Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Benjamin Jusufspahić - portal biscani.net, 19.03.2015. godine

  Broj: 159-02/15
  Datum: 19.03.2015.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi g. Benjamina Jusufspahića
  na tekst „Video: Međuvršnjačko nasilje u Bihaću“,
  objavljen na portalu biscani.net 12.03.2015. godine

  ŽALBA NIJE PRIHVAĆENA
  Kodeks za štampu i online medije BiH nije prekršen

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatuje da nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH. Urednica portala je dostavila profesionalan odgovor, u skladu sa žalbenom procedurom Vijeća za štampu u BiH.
  Žalbena komisija konstatuje da je tekst u funkciji zaštite i interesa djeteta. Portal je vodio računa gdje god je bilo moguće da zamagle lice djeteta.

  Žalbena komisija, dodatno, pohvaljuje portal biscani.net.

  S ovim člankom biscani.net su potvrdli značaj medija za društvo. Tekst je primjer profesionalnog i odgovornog angažmana novinara koji su, prije pisanja teksta, kontaktirali više različitih izvora, te detaljno i analitički prikazali istorijat događanja i ispravno ukazali na propuste sistema koji dvije godine ne reagira na apele porodice da zaštite ovo dijete od nasilja.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu g. Benjamina Jusufspahića na tekst “Video: Međuvršnjačko nasilje u Bihaću”, objavljen na portalu biscani.net 12.03.2015. godine.
  U žalbi dostavljenoj Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala biscani.net, g. Jusufspahić navodi: “Smatram da je došlo do kršenja Kodeksa za štampu i online medije, članova 2, 9 i 11 jer je objavljen identitet maloljetne žrtve. Objavljeno je njeno ime i prezime, fotografije (doduše ne toliko jasna), ali i video snimak u kojem je prikazana djevojčica. Ovo je, prema Specijalnom izvještaju Institucije ombudsmena ‘Preporuci za unapređenje zaštite prava djece na privatnost kada su prava narušena od strane medija u BiH’ kršenje dječijih prava”.

  U žalbi dalje stoji: “Također, član 11 Kodeksa propisuje da: ‘Novinari ne smije identifikovati djecu mlađu od 18 godina u slučajevima kada su žrtve krivičnih djela. Novinari ne smiju ni pod kakvim okolnostima identifikovati djecu mlađu od 18 godina koja su umiješana u kriminalne slučajeve kao svjedoci, žrtve ili optužen’, a član 9: ‘Teme koje uključuju lične tragedije će biti obzirno tretirane, a pogođenim ličnostima će se prići diskretno i sa saosjećanjem’. Objavljivanje identiteta maloljetne žrtve nije obzirno tretiranje tragedije”.

  Žalba g. Jusufspahića odnosi se na tekst “Međuvršnjačko nasilje u Bihaću”, objavljen na portalu biscani.net 12.03.2015. godine, u okviru kojeg su objavljeni video i fotografija djevojčice sa nanom. U tekstu je objavljeno: “Napadi panike i straha djevojčice, briga nane, neprospavana večer detalji su protekle noći u iznajmljenom stanu porodice Samardžić-Baković. Podsjećamo, djevojčica Samanta napadnuta je jučer od strane svojih vršnjaka pri povratku iz škole. Tom prilikom su joj nanešene lakše tjelesne povrede. Da priča bude još i tužnija, malena Samanta je dijete sa poteškoćama u razvoju. ‘Borit ću se za svoje unuče, borit ću se da joj pružim stabilnost koju svako dijete mora da ima, makar to značilo da svaki dan provodim isto vrijeme u školi kao i moja unuka’, rekla je za portal BISCANI.NET Jasminka Samardžić-Baković”.

  Dalje se navodi: “Nije ovo prvi napad na malenu Samantu. Jasminka kaže da psihičko i fizičko maltretiranje traje već dvije godine. Izrugivanje, guranje, fizičko povrede, sve je to sastavni dio života u školi Harmani I u Bihaću za ovu djevojčicu.’Prije godinu dana Samanta je također napadnuta i tada je doživjela napad straha i panike. Obraćala sam se i menadžmentu škole, pedagogici, direktoru, ali ništa’, kaže Bakovićeva, te dodaje kako se tom prilikom osjećala kao ping-pong loptica. Naime, niko joj nije konkretno pomogao, napadi na dijete su se nastavili, da bi kulminirali jučerašnjim napadom. Podsjetimo, kako je za naš portal rekao Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK-a, djevojčica je napadnuta od strane četiri malodobna lica. Dvojica su je držali ispod ruku, a dvojica udarali šakama u lice. Samanta pohađa 5. razred , a nasilje je doživljavala i od učenika u svojoj generaciji, ali i starijih učenika. Jasminka nam je potvrdila da je pozvala policiju, da će tražiti zapisnik o svemu što se jučer desilo njenoj unuci, te da će tužiti i roditelje djece, ali i školu. ‘Dvije godine moljakam da se situacija sa mojom unukom stavi pod kontrolu, ali se ništa konkretno ne poduzima. Spremna sam za sigurnost i prava svog djeteta otići na svaki sud, a ako bude trebalo, ići ću i do Suda za ljudska prava u Strazburu!’.

  Na kraju teksta se navodi: “Centri za socijalni rad, policije, tužilaštva, škole, svi moraju odraditi svoj dio posla, kako bi ovakve situacije bile svedene na minimum. Jer svijet na mladima ostaje. Nadamo se, bez nasilja”.

  U skladu sa žalbenom procedurom, urednica portala biscani.net, gđa Aida Štilić dostavila je Vijeću za štampu u BiH odgovor povodom žalbe g. Jusufspahića, naznačivši sljedeće: “U tekstu i videu kojeg smo objavili na našem portalu 12. marta 2015. pod naslovom ‘VIDEO: Međuvršnjačko nasillje u Bihaću’ osnovni cilj nam je bio da upozorimo na ova događanja u našem gradu i školama. Moram napomenuti da prezime djevojčice koje je greškom objavljeno u tekstu je izbrisano nakon samo nekoliko minuta. Naime, tehničkom greškom prezime je preneseno u finalni tekst, jer ga je računar prilikom kopiranja ‘zapamtio’. Samantino prezime je Durak, a ne Samardžić-Baković, tako da i nismo objavili identitet djevojčice”.

  Urednica Štilić dalje navodi: “Kao što se vidi, mi smo obuhvatili priču sa svih strana, tj. kontaktirali smo i nanu Jasminku Baković-Samardžić, VD direktora OŠ Harmani I Sanjina Bećirovića, te portparola MUP-a USK Alu Šiljdedića, a sve u cilju da bismo prenijeli što kompletniju priču našim čitaocima. Ističem i činjenicu da su sve slike i informacije u vezi sa ovim slučajem objavljene dan ranije na javnom facebook profilu Jasminke Samardžić Baković, što se vrlo lako može i provjeriti. (U prilogu maila je i screenshot). Kako su mnogi portali prije nas objavili samo taj dio sa FB-a Samardžić-Baković, kao najčitaniji portal u ovom dijelu BiH, htjeli smo objaviti kompletnu priču. Smatrali smo da priču o nasilju među djecom u Bihaću treba aktualizirati, kao što smo aktualizirali i priču o trogodišnjem dječaku koji je bio žrtva napada psa lutalice. Tada smo htjeli ukazati na problem koji je već poprimio široke razmjere. Nakon što smo uradili ovu priču, nije bilo reakcija iz Kancelarije ombudsmana, ali je bilo reakcija građana, kao i gradskih i kantonalnih zvaničnika. Svi mediji u BiH su prenijeli ovu priču, snimali i slikali kako majku, tako i dječaka”.

  Također, navodi se i sljedeće: “...prilikom snimanja videa, maksimalno smo nastojali prikriti lice djevojčice, a i upozorili smo Jasminku na to. Kadrovima stana, i sl. smo prikrili segmente videa gdje se vidi lice djevojčice. Svjesni smo da je naš tekst izazvao lavinu komentara, ali ono što smo željeli da postignemo je upozorenje svim odgovornim na činjenicu da međuvršnjačko nasilje postoji i da je sve češće, iako se o tome ne govori ili se govori samo po gradskim kafićima. Moram reći i to da je pomalo nelogičan princip ocjenjivanja institucije ombudsmana kojem se djetetu krše, a kojem ne krše prava. Smatramo da aktueliziranjem problema se može doći do riješenja istog, a guranjem stvari pod tepih i nenazivanje stvari pravim imenom, može samo doprinijeti eskalaciji problema”.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 19.03.2015. godine, razmotrila je žalbu g. Benjamina Jusufspahića, tekst “Video: Međuvršnjačko nasilje u Bihaću” od 12.03.2015. godine, odgovor urednice portala biscani.net, gđe Aide Štilić i utvrdila da Kodeks za štampu i online medije BiH nije prekršen.

  Žalbena komisija konstatuje da je urednica Aida Štilić dostavila profesionalan odgovor, u skladu sa žalbenom procedurom Vijeća za štampu u BiH. Komisija konstatuje da je tekst u funkciji zaštite i interesa djeteta. Portal je vodio računa gdje god je bilo moguće da zamagle lice djeteta. Žalbena komisija, dodatno, pohvaljuje portal biscani.net.

  S ovim člankom biscani.net su potvrdli značaj medija za društvo. Tekst je primjer profesionalnog i odgovornog angažmana novinara koji su prije pisanja teksta kontaktirali više različitih izvora, te detaljno i analitički prikazali istorijat događanja i ispravno ukazali na propuste sistema koji dvije godine ne reagira na apele porodice da zaštite ovo dijete od nasilja.  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; novinar Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; novinar Milan Šutalo; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; novinar Muhamed Jusić; novinarka Suzana Mijatović i novinar Sead Hadžijahić.

   

  Predsjedavajući Žalbene komisije

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.