Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Vanja Stokić - portal brcanka.ba, 20.12.2013.

  Broj: 451-02/13
  Datum: 20.12.2013.

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi gđe Vanje Stokić na tekst
  „Brčanske ispovijesti“
  objavljen 15.11.2013. godine na portalu brcanka.ba
   
  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 2 - Urednička odgovornost
  Član 3 - Huškanje
  Član 4 - Diskriminacija
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatira da se navođenjem etničke pripadnosti dječaka pomenutih u tekstu stigmatizira cijela jedna etnička skupina, a pri tome, za događaj koji je opisan u tekstu, nacionalna pripadnost dječaka uopće nije relevantna.
   
  Vijeću za štampu u BiH, obratila se gđa Vanja Stokić povodom teksta "Brčanske ispovijesti" objavljenog na portalu brcanka.ba 15.11.2013. godine, naznačivši sljedeće: "Naime, na jednom brčanskom portalu sam naišla na ovaj tekst koji me je zgrozio. Radi se o navodnoj ispovijesti anonimne čitateljke. Međutim, ja ovo vidim kao užasan govor mržnje i poziv na linč. Takođe sumnjam u vjerodostojnost ovog teksta, jer poznajem dječake koji se spominju i nema šanse da su uradili to za šta se terete. Sve i da jesu, ovo nije način kako se treba baviti time".
     
  U tekstu "Brčanske ispovijesti", između ostalog, objavljeno je: "Zaustavila sam se kada je nekoliko metara od mene sjedio na haubi od automobila rom koji je masturbirao i govorio mi da mu priđem zatim bi ustao i onako nag masturbirajući krenuo prema meni. Prepala sam se i okrenula prema intereksu da pronađem policajca kojeg sam pozdravila. Došla sam do pješačkog prelaza i vidjela sam da je policajac skrenuo do ulaza u Intereks. Prišla sam i opet rekla 'dobro veče',  zatim sam zamolila policajca da me isprati do kola jer sam upravo vidjela roma koji je masturbirao. Policajac mi je rekao da zna koji romi budu tu. Jednog zovu 'sultan' i on ima 'te nagone' prokomentarisao je da ima oko 15 godina. Zatim sam rekla da nije prvi put da ih vidim tu i popodne budu po 2 ili 3 roma, par puta su znali i da udare po zadnjici djevojke i pobjegnu. Dok sam razgovarala sa policajcem uzeo je moje podatke i rekao mi mogu da ga tužim jer je to 'krivično djelo' međutim nemam dokaza nikakvih, pa je ostalo na tome samo da ga opomene".
   
  U tekstu se, također, navodi i sljedeće: "To se desilo kada je bilo 17h. Šta bi bilo da je naišla neka djevojčica od 13 godina iz škole i prolazila baš tada? Jer ja kada sam prolazila u tom periodu oko 17h nije bilo nikoga oko mene. A kod klika na stanici sjećam se da je bilo samo dvoje ljudi. Tek kada se desi neko “zlostavljanje” tek kada se prolije nečija krv tu, tek tada će i naša policija obratiti pažnju i na te rome kod Šipada".
   
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 20.12.2013. godine, razmotrila je žalbu gđe Stokić, tekst „Brčanske ispovijesti“ od 15.11.2013. godine, i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.
   
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatira da je u tekstu prekršen Član 2 - Urednička odgovornost, Član 3 - Huškanje, i Član 4 - Diskriminacija.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatira da se navođenjem etničke pripadnosti dječaka pomenutih u tekstu stigmatizira cijela jedna etnička skupina, a pri tome, za događaj koji je opisan u tekstu, nacionalna pripadnost dječaka uopće nije relevantna.
   
  Član 2, Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakome trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije".

  Član 3, Huškanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Novinari će u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost, novinari će dati sve od sebe kako ne bi huškali i/ili podsticali mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja. Novinari neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje".

  Član 4, Diskriminacija, Kodeksa za štampu i online medije BiH: "Novinari moraju izbjeći prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje. Aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje će biti napravljene samo onda kada su u direktnoj vezi sa slučajem o kojemu se izvještava".

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; doc.dr Enes Osmančević; urednik Fuad Kovačević i novinar Milan Šutalo.
   
  Predsjedavajući Žalbene komisije
                                                                                                                                                                                                    
  prof.dr  Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.