Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Г. Мирослав Баљак - портал federalna.ba, 14.10.2016. године

  Број: 474-02/16
  Датум: 14.10.2016.

   

  ОДЛУКА
  Жалбене комисије Савјета за штампу у Босни и Херцеговини

  по жалби г. Мирослава Баљка
  на текст објављен на порталу federalna.ba 31.05.2016. г.
  под насловом „Мирослав Баљак, ратни злочинац предаје о људским правима“


  ЖАЛБА СЕ ПРИХВАЋА
  Прекршен Кодекс за штампу и online медије БиХ

  Члан 2 – Уредничка одговорност
  Члан 5 – Тачност и фер извјештавање, Став 4
  Члан 7 – Могућност одговора
  Члан 10 – Особе оптужене за кривична дјела


  Жалбеник, Мирослав Баљак је у тексту објављеном на порталу federalna.ba проглашен ратним злочинцем иако није донесена судска пресуда која би то потврдила, из чега произилази да је Жалбеник третиран као криминалац, што је противно одредбама Члана 10 Кодекса за штампу и online медије БиХ.

  Жалбеник је порталу federalna.ba поднио захтјев за демантиј у прилогу којег је доставио доказе да против њега није подигнута нити потврђена оптужница. Наведени демант није објављен, чиме је прекршен Члан 7 – Могућност одговора, Кодекса за штампу и online медије.

  Осим тога, иако је Жалбеник доставио доказе да против њега није подигнута нити изречена оптужница, а у предметном тексту је оквалифициран као ратни злочинац, federalna.ba није поступила у складу са Ставом 4 Члана 5 Кодекса –Тачност и фер извјештавање, јер нису испунили своју професионалну обавезу да благовремено исправе било коју информацију за коју се утврди да је нетачна.

  У тексту је начињен већи број кршења професионалних стандарда извјештавања који, ни упркос напорима Жалбеника да се уради исправка, нису исправљени. Тиме се утврђује и кршење Члана 2 – Уредничка одговорност, Кодекса за штампу и оnline медије БиХ.

   

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ прихватила је жалбу г. Мирослава Баљака на текст објављен на порталу federalna.ba 31.05.2016. г., под насловом „Мирослав Баљак, ратни злочинац предаје о људским правима“. У оквиру текста објављен је и видеоприлог из емисије „Мрежа“.

  У тексту је објављено: „Мирослав Баљак син Бранка. Рођен 6.11.1970. године у Травнику. Декан је Факултета политичких наука Европског универзитета Каллос у Тузли. Студенте подучава правној етици и људским правима. Исти човјек налази се на списку учесника у сребреничком геноциду. Евидентиран је под бројем 31. Мајор је у Оружаним снагама БиХ, запослен је у Петој пјешадијској бригади на Дубравама код Тузле. Како је управо он постао угледни професор који тузланске студенте подучава људским правима, прво смо покушали сазнати на Европском универзитету. Тамо нас је дочекала Муневера Бечаревић, предсједница Управног одбора УКЦ-а Тузла, која је деканеса Факултета здравствених наука на Европском универзитету. Није хтјела говорити. Након тога, улазак нашој екипи на Европски универзитет је забрањен. На вратима нас је дочекало обезбјеђење, које нам је онемогућило да дођемо до декана Мирослава Баљка“.

  Даље се наводи и сљедеће: „Мирослава Баљка тражимо на адреси Браће Обрадовића у Зворнику. Било је безуспјешно. У посласку на посао, мајор Баљак поново није био расположен за разговор. Од 10. до 19. јула судјеловао је масовним убиствима сребреничких Бошњака и прогону око 30 хиљада житеља заштићене УН-ове енклаве Сребреница. Данас, не бјеже Сребреничани - већ Баљак од камере. Овај бијег значио је бијег у сигурно. У касарну Пете пјешадијске бригаде ОС БиХ у Тузли. Будући да нам је улаз забрањен, контактирали смо га телефоном. Разговор је био кратак. Сребреничке мајке које 20 година трагају за костима својих синова у невјерици су након сазнања да је овакав човјек високорангирани службеник Оружаних снага, поготово да учи студенте етици и људским правима. 'Има њих преко 400 који раде у полицијским структурама, државним органима, судовима и тужилаштву', истиче Хајра Ћатић, предсједница Удружења Жене Сребренице“.

  С тим у вези, Савјету за штампу у БиХ и редакцији портала federalna.ba, обратио се г. Мирослав Баљак, назначивши: „Дана 31.05.2016. године на вашем порталу на адреси (http://www.federalna.ba /bhs/vijest /167751/dekan-major-na-spisku-ucesnika-u-srebrenickom-genocidu) објавили сте да сам ја ратни злочинац који подучава тузланске студенте о људским правима.

  Аутор прилога као и ваш портал који је пренио спорни садржај чија је садржина заснована на неистинитим тврдњама, има једину сврху, изношење клевета на мој рачун, те у посљедици моју људску и професионалну дисквалификацију, а у коначници и позив на јавни линч и убиство мене и моје породице. У прилогу сам потпуно произвољно и злонамјерно означен као особа која је од 10-19. јула судјеловала у масовним убиствима сребреничких Бошњака и прогону 30 хиљада становника заштићене УН-ове енклаве Сребреница“, као и сљедеће:
  „Нити сам ја ратни злочинац нити сам икада суђен за било које дјело, а камоли за тврдње које ми стављате на терет. Обзиром да сам ја и мајор ОС БиХ, МО БиХ се обратило Тужилаштву БиХ и обавјештено од стране истог да против мене није подигнута нити потврђена оптужница (прилог: акт Тужилаштва БиХ). Јединица којој сам припадао и ја нисмо никада били на подручју Сребренице. Изнијете тврдње у поменутој емисији садрже неистините тврдње и исте нису одраз погрешне информисаности аутора прилога, него одражавају његову намјеру да се ја дискредитујем и као човјек и као припадник ОС БиХ и предавач на Универзитету.

  Објављивање наведеног прилога представља и кршење мојих загарантованих људских права и слобода, а све то у злонамјерном, тендециозном и крајње опасном поступању чиме се повређују сви постулати објективног, истинитог и независног новинарства.

  Осим јаке душевне патње због изнијетих клевета на мој рачун, наступила је и посљедица у виду пријетњи које појединци на друштвеним мрежама упућују према мојој породици и мени.

  Недопустиво је да се у БиХ која иде путем евроинтеграција емитују прилози који тако грубо вријеђају људска права и слободе, због чега од вас тражим да се путем вашег портала јавно извините мени и мојој породици због нетачних информација и нанијете душевне боли и патње а спорни садржај одмах уклоните са вашег портала“.

  Поступајући у складу са жалбеном процедуром, Савјет за штампу у БиХ обратио се гл. и одг. уреднику портала federalna.ba али одговор није достављен.

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници одржаној 14.10.2016. г., размотрила је жалбу г. Мирослава Баљка, текст „Мирослав Баљак, ратни злочинац предаје о људским правима“ од 31.05.2016. г. и утврдила кршење Кодекса за штампу и online медије БиХ:

  Члан 2 – Уредничка одговорност, Члан 5, Став 4 – Тачност и фер извјештавање, Члан 7 – Могућност одговора и Члан 10 – Особе оптужене за кривична дјела.

  Жалбеник, Мирослав Баљак је у тексту објављеном на порталу federalna.ba проглашен ратним злочинцем иако није донесена судска пресуда, која би то потврдила, из чега произилази да је Жалбеник третиран као криминалац, што је противно одредбама Члана 10 Кодекса за штампу и online медије БиХ.

  Жалбеник је порталу federalna.ba поднио захтјев за демантиј у прилогу којег је доставио доказе да против њега није подигнута нити потврђена оптужница. Наведени демант није објављен, чиме је прекршен Члан 7 – Могућност одговора, Кодекса за штампу и online медије.
  Осим тога, иако је Жалбеник доставио доказе да против њега није подигнута нити изречена оптужница, а у предметном тексту је оквалифициран као ратни злочинац, federalna.ba није поступила у складу са Ставом 4 Члана 5 Кодекса –Тачност и фер извјештавање, јер нису испунили своју професионалну обавезу да благовремено исправе било коју информацију за коју се утврди да је нетачна.

  У тексту је начињен већи број кршења професионалних стандарда извјештавања који, ни упркос напорима Жалбеника да се уради исправка, нису исправљени. Тиме се утврђује и кршење Члана 2 – Уредничка одговорност, Кодекса за штампу и online медије БиХ.

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ препоручује уредништву портала federalna.ba да објави ову Одлуку.

   

  Члан 2 - Уредничка одговорност, Кодекса за штампу и online медије БиХ: „Најважнија одговорност новинара и уредника је осигурати да њихов рад буде усмјерен ка поштивању истине, као и права јавности да сазна истину. Новинари ће у сваком тренутку обављати свој посао у духу праведности, истинитости и пристојности при сакупљању информација, извјештавању и представљању мишљења. Плагијати, фалсификовање, намјерно прикривање важних чињеница, примање мита или услуга, који би утицали на рад новинара или уредника, најтежи су морални прекршаји ове професије“.

  Члан 5 - Тачност и фер извјештавање, Кодекса за штампу и online медије БиХ: „...Новинари имају професионалну обавезу благовремено исправити било коју објављену информацију за коју се утврди да је нетачна. Извињење и/или исправка ће бити објављени с дужним истицањем“.

  Члан 7 – Могућност одговора, Кодекса за штампу и online медије БиХ: „Право на одговор ће бити проширено на релевантне особе уколико уредник процијени да такав корак доприноси тачности и непристраности извјештавања. Уколико је икако могуће, на располагање ће бити стављена могућност непосредног одговора у издању у којем је објављена оптужба и/или нетачно наведене информације, у дужини не већој од интегрално објављеног текста“.

  Члан 10 – Особе оптужене за кривична дјела, Кодекса за штампу и online медије БиХ: „Новинари неће никога третирати као криминалца прије доношења судске пресуде која то потврђује. Новинари имају обавезу не доносити преурањене судове о кривици оптужене личности. Новинари имају обавезу да објаве информацију о одбацивању оптужбе или ослобађању личности за коју су раније објавили да је оптужена или да је суђење почело“.

   

  Чланови/це Жалбене комисије: Допредсједавајући, адвокат Дражен Зубак; суткиња Нада Арсенић; новинар Фуад Ковачевић; доц. др Златиборка Попов Момчиновић; уредник Милан Шутало, новинар Мухамед Јусић и новинарка Сузана Мијатовић.

  Допредсједавајући Жалбене комисије

  Дражен Зубак

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.