Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Haša Omerović - portal frontal.rs, 27.09.2013.godine

  Broj: 335-02/13
  Datum: 27.09.2013.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  po žalbi gđe Haše Omerović na tekst

  "Haša Omerović: 'Majke Srebrenice' - profitersko udruženje",

  objavljen 11.07.2013. godine na portalu frontal.rs

   

  ŽALBA JE PRIHVAĆENA

  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Član 7 – Mogućnost odgovora

  Član 15 – Žalbe

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu gđe Haše Omerović na tekst "Haša Omerović: 'Majke Srebrenice' - profitersko udruženje", objavljen 11.07.2013. godine, na portalu frontal.rs. Žalbena komisija uvrđuje da je neobjavljivanjem reagiranja i ispravke navoda gđe Haše Omerović, prekršen Član 7 – Mogućnost odgovora, i Član 15 - Žalbe,

  Kodeksa za štampu i online medije BiH.

   

  Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala frontal.rs obratila se gđa Haša Omerović povodom teksta "Haša Omerović: 'Majke Srebrenice' - profitersko udruženje", objavljenog na portalu frontal.rs 11.07.2013. godine, sa podnaslovom sljedećeg sadržaja: "Pripadnice organizacije 'Majke Srebrenice', osim velikih kuća koje su sagradile uzimajući novac na lažima o ubijenim Srebreničanima, imaju i privatne avione koji ih voze širom svijeta da lažno svjedoče i šire priču o navodnom genocidu u Srebrenici, tvrdi Haša Omerović iz Tuzle".

  U tekstu od 11.07.2013. godine, objavljeno je, između ostalog: "Haša Omerović iz Srebrenice u julu 1995. godine izgubila je muža, oca i brata.Zbog oštrih kritika upućenih na račun predstavnika svog naroda, ostala je sasvim marginalizovana u FBiH, u mjeri da tamo nije mogla dobiti čak ni pomoć za sahranu svog muža. Skromna pomoć joj je stigla iz Banjaluke". Dalje se u tekstu navodi: "Sve je počelo kada nije dozvolila da u Memorijalnom centru u Potočarima budu sahranjeni posmrtni ostaci njenog muža Mehe, koji je kao civil nastradao 12.jula 1995. godine prilikom pokušaja proboja iz Srebrenice prema Tuzli".

  U dostavljenoj žalbi gđa Omerović između ostalog navodi:"na Vašem portalu objavljen je gore navedeni tekst; 1. bez mog znanja i saglasnosti! 2.izmišljene izjave o udruženju Majke Srebrenice; da imaju privatne avione i da putujući svijetom šire laži o navodnom genocidu. -Haški tribunal je presudom okarakterisao zločin u Srebrenici genocidom. 3. moj muž, otac i brat nisu poginuli u ratu, u proboju, nego su pobijeni i poklani kao jagnjad, a Vi dobro znate ko je počinio taj zločin. 4. za sahranu mog muža nije stigla pomoć iz Banja Luke".

  Također, u nastavku dodaje i sljedeće: "Pomoć koja mi je dodijeljena za spomenik mom mužu, je dio participacije koju daje Republika Srpska Memorijalnom centru u Potočarima, svakog jedanaestog jula za sahranu posmrtnih ostataka pobijenih - žrtava genocida. Zahtijevam izvinjenje i demant na portalu u trajanju od 30 dana. Ovim istupom, manipulacijom lažnim podacima, bez moje saglasnoti i znanja, Vi ste direktno ugrozili moju sigurnost i čast, a time i moje ljudsko pravo prema Evropskoj konvenciji i Ustavu BiH".

  Postupajući po žalbenoj proceduri, Vijeće za štampu u BiH kontaktiralo je redakciju portala frontal.rs sa zahtjevom za objavu demantija i izvinjenja gđi Omerović. Redakcija portala frontal.rs dostavila je Vijeću za štampu u BiH odgovor, u kome je navedeno: "Svi podaci iz teksta koje smo objavili na našem portalu, a koji se može pročitati ovdje: http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=35077, preuzeti su iz vijesti Srpske novinske agencije - SRNA, koju možete naći ovdje: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Hasa-Omerovic-Majke-Srebrenice-sire-lazi-80748.html. Ostali podaci pronađeni su u vašem intevjuu za Novi Reporter iz 2011, godine...Ponavljamo, mi podatke nismo izmišljali nego smo ih preuzeli iz drugih medija i to je navedeno u tekstu. ('Omerovićeva je agenciji Srna izjavila ...''...'' ispričala je Omerovićeva u interjvuu Novom Reporteru prije dvije godine'). U slučaju da ovi podaci nisu tačni, predlažemo vam da se obratite SRNA-i i Novom Reporteru".

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 27.09.2013. godine, razmotrila je tekst "Haša Omerović: 'Majke Srebrenice' - profitersko udruženje" i žalbu gđe Omerović, te utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH. Žalbena komisija utvrđuje da su neobjavljivanjem reagiranja i ispravke navoda gđe Haše Omerović, prekršeni Član 7 - Mogućnost odgovora, i Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH. 

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta."

  Član 15 - Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja. Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka."

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; advokatica Nada Dalipagić; prof.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević; novinar Faruk Borić i novinar Milan Šutalo.

  Predsjedavajući Žalbene komisije

                                                                                                                                             

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.