Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Adnan Jasika - bosnjaci.net, 20.07.2017.godine

  Broj: 231-02/17
  Datum: 20.07.2017.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi g. Adnana Jasike
  na tekst objavljen na portalu bosnjaci.net pod naslovom
  „Kotromanić, Stjepan II (1322/53)!“


  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Član 14 – Autorska prava

  Žalbena komisija konstatuje da je na portalu bosnjaci.net objavljen tekst g. Adnana Jasike (u daljem tekstu Žalbenika), bez Žalbenikove dozvole, kao što Žalbenik navodi u komunikaciji sa uredništvom: „Također, zahtijevam da skinete sa stranice i moj tekst 'Kotromanić, Stjepan II (1322/53)' koji ste također ukrali“.

  Time je prekršen Član 14, Stav 2 – Autorska prava, Kodeksa za štampu i online medije BiH:
  „Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome materijalu“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu g. Adnana Jasike na tekst objavljen na portalu bosnjaci.net, pod naslovom „Kotromanić, Stjepan II (1322/53)“.
  G. Jasika se obratio Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala bosnjaci.net sa zahtjevom za uklanjanje teksta „Kotromanić, Stjepan II (1322/53)“, naznačivši:
  „Urednici Bosnjaci.net, Od ranije mi je poznato da se na portalu Bosnjaci.net nalazi i moj tekst DO POSLJEDNJEG DAHA SEVDAHA Objavljeno: 18. July 2003. 00:07:00 Iako je taj tekst napisan za drugi magazin Vi ste naveli kao da je napisan za Bosnjaci. net. Iako to dakle nije istina, nisam želio od toga praviti bilo kakav problem. U svjetlu fašističkog napada Vašeg portala na uredništvo TV N1, kako ni po kojem osnovu ne bi bio povezan sa Vama, zamolio bih da moj tekst izbrisite sa Vašeg portala. Ja sam Bosanac - antifašista i ne želim da po bilo kojem osnovu budem povezan sa predstavnicima bilo koje retrogradne ideologije. Adnan Jasika“.

  Žalbenik dodaje i sljedeće: „Također, zahtijevam da skinete sa stranice i moj tekst 'Kotromanić, Stjepan II (1322/53)' koji ste također ukrali“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH obratilo se gl. i odg. uredniku portala bosnjaci.net. U dostavljenom odgovoru, gl. i odg. urednik portala bosnjaci.net g. Esad Krcić, između ostalog, navodi:
  „U proteklih 15-tak godina rada Bošnjaci.Net/Bosniaks.Net mnogi autori različite etničke pripadnosti i svjetonazora ponudili svoje priloge da objavimo. To smo uredno i uradili, između

  ostaloga i priloge toga vajnog Jasike, vjejući da imamo posla sa osobom kome je stvarno stalo do Bosne i kulturne baštine. Najzad svi su prilozi arhivirani. I nakon toliko godina, zamislite, on sada traži da se uklone prilozi iz arhive!? Šta da su prilozi odštampani i smješteni u arhivi Vijećnice? Da li bi tada on tražio preko vas da spalimo Vijećnicu ili bi on to rado učinio jer je zločinac Radovan iza rešetaka? I pored ovako niskih napada, tražio smo od njega da mi pošalje linkove gdje se nalaze prilozi, da nemam posla sa njim, nastavio je sa provokacijama i uvredama. Istina, uzvraćeno mu je dosta blažom mjerom. Trebao vam je poslati sve poruke a ne da ih selektira. Uglavnom, učinit ćemo iznimku, prilozi će biti uklonjeni onoga momenta kada nam preko vas uputi izvinjenje“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 20.07.2017.g. razmotrila je žalbu g. Adnana Jasike, tekst „Kotromanić, Stjepan II (1322/53)“, odgovor urednika Krcića i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 14 – Autorska prava, Stav 2.

  Žalbena komisija konstatuje da je na portalu bosnjaci.net objavljen tekst Žalbenika, bez njegove dozvole, kao što Žalbenik navodi u komunikaciji sa uredništvom: „Također, zahtijevam da skinete sa stranice i moj tekst 'Kotromanić, Stjepan II (1322/53)' koji ste također ukrali“.

  Time je prekršen Član 14, Stav 2 – Autorska prava, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome materijalu“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala bosnjaci.net da objavi ovu Odluku.


  Član 14, Stav 2 – Autorska prava, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome materijalu“.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović, novinar Muhamed Jusić, novinarka Suzana Mijatović i urednik Milan Šutalo.


  Dopredsjedavajući
  Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.