Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije - portal avaz.ba, 02.08.2013.

  Broj: 339-02/13
  Datum: 27. 09.2013.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  po žalbi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)

  na tekst „Prevarant i reketaš koji pere novac i blati po narudžbama"

  objavljen 02.08.2013. godine na portalu avaz.ba

   

  ŽALBA JE PRIHVAĆENA

  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

   

  Član 7 – Mogućnost odgovora

  Član 10 - Osobe optužene za krivična djela

  Član 15 – Žalbe

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), budući da reagiranje žalbenika upućeno redakciji nije objavljeno, na što je žalbenik imao pravo u skladu sa Članom 7 - Mogućnost odgovora, i Članom 15 - Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH utvrdila je kršenje Člana 10 - Osobe optužene za krivična djela, imajući u vidu kvalifikacije navedene u naslovu i objavljenom tekstu.

   

  Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala avaz.ba dostavljena je žalba Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) povodom teksta sa nadnoslovom "Ko je Zijad Bećirović i šta radi njegov famozni institut" i naslovom „Prevarant i reketaš koji pere novac i blati po narudžbama", koji je objavljen 02.08.2013. godine na portalu avaz.ba.

  U tekstu je objavljeno kako je "Zijad Bećirović, jedan od direktora famoznog Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, inače nekadašnji stanovnik Brčkog, bio je najbolji poslovni partner Dragana Pajića, bivšeg gradonačelnika Brčkog, optuženog za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita. Podsjećamo da je Pajić uhapšen u akciji "Bingo" koja je bila usmjerena na suzbijanje korupcije i zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja. Međutim, IFIMES je ranije odlikovao Pajića s nagradom za najboljeg gradonačelnika u BiH, ali je ubrzo, zajedno s nagradom Bećirovićev drug otišao u zatvor!".

  U tekstu se, između ostalog, navodi i sljedeće: "Bećirović, koji se lažno predstavlja da je član masona, usko sarađuje i s dr. Edvinom Derviševićem, koji se bavi čudnim poslovima. Nisu momci dobrih namjera kako se predstavljaju. Oni su pokušali izgraditi i slovenski Univerzitet u Brčkom. Za to su tražili "Interplet" lokaciju. Taj Univerzitet je više bio građevinski nego obrazovni objekat - kaže naš izvor.
  Prema projektu samo su se trebale preurediti hale bivše industrije "Interplet", a za to su tražili 40 miliona maraka(?!), a realna vrijednost projekta, kazuju stručnjaci, je pet miliona. 
  - Skupština je zaustavila tu budalaštinu. To je bilo krajnje pranje para i velike mučke i samog Pajića i Bećirovića. A, u ovom kontekstu Pajić je i dobio nagradu za najboljeg gradonačaelnika - pojašnjava naš izvor".

  U žalbi dostavljenoj Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala avaz.ba, Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije navodi kako se želi obratiti "čitateljima i javnosti u Bosni i Hercegovini, jer su u navedenom članku napisane manipulatorske, lažne, neistinite, netočne, neprovjerene i zlonamjerne informacije o Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane i uposleniku instituta mr. sc. Zijadu Bećiroviću, čime je prouzrokovana materijalna i nematerijalna šteta koju ćemo utvrđivati pred nadležnim sudom...Autor spornog članka potpisan kao D.A. navodi niz manipulacija, laži i neistina o institutu i uposleniku mr. sc. Ziajdu Bećiroviću, te je svojim tvrdnjama u tekstu želio prikazati Međunarodni institut IFIMES i njegovog uposlenika kao organizaciju i pojedinca koji se bave prevarama, 'reketiranjem', pranjem novca, iznuđivanjem, odnosno najtežim kriminalnim djelima. Pri tome spomenuti autor ne navodi ni jedan relevantan dokaz o navodnim kriminalnim aktivnostima IFIMES-a ili Bećirovića, a potpisuje se inicijalima D.A.".

  Povodom navoda o izgradnji slovenskog univerziteta u Brčkom, žalbenici kažu kako "IFIMES i Bećirović ni po jednom osnovu nisu bili uključeni u aktivnosti osnivanja ljubljanskog univerziteta u Brčko distriktu BiH, a kamoli da su htjeli ostvariti nekakvu materijalnu korist. Jednostavno sa tim projektom nemaju nikakve veze. Tako da je pisanje u članku manipulativnog karaktera sa ciljem nanošenja štete IFIMES-u i Bećiroviću. Isto se odnosi i na pisanje u članku da IFIMES i Bećirović imaju svoje naredbodavce i da blate po narudžbama bez iznošenja ijednog dokaza autora članka".

  U vezi sa navodima kako je "Bećirović pod budnim okom tamošnje policije, jer, kako se tvrdi, ima bliske veze s radikalnim islamskim krugovima", u demantiju se navodi sljedeće: "Zlonamjernost autora članka je i u tvrdnjama da se IFIMES i Bećirović nalaze pod prismotrom slovenske policije i da navodno imamo veze sa radikalnim krugovima, dok je istovremeno predsjednik Savjeta IFIMES-a bivši politički direktor Bijele kuće".

  Također, žalbenici navode i sljedeće: "Novinarska pravila i etika nalažu, da se informacije provjere i da se zatraži izjava predstavnika institucije ili osobe o kojoj se piše. U ovom slučaju autor za kojeg mi ne znamo tko je nije se obratio nama kako bi imali priliku iznijeti svoj stav na ovakve teške optužbe, koje nisu potkrijepljene nijednim dokazom".

  Postupajući po žalbenoj proceduri, Vijeće za štampu u BiH obratilo se uredniku portala avaz.ba povodom zahtjeva žalbenika za objavljivanjem demantija. Urednik nije dostavio odgovor, niti je demanti žalbenika objavljen.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 27.09.2013. godine, razmotrila je tekst "Prevarant i reketaš koji pere novac i blati po narudžbama" od 02.08.2013. godine i žalbu Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, te utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH. Prekršeni su Član 7 - Mogućnost odgovora, i Član 15 - Žalbe, budući da demanti žalbenika nije objavljen.

  Prekršen je Član 10 - Osobe optužene za krivična djela, Kodeksa za štampu i on line medije BiH, naslovom "Prevarant i reketaš koji pere novac i blati po narudžbama" i navodima iz teksta poput: "O kakvoj se mizernoj kreaturi, reketašu i prevarantu radi, najbolje govori podatak da navodno izbjegava plaćati i alimentaciju za dijete" i "To su poznati brčanski reketaši".

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta."

  Član 10 - Osobe optužene za krivična djela, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Novinari neće nikoga tretirati kao kriminalca prije donošenja sudske presude koja to potvrđuje. Novinari imaju obavezu ne donositi preuranjene sudove o krivici optužene ličnosti. Novinari imaju obavezu da objave informaciju o odbacivanju optužbe ili oslobađanju ličnosti za koju su ranije objavili da je optužena ili da je suđenje počelo”.

  Član 15 - Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja. Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka."

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; advokatica Nada Dalipagić; prof.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević; novinar Faruk Borić i novinar Milan Šutalo.

   

                                                                                                          Predsjedavajući Žalbene komisije

                                                                                                                                                                                             

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.