Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, g. Emir Hodžić - portal avaz.ba, 18.10.2019. godine

   

  Broj Odluke: 435-02/19
  Datum održavanje sjednice: 18.10.2019.
  Žalbenik: G. Emir Hodžić
  Medij: portal avaz.ba
  Naslov članka: „Ovo je mladić koji je izvršio samoubistvo u Zenici“
  Datum objave članka: 04.08.2019.
  Žalbeni osnov Žalbenika: Žalbenik se žali na način izvještavanja o smrti mladića u Zenici, gdje je na početku teksta objavljeno da se „radi o samoubistvu“, dok se na kraju istog teksta navodi da „policija tek istražuje slučaj“.
  Ishod: Žalba se prihvaća.


  Žalbena komisija utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.
  Član 2 – Urednička odgovornost
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, stav 1 i 2
  Član 7 – Mogućnost odgovora
  Član 9 – Privatnost

  Na upit Vijeća za štampu i online medije povodom žalbe, urednik portala avaz.ba je odgovorio da su anketirali očevice i na osnovu toga napisali članak.
  Na početku teksta se tvrdi: „Husein M. je mladić koji je izvršio večeras oko 23 sata samoubistvo u naselju Babina Rijeka u Zenici, saznaje 'Avaz'…“ a posljednja rečenica u istom tekstu glasi: „Dežurni službenik iz Operativnog centra MUP-a ZDK izjavio je za 'Avaz' kako trenutno imaju informaciju da je jedna osoba pala sa petog sprata, te da se uviđajem na licu mjesta utvrđuje da li se radi o samoubistvu ili nesretnom događaju“.

  Žalbena komisija konstatuje da se izvještavanju nije prišlo sa obzirom i suosjećanjem prema pogođenim ličnostima, kako to nalaže Član 9 – Privatnost, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Reagiranje g. Hodžića nije objavljeno, na što je imao pravo u skladu sa Članom 7 – Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH i stavom 4 Člana 5 – Tačnost i fer izvještavanje.

  Pojašnjenje:
  Vijeću za štampu i online medije u BiH i redakciji portala avaz.ba obratio se g. Emir Hodžić povodom teksta „Ovo je mladić koji je izvršio samoubistvo u Zenici“ od 04.08.2019.g., naznačivši:
  „Dino Pašalić, očito amater novinar, u naslovu kaže da se radi o samoubistvu dok na kraju članka kaže, citiram: 'Dežurni službenik iz Operativnog centra MUP-a ZDK izjavio je za 'Avaz' kako trenutno imaju informaciju da je jedna osoba pala sa petog sprata, te da se uviđajem na licu mjestu utvrđuje da li se radi o samoubistvu ili nesretnom događaju.'
  Kako može napisati da se radi o samoubistvu, ako nije potvrđeno? Mehić je sin šehida i njegova majka je upravo izgubila sina? Ima li ovdje ikakve odgovornosti za prouzrokovanu bol?
  Želim da me obavijestite o ishodu Vaše istrage. U prilogu stavljam i screenshot-ove, u slučaju manipulacija portala sa sadržajem“.

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu i online medije u BiH kontaktiralo je urednika portala avaz.ba Evelina Traku, koji u svom odgovoru kaže:
  „U prvom tekstu novinar je bio na licu mjesta i prijatelji poginulog mladića su mu kazali da je skočio sa petog sprata. Vjerovatno su ljudi bili u šoku ili pod dejstvima opijata, alkohola ili čega već, a mi tu informaciju nismo ni objavili.
  Dalje, novinar se jasno u tekstu pozvao da je informaciju dobio od prijatelja nesretnog mladića koji je bio s njim u istom stanu. Dalje, u svakom narednom tekstu koji smo objavili za nesretni slučaj, navodili smo da je riječ o mladiću koji je preživio rudarsku nesreću, a prelaskom preko prozora na balkon izgubio ravnotežu i pao i da se radi o nesretnom slučaju a ne samoubistvu“.
  Urednik navodi i sljedeće: „Prve informacije s lica mjesta govorile su to, dežurni u MUP-u nam nije odgovarao, i nismo imali namjeru da ikoga oštetimo, u negativnom svjetlu predstavimo. Dakle ovo nije tvrdnja niti novinara, nit urednika niti medijske kuće, nego svjedoka koje je novinar našao na licu mjesta.
  Govorili su mu još da je 'bačen sa petog sprata', 'da je bila pucnjava', 'da su se drogirali', da su pili… ništa od toga nije napisano i nismo htjeli koristiti niti u jednom momentu upravo da bi izbjegli da nekoga uvrijedimo. Osim tvrdnji svjedoka stavili smo da je uviđaj u toku i da policija istražuje slučaj nakon čega će biti objavljeni detalji slučaja“.

  Ishod: Žalba se prihvaća.

  Žalbena komisija konstatuje kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 2 – Urednička odgovornost, stav 1 i 2
  Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu.
  Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja.

  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje
  Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala.
  Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način.
  Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike.
  Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna.
  Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem.
  Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni.
  Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato.
  Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju.

  Član 7 – Mogućnost odgovora
  Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja.
  Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.

   

  Član 9 – Privatnost
  Novinari će izbjegavati uplitanje u nečiji privatni život, osim ako takva uplitanja nisu potrebna u interesu javnosti.

  Teme koje uključuju lične tragedije će biti obzirno tretirane, a pogođenim ličnostima će se prići diskretno i sa saosjećanjem.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala avaz.ba da objavi ovu Odluku.

   


  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; prof. dr Enes Osmančević; prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; novinarka Rajna Radosavljević, urednik Milan Šutalo i novinar Muhamed Jusić.

   

  Predsjedavajući
  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.