Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Sanda Hagen - portal balkanbreakingnews.com, 06.06.2015. godine

  Broj: 208-02/15
  Datum: 06.06.2015.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi gđe Sande Hagen na tekst
  „Prijateljski poziv Sandi Hagen jer će poslije mjesec dana od danas biti ne prijateljski“
  objavljen na portalu balkanbreakingnews.com 26.05.2015. godine

  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Opšte odredbe
  Član 2 – Urednička odgovornost
  Član 4 – Diskriminacija
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje
  Član 7 – Mogućnost odgovora
  Član 9 – Privatnost

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu gđe Sande Hagen na tekst „Prijateljski poziv Sandi Hagen jer će poslije mjesec dana od danas biti ne prijateljski“ objavljen na portal balkanbreakingnews.com 26.05.2015. godine.
  Žalba se odnosi na tekst u kojem je, između ostalog, objavljeno: “Danas sam bio pozvan u PU Sanski Most zbog jedne osobe koja se našla ugrožena a zove se Sanda Hagen, koja je član stranke SDA i koja pokušava u našem gradu tj pokazati vanjskom svijetu kako kod nas ruže cvataju! Ja nisam htio da komentarišem ideje stranke SDA gdje su našli ovu osobu da prikaziva Sanski Most u svijetlom tonu i najviše me je dirnulo kada je prozvala članove UGSM a i mene jer smatram se velikim članom UGSM da okrečimo općinu Sanski Most! To je prevršilo sve moguće granice mojih strpljenja i odgovorio sam joj na njen komentar, kojeg je ona objavila po preporukama Asima Kambera! Također znam da je SDA Sanski Most stavila u sami vrh odbora, jer njima takve trebaju da imaju s kime manipulirati! Ta dotična osoba je imala velike namjere da u ime SDA i Asima Kambera pokuša zloupotrebiti ili uništiti UGSM što joj nikad neće poći za rukom ni njoj ni ovom hrvatskom bojovniku, koji je sve uništio u ovom gradu”.

  U dostavljenoj žalbi, gđa Hagen navodi: „Dana 26.05. 2015 je admin Nermin Bahtić objavio javnu lažnu klevetu na BalkanBreakingNews.com. pod nazivom ’Prijateljski poziv Sandi Hagen jer će poslije mjesec dana biti ne prijateljski’. Sadržaj članka smatram da nije u skladu sa Kodeksom za štampu i online medije BiH. Takođe tražim objavu demantija, javno izvinjenje i skidanje članka sa portala BalkanBreakingNews.com. Uvrede i klevete koje on iznosi nisu ni istinite, niti dokumentirane, a jako su ozbiljnog karaktera. Koristi se moja slika koja je bez dozvole kopirana sa mog profila, moje puno ime i prezime, ucjenjujem se da povučem prijavu i da se 'javno izvinem' Bahtiću. Tekst je prepun mržnje, huškanja, netačnih kvalifikacija, i nanosi veliku štetu mome ugledu, kako poslovno tako i privatno. Niti jedna od činjenica nije istinita, i ja članak doživljavam kao ucjenu i kvarenje ugleda moje ličnosti“.

  Također, žalbenica dodaje i sljedeće: „Članak je napisan kao osveta meni zbog privođenja Nermina Bahtića u policijsku stanicu Sanski Most, po nalogu Unsko Sanske kantonalne policije. Nermin Bahtić je priveden na razgovor jer je u martu mjesecu ove godine meni u više navrata posvetio smrtne prijetnje putem društvene mreže Facebook. Bahtić i ja smo se jednom prilikom slučaja samo kratko susreli u jednoj zlatari u kojoj je njegova sestra zaposlena. Nakon toga jedini razgovori između nas direktno su se vodili putem privatnih poruka kroz društvenu mrežu Facebook, od dana 28.03.2015 do dana 30.03.2015, komunikacija koja se završila smrtnom prijetnjom od strane Bahtića, i zbog koga je takođe prijavljen u kantonalni sud“, kao i: „Ništa u članku koji je objavljen u BalkanBreakingNews nije niti istinito niti dokumentirano“.

  Povodom navoda: „... najviše me je dirnulo kada je prozvala članove UGSM a i mene jer smatram se velikim članom UGSM da okrečimo općinu Sanski Most! To je prevršilo sve moguće granice mojih strpljenja i odgovorio sam joj na njen komentar, kojeg je ona objavila po preporukama Asima Kambera!“, žalbenica kaže:

  „Ja nikad nisam prozvala niti UGSM niti Nermina Bahtića i nikad nisam predložila da oni kreće zgradu Opštine Sanski Most, a kamo li da me je gospodin Asim Kamber na to natjerao. Ja sam na jednom forumu, Sanska Arena komentirala izgled opštine i da je ružno da i nakon godinu dana se vide ostaci jaja i tragovi prošlogodišnjih demonstracija. Pozvala sam sve koji žele pa i one koji su to uradili da zajedno operemo zgradu opštine. Nikog nisam prozvala niti sam znala da će se neko prepoznati i uvrijediti“.

  Žalbenica dalje navodi: „Takođe nisam nikad predložila da Nermin Bahtić i UGSM kreće zgradu Opštine Sanski Most. To je bio prijedlog od strane Nermina Bahtića, da ja kupim farbu a da ce UGSM krečiti zgradu. Ja sam odbila da učestvujem pri financiranju ovoga političkog stunta od strane UGSM, čiji je cilj bio da prozivaju i provociraju načelnika grada Mustafe Avdagića i gospodina Asima Kambera, predsjednika SDA Sanski Most i također člana Glavnog odbora SDA (otac takođe oklevetanog Mirze Kambera). Namjera je da se izazove sukob sa SDA. Pri mom odbijanju tog prijedloga, Nermin Bahtić me počinje vrijeđati i šalje mi smrtne prijetnje u razgovoru. Ovaj prijedlog je uzor mržnje Nermina Bahtića prema meni, takođe dio razloga zbog kojeg mi je uputio smrtnu prijetnju. Smrtne prijetnje su i razlog prijave protiv Nermina Bahtića“.

  U vezi sa navodima: „Sanda Hagen rospija o kojoj znam mnogo ali neželim ići toliko daleko, ali obećavam da ću sve njene ljubavne afere objaviti na mome i preko prijateljskih portala a kojih je mnogo i na fb ako mi se ne izvine uskoro i to javno. Također skoro je izbio sukob sa njome i Asimovim sinom Mirzom koji je htio 'zavaliti' ali nije imao šanse jer se pojavio mlađahni fudbaler Podgrmeča koji to održava“, žalbenica je naznačila:
  „Ovo su veoma velike i zgrožavajuće neistinite uvrede koje Nermin Bahtić širi o meni kroz svoj portal. Nermin Bahtić se izražava javno o meni kao 'rospiji' također kao osvetu, jer je jedan od odbijenih osoba koji su mi nudile prijedloge o seksualnim aktivnostima, prijedloge koji su neugodni i koje konsekventno odbijam. Prijedlozi seksualnog sadržaja su pristizali i od drugih 'uglednih' članova UGSMa ne samo od Bahtića, ali za sad nema potrebe da njihova imena uvodimo u raspravu. Zbog njegovog povrijeđenog ega pri odbijanju, on meni pripisuje osobine 'rospije'“.

  U tekstu je objavljeno i: „Ova dotična hoštoplerka misli da smo mi budale ovdje, da živimo u njenom svijetu a narod ovdje nema šta da jede, a njoj je do izgradnje igrališta i parka, zašto to neuradi općina a ona PROSI I TRAŽI od naroda, zašto nije otvorila žiroračun u banci nego ga je otvorila na svoj račun, normalno da ljudi sumnjaju u sve to jer imam info kako ona radi sa humanitarnim radom vani i kako je došla do novaca“, o čemu žalbenica kaže:

  „Nermin Bahtić koristi što grdnije riječi u svom takozvanom 'prijateljskom pozivu' da bi što više naudio mom ugledu. Rospija, hoštoplerka, uništitavatelj UGSMa, prosijak i kradljivac humanitarnog novca u svom pokušaju da digne hajku na mene, i da mi kvari ugled. Međutim, nijedna od njegovih javnih izjava o meni nije tačna niti postoje bilo kakve dokumentacije ili činjenice iza ovih groznih izjava. Ovo je totalna zloupotreba portala BalkanBreakinNews i pozicije Nermina Bahtića, da se sveti nad nedužnom osobom koja samo gleda svoga posla i bavi se humanitarnim radom. Moj humanitarni rad je takođe potpuno transparentan, i može se pratiti na Facebook grupama 'Projekat Sanjani bez granica' i 'Støtt gatehunder i Bosnia'“.
  Također, žalbenica dodaje i sljedeće: „Pare koje se doniraju, 100% se ulažu u projekte i ništa se ne uzima za administraciju ili moje troškove pri projektima. Sve troškove snosim sama. Što se tiče mog privatnog 'dolaska do novca' koji Nermin tvrdi da je krađom, za koju nije dokumentirao, dovoljno je reći da je novac steknut kroz moj trud, moje školovanje, moj posao na berzi i kroz moje ulaganje u nekretnine u Oslu“.

  Postupajući po žalbenoj proceduri, Vijeće za štampu u BiH obratilo se uredništvu portalu balkanbreakingnews.com, povodom zahtjeva gđe Hagen za objavom demantija, javnog izvinjenja i uklanjanjem teksta sa portala.
  Uredništvo nije dostavilo odgovor, niti je udovoljeno zahtjevima žalbenice.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 06.06.2015. godine, razmotrila je žalbu gđe Sande Hagen, tekst „Prijateljski poziv Sandi Hagen jer će poslije mjesec dana od danas biti ne prijateljski“ od 26.05.2015. godine i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Opšte odredbe, Član 2 – Urednička odgovornost, Član 4 - Diskriminacija, Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Član 7 – Mogućnost odgovora i Član 9 – Privatnost.
  Komisija konstatuje da su prekršene Opšte odredbe, koje propisuju da će se novinari „pridržavati opšteprihvaćenih društvenih standarda pristojnosti i poštivanja etničke, kulturne i religijske raznolikosti Bosne i Hercegovine“. Prekršen je Član 2 – Urednička odgovornost, koji, između ostalog, nalaže da će „novinari u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja“. Član 4 – Diskriminacija, prekršen je navodima: „Također skoro je izbio sukob sa njome i Asimovim sinom Mirzom koji je htio 'zavaliti' ali nije imao šanse jer se pojavio mlađahni fudbaler Podgrmeča koji to održava“, „rospija o kojoj znam mnogo..“. U tekstu je objavljeno da je Sanda Hagen „član stranke SDA“, što je žalbenica demantirala - time je prekršen Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, koji propisuje: „Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem“, također je prekršen Član 9 – Privatnost, koji nalaže da će „novinari izbjegavati uplitanje u nečiji privatni život, osim ako takva uplitanja nisu potrebna u interesu javnosti“, kao i Član 7 – Mogućnost odgovora, jer nije data mogućnost žalbenici da se čuje njena strana, objavom reagiranja/demantija.

  Dodatno, Žalbena komisija konstatuje da demanti žalbenice nije precizan i da je u njemu sadržano i ono što nije spomenuto u tekstu.

  Opšte odredbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari štampe i online medija u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu 'novinari') imaju obavezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima. Dužnost novinara i izdavača štampe i online medija je poštivati potrebe građana za korisnim, blagovremenim i relevantnim informacijama, kao i braniti načela slobode informisanja i pravo na pravedan komentar i kritičko novinarstvo. Novinari će se pridržavati opšteprihvaćenih društvenih standarda pristojnosti i poštivanja etničke, kulturne i religijske raznolikosti Bosne i Hercegovine. Novinari će se pridržavati standarda ljudskih prava definisanih u međunarodnim i bosansko-hercegovačkim aktima o ljudskim pravima. Novinari će razvijati svijest o ravnopravnosti polova i poštivanju osobenosti kao integralnog dijela ljudskih prava. Novinari će štititi prava pojedinca, dok će u isto vrijeme podržavati pravo na informaciju koja služi javnom interesu. Ovaj Kodeks treba posmatrati u svjetlu oba pomenuta značenja“.

  Član 2 - Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.

  Član 4 – Diskriminacija, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari moraju izbjeći prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje. Aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje će biti napravljene samo onda kada su u direktnoj vezi sa slučajem o kojemu se izvještava“.

  Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način. Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike. Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem. Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni“.

  Član 7 – Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.

  Član 9 – Privatnost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari će izbjegavati uplitanje u nečiji privatni život, osim ako takva uplitanja nisu potrebna u interesu javnosti. Teme koje uključuju lične tragedije će biti obzirno tretirane, a pogođenim ličnostima će se prići diskretno i sa saosjećanjem“.

   


  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; prof. dr Enes Osmančević; novinar Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; novinar Milan Šutalo; novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.


  Predsjedavajući Žalbene komisije

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.