Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH - portal avaz.ba, 14.04.2014.

  Broj: 144-02/14
  Datum: 14.04.2014.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  povodom teksta „Erdoanov isprdak"
  objavljenog 11.03.2014. na portalu avaz.ba

  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Opšte odredbe

  U skladu sa svojim mandatom, Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, reagirala je povodom teksta "Erdoanov isprdak", objavljenog na portalu avaz.ba 11.03.2014. godine.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatuje da je u tekstu korišten riječnik neprimjeren opšteprihvaćenim društvenim standardima pristojnosti, što je naročito vidljivo u naslovu "Erdoanov isprdak" i kvalifikacijama u tekstu: "klasični Erdoanov isprdak", "izdanak tajne lože", "politički imbecil i neznalica", "ruralnog Kaplana".

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, reagirala je povodom teksta objavljenog na portalu avaz.ba 11.03.2014. godine, pod naslovom "Erdoanov isprdak", u kome je, između ostalog objavljeno: "Preko ruralnog Kaplana i sličnih kreatura, Erdoanovo antievropsko krilo SDA u BiH pokušava nametnuti konzervativnu, političku ideologiju antisekularista, čiju filozofiju diktiraju turski premijer i njegova AK partija"; "Naravno, Kaplan jeste mali kalibar kratkog dometa i klasični Erdoanov isprdak". 

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 14.04.2014. godine, razmotrila je tekst i utvrdila kršenje Opštih odredbi, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija konstatuje da je u tekstu korišten riječnik neprimjeren opšteprihvaćenim društvenim standardima pristojnosti, što je vidljivo u naslovu "Erdoanov isprdak" i kvalifikacijama datim u tekstu: "politički imbecil i neznalica", "ruralnog Kaplana", "klasični Erdoanov isprdak".

  Opšte odredbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: “… Novinari će se pridržavati opšteprihvaćenih društvenih standarda pristojnosti i poštivanja etničke, kulturne i religijske raznolikosti Bosne i Hercegovine. Novinari će se pridržavati standarda ljudskih prava definisanih u međunarodnim i bosansko-hercegovačkim aktima o ljudskim pravima.. Novinari će štititi prava pojedinca, dok će u isto vrijeme podržavati pravo na informaciju koja služi javnom interesu. Ovaj Kodeks treba posmatrati u svjetlu oba pomenuta značenja.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; sutkinja Nada Arsenić; doc.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević, advokat Dražen Zubak, novinar Muhamed Jusić, dr sc. Zlatiborka Popov Momčinović i novinar Milan Šutalo.  

  Predsjedavajući Žalbene komisije
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
  prof.dr  Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.