Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Г-ђа Мирјана Кусмук - портал Frontal.rs, 29. 11. 2012.

  Број: 477-02/12
  Датум: Сарајево, 29.11.2012. 

   

  ОДЛУКА


  Жалбене комисије Савјета за штампу у Босни и Херцеговини
  по жалби гђе Мирјане Кусмук, 
  поводом коментара испод текста „Како је РТРС раскринкао врх полиције РС“, објављеног на порталу Frontal.rs 25.09.2012. године
  ЖАЛБА СЕ ПРИХВАЋА
  Прекршени су сљедећи чланови Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ

  Члан 2 - Уредничка одговорност
  Члан 4 - Дискриминација

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ констатира да предметни коментари обилују увредљивим и дискриминаторским садржајима по жалбеницу, гђу Мирјану Кусмук. 
  Након што је уреднику веб-издања Frontal.rs, г. Марку Шикуљаку, указано на постојање таквих коментара, он их није уклонио ни након два мјесеца. То повлачи уредничку одговорност у складу са Чланом 2 – Уредничка одговорност, Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ.


  Жалбена комисија Савјета за штампу у Босни и Херцеговини прихватила је жалбу гђе Мирјане Кусмук поводом коментара испод текста „Како је РТРС раскринкао врх полиције РС“, који је објављен 25.09.2012. године на порталу Frontal.rs.


   У жалби упућеној Савјету за штампу у БиХ 28.09.2012. године, гђа Кусмук је назначила сљедеће: „Обраћам Вам се с молбом да заштитите моју личност, морално и професионално, од најнижих и најпримитивнијих лажи и увреда изнесених на порталу Frontal.rs“.
   Такођер, жалбеница наглашава и сљедеће: „Желим да Вам скренем пажњу на чињеницу да ја, Мирјана Кусмук, нисам тема текста на који се односе коментари и администратори овог портала нису смјели да дозволе да се моје име објављује уопште у коментарима овог текста. Поред тога, увредљиви коментари тичу се мог приватног живота и баве се потпуном деградацијом моје личности на најпримитивнији начин. Поред тога сви подаци објављени под лажним именима су фалсификовање мог живота“.
   У складу са жалбеном процедуром Савјета за штампу у БиХ, уредник веб-издања Frontal.rs доставио је свој одговор поводом жалбе гђе Кусмук, у коме је назначено сљедеће: „...увјеравамо вас да ћемо се потрудити да обришемо све коментаре који неког вријеђају или задиру у нечију приватност“. 
  Након што је Савјету за штампу у БиХ достављен одговор уредника веб-издања, са портала Frontal.rs уклоњен је дио коментара који се односе на гђу Мирјану Кусмук, међутим остатак коментара није уклоњен нити након два мјесеца од дана када је уредник послао одговор о намјери уклањања преосталих коментара.  
  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници одржаној 29.11.2012. године,  размотрила је жалбу гђе Кусмук, коментаре постављене испод текста „Како је РТРС раскринкао врх полиције РС“ од 25.09.2012. године, одговор уредника веб-издања и констатирала да коментари обилују увредљивим и дискриминаторским садржајима по жалбеницу, чиме је прекршен Члан 4 – Дискриминација, Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ.
  Прекршен је Члан 2 – Уредничка одговорност, Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ, с обзиром да ни два мјесеца након постављања  коментари нису уклоњени.
  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ подсјећа да је уредник портала одговоран за новинарски, уреднички садржај портала. Он није професионално одговоран за садржај коментара неодговорних анонимних посјетитеља у часу када их они постављају испод текста. Међутим, уредник је обавезан да такве коментаре уклони са свога портала.Неуклањањем коментара непримјереног садржаја и њиховим задржавањем на порталу, уредник постаје одговоран за њихов садржај једнако као и за новинарске садржаје.
  Уредник портала је ОБАВЕЗАН избрисати такве коментаре, а оне који их постављају бановати на неко вријеме или им потпуно ускратити право коментирања текстова.
  Члан 2, Уредничка одговорност, Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ: “Најважнија одговорност новинара и уредника је осигурати да њихов рад буде усмјерен ка поштивању истине, као и права јавности да сазна истину. Новинари ће у сваком тренутку обављати свој посао у духу праведности, истинитости и пристојности при сакупљању информација, извјештавању и представљању мишљења. Плагијати, фалсификовање, намјерно прикривање важних чињеница, примање мита или услуга, који би утицали на рад новинара или уредника, најтежи су морални прекршаји ове професије.“
  Члан 4, Дискриминација, Кодекса за штампу и онлине медије БиХ: „Новинари морају избјећи прејудициране и увредљиве алузије на нечију етничку групу, националност, расу, религију, спол, сексуалну опредијељеност, физичку онеспособљеност или ментално стање. Алузије на нечију етничку групу, националност, расу, религију, спол, сексуалну опредијељеност, физичку онеспособљеност или ментално стање биће направљене само онда када су у директној вези са случајем о којем се извјешћује.“
  Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф.др Миодраг Живановић; адвокат Дражен Зубак; суткиња Нада Арсенић; проф.др. Нада Лер-Софронић; доц.др Енес Османчевић; уредник Фуад Ковачевић; новинар Фарук Борић и уредник Милан Шутало. 

   
  Предсједавајући Жалбене комисије

  проф.др. Миодраг Живановић

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.