Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Laburistička stranka BiH - portal balkanbreakingnews.com, 14.10.2016. godine

  Broj: 470-02/16
  Datum: 14.10.2016.

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi Laburističke stranke BiH
  na tekst objavljen na portalu balkanbreakingnews.com 18.04.2016. g.
  pod naslovom „BABO IZ LAKTAŠA: Milorad Dodik vlada RS-om kao Fikret Abdić 'Agrokomercom'; hoće li isto i završiti?!“

  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 15 – Žalbe

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatuje da u samome tekstu nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.
  U pitanju je prenošenje komentara novinara Senada Avdića u kojem je iznio vlastita mišljenja o javnom životu i radu Fikreta Abdića.

  Žalbena komisija utvrdila je kršenje Člana 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH zbog nepostojanja kontakta/impressuma na portalu balkanbreakingnews.com, a obaveza je svakoga medija da ima označene kontakte i osnovne informacije o mediju na vidljivom mjestu u svome izdanju.

  Vijeću za štampu u BiH obratila se gđa Edina Abdić Pleho, portparol Laburističke stranke BiH, povodom teksta „BABO IZ LAKTAŠA:Milorad Dodik vlada RS-om kao Fikret Abdić 'Agrokomercom'; hoće li isto i završiti?!“, objavljenog na portalu balkanbreakingnews.com 18.04.2016. g. U dostavljenoj žalbi se navodi:
  „Tekst pod naslovom 'Fikret Abdić BABO: 'RS i Dodik uz sebe imaju 20 000 Kladuščana', u čijem potpisu je tehnička obrada Novi portal/bh-info-com, naznačeno je da je gospodin Fikret Abdić dao izjavu za B92. Navode izjave, kao i činjenicu da je gospodin Abdić kontaktirao bilo koji medij u BiH ili šire, u potpunosti demantiramo, te podsjećamo javnost da Laburistička stranka BiH i njeni kandidati nisu i neće davati izjave za medije sve do početka predizborne kampanje. Zloupotrebu imena kandidata, političkog subjekta ili navođenje neistinitih i 'navodnih' izjava predstavlja krivično djelo, te smo do sada poduzeli zakonom utvrđene mjere prijave istih Vijeću za štampu Bosne i Hercegovine, s ciljem sankcioniranja ovakih i sličnih pokušaja manipulacije javnosti“.

  Žalbenici navode i sljedeće: „Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je donijela Odluku u kojoj prihvaća žalbu Laburističke stranke BiH povodom neistinitog intervjua objavljenog na portalu 'bos-petrovac.ba', 15.07.2016. godine, a kojeg su prenijeli portali 'cazin.net' i 'vkportal.ba', te iste upozorilo da to predstavlja teško kršenje etičkih normi novinarstva, ugrožava dignitet novinarske profesije i novinarskog ugleda“.
  Žalba Laburističke stranke BiH odnosi se na tekst u kojem je objavljeno: „Prije bezmalo trideset godina, u ljeto 1987.godine, prvi put sam, od dijela komunističke bosanskohercegovačke oligarhije, čuo za postojanje 'određenih nepravilnosti' u poslovanju do tada neupitnog poljoprivredno-industrijskog koncerna 'Agrokomerc' iz Velike Kladuše. Sve do tada, i tako godinama, decenijama, 'Agrokomerc' je, rame uz rame, stajao sa drugim 'čudima bosanske ekonomije', 'Energoinvestom', 'Šipadom', 'UPI-jem“, 'UNIONINVEST-om'…Njegov tvorac, Fikret Abdić, već je u krajiškom narodnom predanju bio stekao trajni status krajiškog Babe, bio je dugogodišnji član komunističkog rukovodstva, nogom je otvarao vrata najvažnijih kabineta (pa i onih vojnih) u Sarajevu, ali i u Beogradu, Zagrebu“.

  Objavljeno je i sljedeće: „Teško je preračunati kolika bi danas bila visina onih silnih milijardi ex-jugoslovenskih dinara zbog kojih se Abdiću sudilo za 'kontrarevoluciju', kada bi ih pretvorili u konvertibilne marke. Da li bi bila manja, ili veća, od 123 miliona maraka koliko je ustanovljeno da je nestalo u Balkan investment banci, odnosno Banki Srpske i Bobar banci? Aleksandra Pandurević, poslanica u Parlamentu BiH, govori o čak 1,7 milijardi maraka koje su nestale u maglovitim operacijama vlasti sa Balkan investment bankom.Milorad Dodik upravlja Republikom Srpskom na istovjetan, despotski, bahat način na koji je Fikret Abdić gospodario 'Agrokomercom', a preko te firme i cijelom Krajinom. Ne može se bez njegovog znanja pepeljara u njegovom banjalučkom Kremlju kupiti, a kam li da može 'ispariti' 120 miliona maraka iz banaka. Nema u postojećem Krivičnom zakonu BiH više onog kaznenog djela koji je pljačku tretirao kao 'kontrarevoluciju', ali sasvim sigurno postoji niz krivičnih djela u kojih se Milorad Dodik kazneno uklapa u pljačku 'srpskih banaka', za šta će ruke u džep zavući svim građanima BiH“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 14.10.2016.g., razmotrila je žalbu Laburističke stranke BiH, tekst „BABO IZ LAKTAŠA: Milorad Dodik vlada RS-om kao Fikret Abdić 'Agrokomercom'; hoće li isto i završiti?!“ od 18.04.2016. g. i utvrdila da u tekstu nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatuje da u samome tekstu nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  U pitanju je prenošenje komentara novinara Senada Avdića u kojem je iznio vlastita mišljenja o javnom životu i radu Fikreta Abdića.

  Žalbena komisija utvrdila je kršenje Člana 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH zbog nepostojanja kontakta/impressuma na portalu balkanbreakingnews.com, a obaveza je svakoga medija da ima označene kontakte i osnovne informacije o mediju na vidljivom mjestu u svome izdanju.


  Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja.Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala balkanbreakingnews.com da objavi ovu Odluku.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.

  Dopredsjedavajući Žalbene komisije
  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.