Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Nevenka Sušac - portal otvoreno.ba, 27.09.2013.godine

   Broj: 334-02/13
  Datum: 27.09.2013.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini

  po žalbi gđe Nevenke Sušac
  na tekst „Stipe Prlić se pokušava približiti HDZ BiH", objavljen 20.06.2013. godine na portalu otvoreno.ba

   

  ŽALBA SE PRIHVAĆA

  Prekršen Kodeks za tisak i online medije BiH

   

  Članak 7 - Mogućnost odgovora

  Članak 15 - Žalbe

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH prihvatila je žalbu gđe Nevenke Sušac na tekst "Stipe Prlić se pokušava približiti HDZ BiH", objavljen na portalu otvoreno.ba 20.06.2013. godine, budući da žalbenici nije objavljen demanti, na što je imala pravo u skladu sa Člankom 7 - Mogućnost odgovora, i Člankom 15 - Žalbe, Kodeksa za tisak i online medije BiH.

   

  Gđa Nevenka Sušac dostavila je Vijeću za tisak u BiH i redakciji portala otvoreno.ba prigovor povodom teksta "Stipe Prlić se pokušava približiti HDZ BiH", objavljenog 20.06.2013. godine na portalu otvoreno.ba.

   

  U tekstu se, između ostalog, navodi: "Direktor HT Eroneta Mostar Stipe Prlić u zadnje vrijeme dao se u lobiranje i dodvoravanje HDZ BiH i njegovu predsjedniku Draganu Čoviću. Iako, istaknuti kadar SDP-a i glavnog financijera stranke u Hercegovini, preko telekomunikacijskih firmi s kojim je HT sklopio ugovore, ali i u Bosni, preko financiranja Sarajevskog filmskog festivala (SFF), ovih dana lobira preko svojih ljudi da se približi HDZ BiH. Na nedavnoj obljetnici Gradskog odbora HDZ BiH, na svečanost na kojoj je bio i predsjednik Čović, poslao je svoje ljude da pokaže kako je i HT Eronet uz godišnjicu HDZ BiH. Riječ je o dugogodišnjoj predsjednici Odbora za reviziju Nevenki Sušac i glasnogovorniku HT-a Vanji Gavranu".

   

  Povodom navoda iz teksta, gđa Sušac u prigovoru dostavljenom Vijeću za tisak u BiH navodi da se "navedeni medij nije potrudio da me kontaktira i da provjeri informaciju, nego je istu objavio iz nekih njemu znanih izvora, sklonih kleveti i plasiranju neistina i laži. Osobe, za koje opravdano sumnjam da su izvor ovakvih 'informacija' su bile daleko bliže i neposrednije angažirane u JP 'Hrvatske telekomunikacije' d.d. Mostar, kao i u HDZ BiH". 

   

  Također, žalbenica navodi i sljedeće: "Nikada nisam bila ničija 'habernosa', kao niti medijator u ovakvoj vrsti odnosa, niti mi je poznato iz kojeg razloga su se udaljavali, i radi čega bi se približavali. Na obljetnici sam bila pozvana kao gost Gradskog odbora HDZ BiH".

   

  Povodom navoda u tekstu: "Odbor za reviziju je iznimno važno tijelo u poduzeću, posebice za direktora i Upravu jer financijski nadzire rad poduzeća i u tom tijelu sjede tri osobe Nevenka Sušac, Miroslav Džidić i Drago Novaković", gđa Sušac kaže da je "netočan, nezakonit i odražava elementarno nepoznavanje funkcije Odobra za reviziju. Ova funkcija i nadležnost pripada nadzornom odboru, čiji sami naslov upućuje na nadziranje rada direktora i uprave". 

  Postupajući po žalbenoj proceduri, Vijeće za tisak u BiH kontaktiralo je redakciju portala otvoreno.ba sa zahtjevom za objavu demantija žalbenice. Gl. i odg. urednik portala nije dostavio odgovor, niti je demanti objavljen.

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, na sjednici održanoj 27.09.2013. godine, razmotrila je tekst "Stipe Prlić se pokušava približiti HDZ BiH" i prigovor gđe Sušac, te utvrdila kršenje Članka 7 - Mogućnost odgovora, i Članka 15 - Žalbe, Kodeksa za tisak i online medije BiH. 

  Članak 7 - Mogućnost odgovoraKodeksa za tisak i online medije BiH: "Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi točnosti i nepristrasnosti izvješćivanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netočno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta."

  Članak 15 – Žalbe, Kodeksa za tisak i online medije BiH: "Tisak i online mediji će na prigodnome mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje tiskovnoga i online izdanja. Podnositelj žalbe, koji tvrdi da je u izvješćivanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratiti će se izdavaču ili uredniku odgovornome za tiskovno ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenoga članka".

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavatelj, prof.dr Miodrag Živanović; odvjetnik Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; odvjetnica Nada Dalipagić; prof.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević; novinar Faruk Borić i novinar Milan Šutalo.

  Predsjedavatelj Žalbene komisije

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.