Odluka, g. Aldin Širanović - portal avaz.ba, 27. 3. 2021.

Štampa

Broj Odluke: 62-02/21
Datum održavanje sjednice: 27. 3. 2021.
Žalbenik: G. Aldin Širanović
Medij: Portal avaz.ba
Naslov članka: "Sedam godina od velikih socijalno-ekonomskih protesta u BiH: Dan kada je narod ustao!"
Datum objave članka: 7. 2. 2021.
Žalbeni osnov Žalbenika: Žalba zbog netačnih navoda u tekstu.

 

Ishod: Žalba nije prihvaćena.

Žalbena komisija nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

 

Pojašnjenje:

Vijeću za štampu i online medije u BiH obratio se g. Aldin Širanović povodom teksta "Sedam godina od velikih socijalno-ekonomskih protesta u BiH: Dan kada je narod ustao!" od 7. 2. 2021. godine, objavljenog na portalu avaz.ba.

U tekstu je, između ostalog, objavljeno sljedeće: "Nekolicina bh. građana koja je učestvovala u demonstracijama tražila je i dobila azil u inozemstvu. Jedan od njih je i Bojan Svrdlin. Zbog represije je bio prinuđen da s porodicom napusti Sarajevo. Danas živi u jednoj evropskoj državi. - Mislim da su protesti, bez obzira na sve, barem malo urodili plodom jer se podigla građanska svijest. Građani su vidjeli da mogu promijeniti situaciju koliko-toliko. S druge strane, nama je bilo teško, jer smo imali uplive službi pojedinih stranaka među demonstrante. Sada bi samo prisustvovao protestima porodica Memić i Dragičević. Naravno, bez ikakvog paljenja. Mirno i dostojanstveno - kaže Svrdlin."

Dalje se navodi: "Zbog toga što je bio jedan od organizatora demonstracija, kako kaže, otjeran je iz države. - Ne samo ja. Masa nas je otjerano. Pa, šta sam ja trebao, ostati u državi? Ko bi mene zaposlio, dao mi da radim, da živim. Mislite da sam ja želio otići vucarati se tri godine kao izbjeglica. Pa, tada su me pratili, uhodili, prijetili mi. Nisam došao ovdje da učim njemački po stare dane bez ikakvih prava - kaže Svrdlin."

Povodom ovih navoda reagovao je g. Aldin Širanović naznačivši: "Ovom prilikom želim da vas kontaktiram zbog iznošenja neistina u članku Avaz portala https://avaz.ba/vijesti/bih/629299/sedam-godina-od-velikih-socijalno-ekonomskih-protesta-u-bih-dan-kada-je-narod-ustao. Poštovani u članku stoji da je Svrdlin organizator protesta. Poštovani to nije istina jer sam ja organizirao i pokrenuo proteste u februaru 2014 zašta posjedujem i papir od Mupa TK da sam organizirao iste 5.2.2014 u Tuzli. Svrdlina sam ja doveo u Austriju da mu pomognem jer se na FB žalio da žele da ga progone. Poslije taj isti Svrdlin mi je psovao majku i cijelu familiju iako sam se zauzeo za njega.

Svrdlin ima samo subsidijarnu zaštitu koja je jedna vrsta Azila ali nema pravi politički Azil koji ja imam i kojeg sam dobio tako sto sam BiH pobijedio na sudu. Poštovani zbog iznošenja laži ja vas molim da kontaktirate avaz. Dovoljno je da ukucate moje ime na youtube ili Google i vidjet će te ko je organizator istih. Ja sam izdao i knjigu Februarski otpor u kojoj je navedeno sve. a čak i Avaz medij je tada pisao o meni kao organizatoru. Odakle sad ovakav članak ne znam ali Svrdlin kao anonimus ovim preuzima zasluge nas koji smo to sve pokrenuli."

U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu i online medije u BiH zatražilo je urednički stav povodom žalbe g. Širanovića. Do dana održavanja sjednice Žalbene komisije Vijeća, uredništvo portala avaz.ba nije dostavilo odgovor.


Ishod: Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Komisija ocjenjuje da novinari imaju pravo izabrati sagovornika za kojeg smatraju da je relevantan govoriti o temi o kojoj se izvještava. U ovom slučaju je to i učinjeno te stoga nema povreda Kodeksa.


Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala avaz.ba da objavi ovu Odluku.

 

Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; prof. dr Enes Osmančević; sutkinja Nada Arsenić; novinarka Rajna Radosavljević; novinarka Suzana Mijatović; novinar Jurica Gudelj; doc. dr Vuk Vučetić i pravnik Harun Išerić.

 

Dopredsjedavajući Žalbene komisije

advokat Dražen Zubak