Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Selma Učanbarlić - portal hercegbosna.org, 27.09.2013.

  Broj: 340-02/13
  Datum: 27.09.2013.

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  po žalbi gđe Selme Učanbarlić na tekst

  "Muslimanski turisti oskrnavili hrvatski grb u Neumu"

  objavljen 17.08.2013. godine na portalu hercegbosna.org

   

  ŽALBA JE PRIHVAĆENA

  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

   

  Član 2 - Urednička odgovornost

  Član 3 - Huškanje

  Član 4 - Diskriminacija

  Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje

  Član 7 - Mogućnost odgovora

  Član 15 - Žalbe

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu gđe Selme Učanbarlić na tekst "Muslimanski turisti oskrnavili hrvatski grb u Neumu", objavljen 17.08.2013. godine na portalu hercegbosna.org.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH utvrdila je kršenje Člana 2 - Urednička odgovornost, koji, između ostalog, kaže: "Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu".

  Prekršen je Član 3 - Huškanje, budući da je bez činjeničnih podataka i informacija, autor teksta ustvrdio da su "muslimanski turisti oskrnavili hrvatski grb".

  Prekršen je Član 4 - Diskriminacija, jer su navedene prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu bez realnog i istinitog obrazloženja činjenica.

  Prekršen je Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, koji predviđa da "Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala".

  Prekršen je Član 7 - Mogućnost odgovora, i Član 15 - Žalbe, budući da reagovanje žalbenice nije objavljeno.

   

   

  Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala hercegbosna.org, obratila se gđa Selma Učanbarlić povodom teksta "Muslimanski turisti oskrnavili hrvatski grb u Neumu", objavljenog 17.08.2013. godine na portalu hercegbosna.org.

  U tekstu se, između ostalog, navodi: "Stanovnici Neuma šokirali su se jutros kada su vidjeli da je tijekom noći od strane muslimanskih turista prefarban grb Herceg-Bosne, koji se već dugi niz godina nalazi na poluotoku preko puta ovog gradića. Kako su tijekom jutra javili mediji, grb je prefarban na način da je dobio izgled srca, čime se željelo dodatno 'zavući Hrvatima' i nacionalistički muslimanski motiv prikazati kao 'univerzalni'".

  U žalbi upućenoj Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala hercegbosna.org, gđa Selma Učanbarlić je navela: "Zbog neodgovornog i nepotpunog izvještavanja, kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH, te novinarske etike, tražim dopunu informacija koje su navedene u ovom tekstu i objavljivanje izvinjenja. Molim Vas da nam navedete na osnovu kojih činjenica kažete da su muslimanski turisti ofarbali grb, da nam uz navođenje relevantnog izvora saopštite ko su počinitelji ovog djela i po kojem zakonu i članu im je određen društveno koristan rad".

  Gđa Učanbarlić naglašava i sljedeće: "Također Vas molim da ispravite i naročito u izvinjenju obratite pažnju na tvrdnju da 'na muslimanskim portalima muslimanski šovinisti u stotinama komentara svršavaju na ovaj potez uznemiravanja građana Neuma".

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH obratilo se redakciji portala hercegbosna.org povodom zahtjeva gđe Učanbarlić za objavom dopune informacija i izvinjenja. Do dana održavanja sjednice Žalbene komisije, odgovor nije dostavljen, niti su objavljeni dopuna informacija i izvinjenje.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 27.09.2013. godine, razmotrila je tekst "Muslimanski turisti oskrnavili hrvatski grb u Neumu" od 17.08.2013. godine i žalbu gđe Učanbarlić, te utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Prekršen je Član 2 - Urednička odgovornost, koji, između ostalog, kaže: "Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu".

  Prekršen je Član 3 - Huškanje, budući da je bez činjeničnih podataka i informacija, autor teksta ustvrdio da su "muslimanski turisti oskrnavili hrvatski grb".

  Prekršen je Član 4 - Diskriminacija, jer su navedene prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu bez realnog i istinitog obrazloženja činjenica.

  Prekršen je Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, koji predviđa da "Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala".

  Prekršen je Član 7 - Mogućnost odgovora, i Član 15 - Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH, budući da reagovanje žalbenice nije objavljeno.

  Član 2 - Urednička odgovornost,  Kodeksa  za štampu  i  online medije BiH: "Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakome trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvješćivanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije".

  Član 3, Huškanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Novinari će u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost, novinari će dati sve od sebe kako ne bi huškali i/ili podsticali mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja. Novinari neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje".

  Član 4, Diskriminacija, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Novinari moraju izbjeći prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje. Aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje će biti napravljene samo onda kada su u direktnoj vezi sa slučajem o kojemu se izvještava".

  Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način. Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike. Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem. Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni. Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato. Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju."

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta."

  Član 15 - Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja. Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka."

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; advokatica Nada Dalipagić; doc.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević; novinar Faruk Borić i novinar Milan Šutalo.

                                                                                                           Predsjedavajući Žalbene komisije

                                                                                                                                                                                                                         

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.