G. Hamdija Lipovača - portal inmedia.ba, 05.03.2013.

Štampa

Broj: 157-02/13
Datum: Teslić, 07.04.2013.

 

ODLUKA
Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

po žalbi g. Hamdije Lipovače, dr.sci.
na tekst „Nakon Radončića na redu Lipovača“ objavljen 05.03.2013. godine na portalu inmedia.ba

ŽALBA NIJE PRIHVAĆENA

Kodeks za štampu i online medije BiH nije prekršen

 

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu g. Hamdije Lipovače, dr. sci., na tekst „Nakon Radončića na redu Lipovača“ objavljen 05.03.2013. godine na portalu inmedia.ba.

G. Hamdija Lipovača se obratio Vijeću za štampu u BiH, podnoseći prigovor „na serijal tekstova, autora Asima Kambera, poslanika u Skupštini Unsko-sanskog kantona, objavljenih na nekoliko online medija, kao autorski tekstovi“. Žalba g. Lipovače, između ostalog, odnosi se i na tekst „Nakon Radončića na redu Lipovača“, u kome se navodi kako g. Asim Kamber, zastupnik SDA u kantonalnoj Skupštini USK-a već treću sedmicu zaredom oslikava lik i djelo krajiškog premijera Hamdije Lipovače i svoje cinične analize objavljuje u svim dostupnim mu lokalnim medijima, naročito portalima. Nakon dugogodišnje medijske, ali i sudske borbe, sa Fahrudinom Radončićem i Dnevnim avazom, o čemu je Kamber izdao i knjigu ‘Država neboder’, sad se okomio i na Lipovaču”.

S tim u vezi, g. Kamber u tekstu izjavljuje: “Uzeo sam sebi za zadatak da napišem 100 kolumni, te da seciram javni dojam o njemu, jer njegovi verbalni istupi uporno izazivaju satirički pristup“.

Također, u tekstu se navodi i sljedeće: “Svakako je Hamdija Lipovača prvorazredni društveno-kulturološki fenomen svenarodnog brižnika ptičjeg cvrkuta za uši, a ujedno ekstremno lažljivog da mu u BiH ravnog nema. On nam poput vuka koji pokušava ‘maznuti’ Crvenkapicu impresivno, do mjere slatkorječivosti, prodaje poštenje i maglu. Da nije općeštetan za državu, bio bi i zabavan’, navodi Kamber, a zatim tvrdi da on svoje protivnike, uključujući i Radončića, nikad nije vrijeđao niti etiketirao. Premijeru Lipovači sad nije lako, pogotovo ako se ima u vidu Kamberova politika prekaljenog lisca, koja se očituje u njegovim javnim preuzimanjem kredita za rušenje mnogih ranijih političara. I ovaj put se pretpostavlja da je Kamber iz svojih izvora obaviješten da se Lipovači bliži kraj u politici, pa s ovim projektom javne konfrontacije želi sebi opet priskrbiti navodne zasluge za njegov odlazak.“ 

U žalbi upućenoj Vijeću za štampu u BiH, povodom tekstova g. Kambera, uključujući i tekst "Nakon Radončića na redu Lipovača", čiji autor nije g. Kamber, g. Lipovača navodi: „Iako izuzetno poštujem slobodu govora, ovdje se radi o serijalu tekstova u kojima autor, Kamber, mene, kao premijera USK i kao

čovjeka, ciljano kleveće, iznosi neistinite informacije, insinuira pa čak i direktno vrijeđa. Posebno ističem posljednji u nizu tekstova objavljenih na web stranicama (popis linkova u prilogu) kojim autor otvoreno tvrdi da sam uživalac opojnih droga te iznosi, niz uvredljivih insinuacija i neistina. Ulažem prigovor na te, objavljene sadržaje u ovim medijima, ukazujem na nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, tražim povlačenje uvredljivih tekstova te objavljivanje izvinjenja“.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 07.04.2013. godine, razmotrila je tekst od 05.03.2013. godine i žalbu g. Lipovače, te zaključila kako Kodeks za štampu i online medije BiH nije prekršen. Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatira da žalbenik nije uputio konkretan demanti na objavljeni tekst.

Ukoliko žalbenik, g. Hamdija Lipovača, dr.sci., smatra da pojedini navodi iz teksta nisu tačni, ima pravo da ih demantira sukladno Članu 7 - Mogućnost odgovora, i Članu 15 - Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; prof.dr Enes Osmančević; novinar Faruk Borić i urednik Milan Šutalo.

Predsjedavajući Žalbene komisije

prof.dr Miodrag Živanović