Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, G. Adem Sinanović - Dnevni list „Dnevni avaz“, 27.10.2018.g.

  Broj Odluke: 387-02/18
  Datum održavanje sjednice: 27.10.2018.g.

  Žalbenik: G. Adem Sinanović, putem opunomoćenog advokata Emina Halilčevića iz Tuzle

  Medij: Dnevni list „Dnevni avaz“

  Naslov članka: „Lokalne kabadahije ne smiju biti iznad zakona“

  Datum objave članka: 10.09.2018.g.

  Žalbeni osnov Žalbenika :

  Žalbenik navodi, da se, po njegovom mišljenju, radi o namjernom iznošenju informacija novinara koje nisu potkrijepljene dokazima sa isključivim ciljem i namjerom da okleveta firmu „Singradnja“d.o.o, čiji je vlasnik žalbenik, g. Adem Sinanović

  Ishod: Žalba se ne prihvaća.

  Odluka Žalbene komisije :

  Žalbena komisija konstatuje da nije bilo kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Pojašnjenje:.

  Dnevni list „Dnevni avaz“ je objavio članak pod nazivom: „Lokalne kabadahije ne smiju biti iznad zakona“ dana 10.09.2018. g.

  U objavljenom članku, između ostalog, se navodi sljedeće: „Mještani tuzlanske prigradske Mjesne zajednice Mihatovići obratili su nam se zbog problema u vezi s lokalnim putem, odnosno činjenice da kamioni Građevinskog preduzeća 'Singradnja' prolaze naseljem s teretom daleko veće težine nego što je dozvoljena nosivost lokalnog puta.

  Obavijestili MUP

  Postoji saobraćajni znak na kojem jasno piše da je dozvoljen saobraćaj vozilima do deset tona nosivosti. No, kamioni 'Singradnje' po nekoliko puta na dan prevoze teret i do 40 tona. Nama je, vjerujte, dogorjelo do nokata, jer su mještani prije dvije godine, zajedno s Gradskom upravom, obnovili put, a sada se, zbog samovolje pojedinca, ponovo uništava naše javno dobro – kaže Sabahudin Imamović, stanovnik naselja Mihatovići i samostalni vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla.

  Nebrojeno su puta zvali nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i nagovijestili kako će o problemu obavijestiti širu javnost. Kamioni i dalje prolaze, put propada, a mještani su, kako kaže Imamović, spremni i na blokadu puta ako se problem ne riješi.

  Nepoduzimanjem ničega u ovom slučaju se nanosi šteta MUP-u TK, jer se stječe utisak kako su lokalne kabadahije iznad zakona, odnosno da MUP TK dozvoljava nezakonito ponašanje.

  Razgovarao sam s vlasnikom preduzeća i rekao mu kako niko ništa nema lično protiv njega, ali da on ima problem s nepoštivanjem zakona. On je faktički u srcu sela instalirao deponiju šljake, pijeska i drugog građevinskog materijala. Prevozeći sve to, svakodnevno devastira našu putnu infrastrukturu – navodi Imamović.“

  U tekstu se dalje navodi: „ Sinanović: Put prolazi kroz moj posjed

  Adem Sinanović, vlasnik preduzeća 'Singradnja', ističe kako put u Mihatovićima prolazi kroz njegov posjed.

  Graničim s tim putem u dužini od 100 metara. Kad se asfaltirao put, ja sam dozvolio da se uđe u moj posjed, jer se ovdje automobili ne bi mogli mimoilaziti zbog širine puta. No, ako me mještani i dalje budu terorisali, izvest ću nadležnog inspektora i ograditi svoj posjed, koji je zaveden u knjigama kad sam ga kupovao. Nema govora da moji kamioni uništavaju put. Očito je da nekome smetam – kaže Adem Sinanović, vlasnik preduzeća 'Singradnja'.„

  Povodom objave članka u dnevnom listu „Dnevni Avaz“ pod nazivom „Lokalne kabadahije ne smiju biti iznad zakona“ dana, 10.09.2018. g., Vijeću za štampu obratio se g. Adem Sinanović putem opunomoćenog advokata g. Halilčević Emina proslijedivši svoj demant na objavljeni tekst.

  U svom demantu Žalbenik, između ostalog, iznosi sljedeće: „Autor navedenog članka je novinar „Dnevnog Avaza“ E. Skokić, koji je kao profesionalni novinar znao ili bar morao znati da se u sredstvima javnog priopćavanja ne mogu iznositi i proizvoljno javnosti priopćavati informacije o firmama i njihovim zakonskim zastupnicima i vlasnicima kao fizičkim licima , ako nisu potkrijepljene validnim dokazima.

  Dakle, davanje samog naslova novinskom članku: 'Lokalne kabadahije ne smiju biti iznad zakona', podnositelju ovog demanta Sinanović Ademu daje za pravo za izvođenje zaključka, da je navedeni novinar u suštini namjerno odredio takav naslov članku i to tendenciozno i isključivo s namjerom da bi oklevetao firmu 'Singradnja' d.o.o. i njenog direktora Sinanović Adema, koji očigledno nekome smetaju jer firma uspešno posluje preko 20 godina. Kroz objavljeni naslov se posebno aludira na vlasnika firme 'Singradnja' d.o.o Mihatovići Sinanović Adema, da je on taj lokalni kabadahija koji je iznad zakona.“

  Nadalje u svom demantu Žalbenik navodi: „S toga Vam se obraćamo da u okviru svojih nadležnosti i po službenoj dužnosti provedete istragu u cilju utvrđivanja i provjere osnovanosti naprijed navedenih navoda i da u skladu sa rezultatima te istrage preduzmete odgovarajuće mjere.“

  Ishod: Žalba se ne prihvaća.

  Članak je objavljen u interesu javnosti.

  U tekstu su date izjave obje zainteresirane strane, uključujući i izjavu samog Žalbenika. Tekst je profesionalno napisan i nema kršenja profesionalnih odredaba Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Budući da je Žalbenik tražio od Vijeća „istragu“ po pitanjima navedenim u tekstu, Žalbena komisija naglašava da Vijeće za štampu BiH ne radi istrage, već utvrđuje da li u tekstu ima kršenja etičkih standarda ili nema.

  U tekstu „Lokalne kabadahije ne smiju biti iznad zakona“ nema kršenja Kodeksa.

  Članovi/ce Žalbene komisije : Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; urednik Fuad Kovačević; sudinica Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević, advokat Dražen Zubak, novinarka Suzana Mijatović.

   

  Predsjedavajući

  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Tags: ,

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.