Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, gđa Dalila Žunić - portal avaz.ba, 27. 3. 2021.

  Broj Odluke: 64-02/21
  Datum održavanje sjednice: 27. 3. 2021.
  Žalbenik: Gđa Dalila Žunić
  Medij: Portal avaz.ba
  Naslov članka: "Nakon što je Sudo Lavić osuđen: Porodica zlostavljane učenice zadovoljna kaznom"
  Datum objave članka: 11. 2. 2017.
  Žalbeni osnov Žalbenika: Žalba zbog netačnih navoda u tekstu.


  Ishod: Žalba nije prihvaćena.

  Žalbena komisija nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

   

  Pojašnjenje:

  Vijeću za štampu i online medije u BiH obratila se gđa Dalila Žunić povodom teksta "Nakon što je Sudo Lavić osuđen: Porodica zlostavljane učenice zadovoljna kaznom" od 11. 2. 2017. godine, objavljenog na portalu avaz.ba.


  U tekstu je, između ostalog, objavljeno sljedeće: "U Općinskom sudu u Sarajevu Velimir Muratčauš (28) osuđen je na tri godine zatvora zbog seksualnog iskorištavanja dvije maloljetnice. Slučaj pedofila s Dobrinje bio je nepoznat, jer je sudski proces, radi zaštite dvije žrtve, bio zatvoren za javnost. Muratčauš je zaprijetio maloljetnicama da će snimak njihovog spolnog odnosa, koji je snimio mobitelom, javno objaviti ukoliko i dalje ne budu imale seksualne odnose s njim. U strahu da se ove prijetnje ne ostvare, maloljetnice su pristale te ih je on u stanu seksualno iskorištavao od januara do seprembra 2015. godine. Slučaj je otkrio roditelj jedne od maloljetnica i prijavio ga pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)."

  Povodom ovih navoda reagovala je gđa Dalila Žunić naznačivši: "Obraćam Vam se shodno sadržaju koji je objavljen na portalu Dnevnog Avaza. Obratila sam se i portalu Dnevni Avaz, ali nažalost nisam dobila nikakav odgovor. Naime, sadržaj je netačan iz sljedećih razloga: tačke optužnice navedene u članku za Muratčauš Velmira su neistinite. Optuženi je kaznu služio zbog spolnog odnosa sa maloljetnom osobom čije svjedočenje je odbačeno u toku suđenja, a isto je izrečeno u korist optuženog. Navodi da su u pitanju dvije djevojke su, dakle, lažni, kao i da je bilo ucjenjivanje u pitanju. Shodno svemu navedenom, vijest se može okarakterisati kao kleveta, iznošenje neistinitih informacija što je prema članu 5 Kodeksa za štampu i online medije Vijeća za štampu BiH nekorektno izvještavanje kao i nepružanje drugoj strani da iznese svoj stav."

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu i online medije u BiH zatražilo je urednički stav povodom žalbe gđe Žunić. Do dana održavanja sjednice Žalbene komisije Vijeća, uredništvo portala avaz.ba nije dostavilo odgovor.

   

  Ishod: Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žaliteljica ne negira da je Velimir Muratčauš osuđen na 3 godine zatvora zbog seksualnog iskorištavanja maloljetnika, a žaliteljica nije navela izreku presude ili dio presude, u kojoj se navodi da nisu u pitanju „dvije djevojke“ kao i da nije u pitanju ucjenjivanje.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala avaz.ba da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; prof. dr Enes Osmančević; sutkinja Nada Arsenić; novinarka Rajna Radosavljević; novinarka Suzana Mijatović; novinar Jurica Gudelj; doc. dr Vuk Vučetić i pravnik Harun Išerić.

   

  Dopredsjedavajući Žalbene komisije

  advokat Dražen Zubak

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.