Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Žalba građanina - portal bosnjaci.net, 30.01.2015. godine

  Broj: 58-02/15
  Datum: 30.01.2015.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi građanina na tekst
  „Zdravko Čolić srpskom ratnom zločincu Šešelju zaželio dobro zdravlje, a sa Arkanom je imao poznanstvo“
  objavljen na portalu bosnjaci.net 17.11.2014. godine

  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 2 – Urednička odgovornost
  Član 3 - Huškanje
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje
  Član 6 – Komentar, pretpostavka i činjenica

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatuje da je tekst tendenciozno napisan sa namjerom da zavede javnost budući da, hipotetički tumačeći šta je zapravo Zdravko Ćolić htio reći u intervju za list „Kurir“, ne pravi razliku između informacije i pretpostavke.

  Žalbena komisija konstatuje da tekst sadrži i elemente huškanja, pogrešno ga prikazujući.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu građanina na tekst objavljen na portalu bosnjaci.net 17.11.2014. godine, sa nadnaslovom „Pred koncert: Čolićeve veze sa srpskim ratnim zločincima“ i naslovom „Zdravko Čolić srpskom ratnom zločincu Šešelju zaželio dobro zdravlje, a sa Arkanom je imao poznanstvo“. 

  U tekstu je, između ostalog, objavljeno: „Balkanski zabavnjak Zdravko Čolić za kraj novembra zakazao je solistički koncert u Sarajevu, a nakon toga u Beogradu, tim povodom, možda i nekim drugim, dao je interview četničkom listu 'Kurir', iz kojeg izvlačimo njegove 'humane' stavove prema srpskim ratnim zločincima, četničkom vojvodi, koji su brojne porodice u BiH, Hrvatskoj, Sandžaku, Kosovu zavili u crno. Na pitanje novinara Kurira o neosuđenom srpskom ratnom zločincu, četničkom vojvodi, koje glasi, Vojislav Šešelj nikada nije napunio Arenu, ali se sada vratio, a sa njim i retorika devedesetih. Plaše li vas njegove izjave ili je to pucnji u prazno? Čolić odgovara: - Želim mu dobro zdravlje. Nikada ga nisam upoznao. Znam da je bio genije na Univerzitetu u Sarajevu. Odlazili smo kao studenti ekonomije da slušamo kad na Pravnom fakultetu polaže ispit. U njegovo bavljenje politikom nikada nisam ulazio, ali kao građanin sve gledam i slušam. Što se tiče retorike, uvijek je bio takav. Međutim, u poslednjih 15 godina promenila se politička mapa i mislim da sve ovo ne može da utiče na put Srbije“.

  Dalje se navodi: „Zatim o zločincu i mafijašu Estradu neretko povezuju s mafijom. Da li ste imali neprijatnih situacija s nekim iz tog sveta, počevši od Arkana, pa nadalje? – Bio sam omiljen među ljudima u svetu podzemlja. Poznavao sam i Arkana i mnoge druge. Za njih sam bio jugoslovenska zvezda, koju su uvažavali i nikada nisu pokušali da me uvuku u neke neprijatne situacije. Voleli su moju širinu i to što sam galantan“.

  U vezi sa navodima: „U svakom slučaju neće nas iznenaditi, da Čola nakon koncerta u rodnom Sarajevu kada ga napune kao 'brod', skokne do nekog od četničkih brloga u genocidnoj tvorevini i financijski podrži Ravnogorce“, žalbenik navodi da „portal Bosnjaci.net širi govor mržnje i iznosi klevetu na srbijanskog pjevača Zdravka Čolića“, kao i sljedeće: „Vlastitim pretpostavkama i govorom mržnje podmeću krive informacije javnosti kao jedinu istinu, šire nacionalističku propagandu i klevetaju“.
  U skladu sa žalbenom procedurom, gl. urednik portala bosnjaci.net, dostavio je odgovor povodom ove žalbe, u kojem se, između ostalog, navodi: „...u ime istine, ali i kako bi nastavili sa dijalogom, molim vas i članove Vijeća koje zastupate da obavezno pročitate interview g. Zdravka Čolića koji je objavio list Kurir, za koji vam je poznato da slovi da je ratnohuškački četnički bilten, ali razumljivo to je van granica vašeg djelovanja. Interview se nalazi pod ovim linkom: http://www.kurir.rs/stars/zdravko-colic-za-kurir-da-moraju-da-me-cuvaju-telohranitelji-ne-bih-ziveo-u-srbiji-clanak-1614624. Zatim pročitajte kratku informaciju koju smo prenijeli na Bošnjaci.Net, pod ovim linkom: http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=54177 i dobit ćete jasnu sliku, šta je izjavio g. Čolić i šta su Bošnjaci.Net prenijeli sa portala lista Kurir. Sami ćete se uvjeriti da li je u pitanju naše huškanje ili citati iz Čolićevog interviewa! Iz tog razloga mi se nemamo kome i zašta izvinjavati. Dakako g. Zdravko Čolić neka uputi demant Kuriru da su mu podvaljeni hvalospjevi o ratnim zločincima Šešelju i Arkanu, taj isti demant neka pošalje na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., mi ćemo to rado objaviti u istoj rubrici gdje je objavljena ova informacija“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 30.01.2015. godine, razmotrila je upućenu žalbu, tekst „Zdravko Čolić srpskom ratnom zločincu Šešelju zaželio dobro zdravlje, a sa Arkanom je imao poznanstvo“ od 17.11.2014. godine, odgovor glavnog urednika i utvrdila da je prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH, Član 2 – Urednička odgovornost, Član 3 – Huškanje, Član 3 – Huškanje, Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, i Član 6 – Komentar, pretpostavka i činjenica, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatuje da je tekst tendenciozno napisan sa namjerom da zavede javnost budući da, hipotetički tumačeći šta je zapravo Zdravko Ćolić htio reći u intervju za list „Kurir“, ne pravi razliku između informacije i pretpostavke.

  Žalbena komisija konstatuje da tekst sadrži i elemente huškanja, pogrešno ga prikazujući.

  Član 2 - Urednička odgovornost: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.

  Član 3 – Huškanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari će u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost, novinari će dati sve od sebe kako ne bi huškali i/ili podsticali mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja. Novinari neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje“.

  Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način. Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike. Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem. Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni“.

  Član 6 - Komentar, pretpostavka i činjenica, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari, iako su slobodni da izraze svoja gledišta, moraju napraviti jasnu razliku između komentara, pretpostavke i činjenice“.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; novinar Fuad Kovačević; prof.dr Enes Osmančević; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; advokatica Nada Dalipagić; novinar Milan Šutalo i doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović.

   

  Predsjedavajući Žalbene komisije

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.