Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, Udruženje "Vaša prava BiH" - portal avaz.ba II, 13.12.2019.godine

   

  Broj Odluke: 424-02/19
  Datum održavanje sjednice: 13.12.2019.
  Žalbenik: Udruženje „Vaša prava BiH“
  Medij: Portal avaz.ba
  Naslov članka: „Erdoan tražio izručenje 'gulenovaca'„
  Datum objave: 08.07.2019.
  Žalbeni osnov Žalbenika: Udruženje „Vaša prava BiH“ kao pravni punomoćnik tražilaca azila, državljana Turske, uputili su Prigovor na „neobjekivno i huškaško izvještavanje za osobe koje se nalaze u statusu tražitelja azila i međunarodne zaštite u BiH od strane tiskanih novina, magazina i portala“.

  Ishod: Žalba se ne prihvaća.

  Žalbena komisija konstatuje da nije bilo kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  U interesu je javnosti da se izvještava o ovim temama na profesionalan i odgovoran način.

  U ovome je tekstu data informacija o pravosnažnom rješenju u korist tražiteljice azila, koje je sud objavio na svojoj zvaničnoj stranici i koja je time svakako dostupna javnosti.

   

  Pojašnjenje:

  Dana 06.11.2019.g Udruženje „Vaša prava BiH“ uputilo je Vijeću za štampu i online medije u BiH i uredništvu portala avaz.ba prigovor na izvještavanje medija o tražiteljima azila, građanima Turske, čiji su oni pravni zastupnici.
  U prigovoru su zatražili od medija „da se prestane sa objavljivanjem ličnih podataka koji se odnose na nevedenu kategoriju, a državljani su Turske.“
  Žalbenik takođe, navodi i to da „medijski izvještači senzacionalistički i huškači objavljuju osobne podatke, pa čak i mjesto boravka naših klijenata koji uživaju status supsidijarne zaštite u BiH, kao tražitelja azila porijeklom iz Republike Turske. Takvim činjenjem direktno im se ugrožava niz prava i osnovnih sloboda, koja su im zagarantovana kako domaćim, tako i međunarodnim pravnim instrumentima.“

  U objavljenom tekstu pod naslovom „Erdoan tražio izručenje 'gulenovaca'„ između ostalog, se navodi:
  „Sud BiH, kako je „Avaz“ ranije već pisao, prošle godine donio je pravosnažno rješenje kojim se odbija zamolnica vlasti Turske da im BiH izruči 25-godišnju Humejru Gokčen (Humeyra Gokcen), koja se, prema navodima Glavnog republičkog tužilaštva iz Tire, sumnjiči da je pripadnica Gulenovog pokreta, koji u Turskoj smatraju terorističkom organizacijom.
  Turska je u februaru 2017. godine zatražila izručenje Gokčen, a BiH se našla na popisu 28 država kojima su vlasti iz Ankare dostavile dosje o članovima ove organizacije.
  U rješenju Suda BiH svojevremeno je o ovom slučaju napisano:

  - U ovom slučaju, da bi djelovanje potraživane u organizaciji FETO, čijem je radu, prema sadržaju zamolnice, potraživana doprinosila na način da je prikupljala gotovinska sredstva i pomoć, te dovodila pripadnike i simpatizere, a koje radnje bi se prema domaćem zakonodavstvu mogle dovesti u vezu s krivičnim djelom finansiranja terorističkih aktivnosti iz člana 202. Krivičnog zakona BiH, kao objektivni uslov inkriminacije zahtijeva se postojanje terorističke organizacije kao takve.
  U rješenju se dalje pojašnjava da bi, kako bi se 'FETO mogao smatrati terorističkom organizacijom, ona kao takva trebala bi biti određena u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda ili Vijeća Evrope, koje je BiH kao članica dužna primjenjivati'.„

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće je kontaktiralo uredništvo portala avaz.ba povodom žalbe Udruženja „Vaša prava BiH“ .

  Uredništvo portala avaz.ba nije dostavilo svoj odgovor Vijeću.

  Ishod: Žalbena komisija konstatuje da nije bilo kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  U interesu je javnosti da se izvještava o ovim temama na profesionalan i odgovoran način.
  U ovome je tekstu data informacija o pravosnažnom rješenju u korist tražiteljice azila, koje je sud objavio na svojoj zvaničnoj stranici i koja je time svakako dostupna javnosti.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH preporučuje uredništvu portala avaz.ba da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Prof. dr Enes Osmančević; prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokatica Nada Dalipagić, urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Suzana Mijatović; novinarka Rajna Radosavljević.


  Predsjedavajući sjednice


  prof. dr Enes Osmančević

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.