica Nada Dalipagić, sutkinja Nada Arsenić, prof.dr. Miodrag Živanović i komunikolog/akademski slikar mr. Goran Janković.

                                                                                                                                                           Predsjedavajući Žalbene komisije
                                                                                                                                                                        Fuad Kovačević

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.