Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, g. Admir Katica - portal avaz.ba, 13.4.2020.

  Broj Odluke: 59-02/20

  Datum održavanje sjednice: 13.4.2020.

  Žalbenik: G. Admir Katica

  Medij: Portal avaz.ba

  Naslov članka: „Kako su razotkriveni lider NiP-a i njegov poslušnik: Konakovićeva i Katicina prevara s helikopterom“

  Datum objave članka: 08. 02. 2020.

  Žalbeni osnov Žalbenika: Žalbenik u svojoj žalbi navodi da je „u objavljenim tekstovima iznesen niz neistina, prejudicirajući krivicu lično ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kroz navode da je razotkrivena 'prevara', te da je riječ o 'smišljenoj pljački' i 'kriminalnim aktivnostima', navodeći u potpunosti netačne podatke o potrošnji desetina hiljada maraka za tim koji je oformila Vlada Kantona Sarajevo.“

  Ishod Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH konstatuje kršenje Kodeksa za štampu i online medije;

  Član 2 – Urednička odgovornost

  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje

  Član 7 – Pravo na odgovor

  Član 10 – Osobe osuđene za krivična djela

  Demant / reagiranje žalbenika, g. Admira Katice je precizan, konkretan i ukazuje gdje i koji podaci izneseni u predmetnom tekstu, kako on tvrdi, nisu tačni.

  Ovo je primjer „naručenog“, „sistemskog“ teksta, u kojem treba, ne birajući sredstva i falsificirajući podatke, na što gori način oblatiti (političkog) oponenta. U tekstu portala avaz.ba navedeno je niz proizvoljnih podataka o troškovima nabavke helikoptera. U tekstu nema druge strane, niti je objavljeno reagiranje kojim se na adekvatan način demantiraju sporni navodi u tekstu.

  Netačnim izvještavanjem novinar je znatno uvećao navedene troškove, zatim, spomenuo je bez ijednog dokaza, žalbenikovog brata kao osobu koja bi se, kao pilot, navodno okoristila nabavkom helikoptera, te je navedeno, opet, bez ijednog dokaza, kako su se i članovi radne grupe za nabavku helikoptera finansijski okoristili u postupku razmatranja nabave.

  Gospodin Katica se stalno pominje u tekstu i opisuje i kao "svestrani Katica" u kontekstu kupovine helikoptera, što je izazvalo pažnju javnosti, a da u tekstu nema nijedne njegove izjave, nije mu dato da se očituje povodom ove kontroverze, samo insinuacija s ciljem promovisanja jedne političke opcije. Kodeks jasno naglašava u Članu 5 da „Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju.“

  Time je Kodeks za štampu i online medije BiH značajno prekršen.

  Pojašnjenje:

  Dana 08. 02. 2020. portal avaz.ba objavio je tekst pod naslovom „Kako su razotkriveni lider NiP-a i njegov poslušnik: Konakovićeva i Katicina prevara s helikopterom“ u kojem se, između ostalog, navodi:

  „BRAT PILOT - Konaković i njegova ekipa, u liku i djelu 'skromnog' ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, ostat će upamćeni po pokušaju nabavke višenamjenskog helikoptera, koji bi građane KS koštao skoro 40 miliona KM. Da stvar bude gora, vođa pilotskog tima trebao je biti Katicin brat i nakon što se penzioniše.

  No, plan im je propao.

  Ali, da je riječ o dobro smišljenoj pljački, čiji bi ceh platili građani, govori podatak da je Vlada Republike Srpske početkom godine od moskovske kompanije “Russian Helicopters” kupila tri helikoptera marke Ansat po cijeni od 49 miliona maraka, i to s dodatnom opremom.

  To znači da je cijena jedne letjelice 16 miliona KM.

  S druge strane, svestrani Katica, uz aminovanje i nalog stranačkog šefa, uvjeravao je javnost da je opravdano za nabavku jednog helikoptera bez dodatne opreme, obuke, potrošiti 27,4 miliona maraka.

  S kupovinom hangara, obukom i školovanjem kadrova, njihovim plaćama, ova brojka iznosila bi i 40 miliona KM. Da stvar bude gora, Katica je planirao formirati i amaterski helikopterski tim, jedinicu čiji su članovi trebali imati srednju školu i ali ne i važeću dozvolu profesionalnog pilota helikoptera. Te dozvole, prema Katicinoj računici, piloti bi dostavili naknadno.“

  U tekstu se također, navodi:

  „SVE POTVRDIO - Ova kriminalna aktivnost razotkrivena je pisanjem našeg lista, a Katica, koji je danima najavljivao konferenciju za medije kako bi demantirao činjenice, samo ih je potvrdio uz navode da je on 'postupao menadžerski'.

  Osim toga, Vlada KS je na tim koji je oformila da pripremi plan i program rada koji će sadržavati proceduru izbora helikoptera, uvjete za angažiranje pilota i aviomehaničara, instruktora letenja, kao i organizaciju školovanja kadrova i servisa za helikoptere, potrošila desetine hiljada maraka.

  Samo za tri mjeseca angažmana članovi su dobili po 6.000 maraka.“

  Dana 11. 02. 2020. g. Admir Katica uputio je žalbu na objavljeni tekst i demanti Vijeću za štampu i online medije u BiH, a uredništvu portala avaz.ba 12. 02. 2020.

  Žalbenik je u svom demantiju naveo:

  S ciljem doprinosa profesionalnom i objektivnom informisanju javnosti upućujem demanti na tekst objavljen 07.02.2020. u štampanom izdanju Dnevnog avaza, pod naslovom 'Konakovićeva i Katicina prevara s helikopterom', kao i na portalu avaz.ba, pod naslovom 'Kako su razotkriveni lider NiP-a i njegov poslušnik: Konakovićeva i Katicina prevara s helikopterom'.

  U objavljenim tekstovima je iznesen niz neistina, prejudicirajući krivicu mene lično kao ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kroz navode da je razotkrivena 'prevara', te da je riječ o 'smišljenoj pljački 'i 'kriminalnim aktivnostima', navodeći u potpunosti netačne podatke o potrošnji desetina hiljada maraka za tim koji je oformila Vlada Kantona Sarajevo.

  Da je riječ o neistinama potvrđuje i mahinacija s brojevima, odnosno preliminarnim podacima o mogućem koštanju helikoptera, a što je javno izneseno na konferenciji za medije održanoj 03.12. 2019.

  Prema procjenama troškova, a koji su javno dostupni, helikopter s dodatnom i specijalnom opremom bi koštao 21.090.000 KM, a ne kako to stoji u tekstu: '…Svestrani Katica, uz aminovanje i nalog šefa, uvjeravao je javnost da je opravdano za nabavku helikoptera BEZ dodatne opreme, obuke, potrošiti 27,4 miliona maraka'.

  Nije tačan ni nastavak teksta: “S kupovinom hangara, obukom i školovanjem kadrova, njihovim plaćama, ova brojka bi iznosila 40 miliona maraka”.

  Uz helikopter s dodatnom i specijalnom opremom od 21.090.000 KM, preliminarni troškovi su: školovanje pilota i 4x dozvole profesionalnog pilota bi koštale 1.304.929 KM, nabavka hangar 5.000.000 KM i selektivno letenje 7.336. Sve ukupno je 27.403.166 KM a ne kako se navodi u tekstu 40 miliona maraka.

  Da je riječ o iskonstruisanom tekstu po nečijem nalogu, ne ulazeći u političke opservacije, dokaz je i tvrdnja navedena u tekstu: '…Katica je planirao formirati i amaterski helikopterski tim, jedinicu čiji su članovi trebali imati srednju školu, ali ne i važeću dozvolu profesionalnog pilota helikoptera. Te dozvole, prema Katicinoj računici, piloti bi dostavili naknadno'

  U ranije navedenim podacima, vide se navodi o četiri dozvole profesionalnog pilota, a na konferenciji za medije je navedeno da u Bosni i Hercegovini nema pilotskog kadra i da će biti osigurano školovanje, uz prethodno osiguranje neophodnih provjera kako psihičkog i fizičkog stanja, tako i iz selektivnog letenja.

  Navodi da će biti angažiran moj brat, u potpunosti su netačni i narušavaju kako moju tako i privatnost moga brata. Moram naglasiti da i kod javnih ličnost a u skladu s europskim standardima postoji granica između javnog i privatnog.

  Moj brat jeste pilot ali njegov angažman nije bio ni razmatran jer kao ministar unutrašnjih poslova KS, a tako i Vlada Kantona Sarajevo borimo se protiv nepotizma i svih oblika korupcije, a što je priznato od međunarodnih predstavnika ne samo u Bosni i Hercegovini.

  Vlada Kantona Sarajevo nije oformila tim koji je “potrošio desetine hiljada maraka”, a kako je to navedeno u tekstovima Avaza. Formirana je Radna grupa za provođenje aktivnosti za formiranje helikopterske jedinice, nabavku helikoptera i drugih aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koja ima pet članova.

  Radna grupa je sačinila preliminarne troškove o nabavci helikoptera, a koji su ranije navedeni. U potpunosti je netačna informacija da su za tri mjeseca angažmana članovi radnog tima dobili po 6.000 KM. Radi se o nagađanju, neistini, manipulaciji i u potpunosti neprovjerenoj informaciji.“

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu i online medije u BiH kontaktiralo je uredništvo portala avaz.ba povodom žalbe g. Admira Katice.

  Uredništvo portala nije dostavilo svoj odgovor Vijeću.

  Ishod: Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BIH konstatuje kršenje Kodeksa za štampu i online medije; Član 2 - Urednička odgovornost, Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, Član 7 - Mogućnost odgovora i Član 10 - Osobe osuđene za krivična djela

  Član 2 – Urednička odgovornost

  „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka

  poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu.

  Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i

  pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja.

  Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, kojibi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije„.

  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje

  „Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova

  ili drugih materijala.

  Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način.

  Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo

  materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike.

  Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu

  informaciju za koju se utvrdi da je netačna.

  Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem.
  Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom

  u koju su bili uključeni.

  Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato.
  Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i

  predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju.“

  Član 7 – Mogućnost odgovora

  „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da

  takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja.

  Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog

  odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.“

  Član 10 – Osobe osuđene za krivična djela

  „Novinari neće nikoga tretirati kao kriminalca prije donošenja sudske presude koja to potvrđuje.

  Novinari imaju obavezu ne donositi preuranjene sudove o krivici optužene ličnosti.

  Novinari imaju obavezu da objave informaciju o odbacivanju optužbe ili oslobađanju ličnosti za koju su ranije objavili da je optužena ili da je suđenje počelo.“

  Demant / reagiranje žalbenika, g. Admira Katice je precizan, konkretan i ukazuje gdje i koji podaci izneseni u predmetnom tekstu, kako on tvrdi, nisu tačni.

  Ovo je primjer „naručenog“, „sistemskog“ teksta, u kojem treba, ne birajući sredstva i falsificirajući podatke, na što gori način oblatiti (političkog) oponenta. U tekstu portala avaz.ba navedeno je niz proizvoljnih podataka o troškovima nabavke helikoptera. U tekstu nema druge strane, niti je objavljeno reagiranje kojim se na adekvatan način demantiraju sporni navodi u tekstu.

  Netačnim izvještavanjem novinar je znatno uvećao navedene troškove, zatim, spomenuo je bez ijednog dokaza, žalbenikovog brata kao osobu koja bi se, kao pilot, navodno okoristila nabavkom helikoptera, te je navedeno, opet, bez ijednog dokaza, kako su se i članovi radne grupe za nabavku helikoptera finansijski okoristili u postupku razmatranja nabave.

  Gospodin Katica se stalno pominje u tekstu i opisuje i kao "svestrani Katica" u kontekstu kupovine helikoptera, što je izazvalo pažnju javnosti, a da u tekstu nema nijedne njegove izjave, nije mu dato da se očituje povodom ove kontroverze, samo insinuacija s ciljem promovisanja jedne političke opcije. Kodeks jasno naglašava u Članu 5 da „Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju.“

  Time je Kodeks za štampu i online medije BiH značajno prekršen.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH preporučuje uredništvu portala avaz.ba da objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: prof.dr. Miodrag Živanović, sutkinja Nada Arsenić, prof.dr. Enes Osmančević, advokat Dražen Zubak, prof.dr. Zlata Popov-Momčinović, urednik Fuad Kovačević, novinarka Rajna Radosavljević, novinarka Suzana Mijatović, urednik Milan Šutalo, Mr. Muhamed Jusić

  Predsjedavajući

  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.