Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Izet Alić - portal slobodnaevropa.org, 03.08.2015. godine

  Broj: 258-02/15
  Datum: 03.08.2015.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi g. Izeta Alića na tekst
  „Štele i veze još od školskih klupa: Ko uvodi elitizam među djecu u BiH?“
  objavljen na portalu slobodnaevropa.org 08.06.2015. godine


  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje
  Član 7 – Mogućnost odgovora
  Član 15 – Žalbe

  Žalbena komisija konstatuje da u tekstu nisu ispoštovane odredbe Kodeksa da se čuju i druge strane u sporu oko pitanja izbora učenika generacije.

  S obzirom da je pitanje od javnog interesa, za očekivati je da redakcija Radio Slobodna Evropa nastavi tretiranje ove teme, kroz prezentiranje različitih mišljenja i saznanja.

  Što se tiče konkretnog teksta i žalbe, Komisija preporučuje uredništvu
  objavu demantija g. Izeta Alića.


  Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala slobodnaevropa.org obratio se g. Izet Alić povodom teksta objavljenog na portalu slobodnaevropa.org 08.06.2015. godine, naznačivši: “Zahtijevam da uredništvo Radio Slobodna Evropa da od svoje dopisnice Maje Nikolić traži da provjeri navode koje je navela, bez ikakve argumentacije, a koji se odnose na dio o izboru učenika generacije u OŠ ‘Tušanj’ u Tuzli”.

  Žalba g. Alića odnosi se na tekst u kojem je objavljeno: “U BiH je posljednjih godina postala potpuno normalna pojava imati jedino podobnost i veze prilikom zapošljavanja. Međutim, ove godine na vidjelo je izašla još jedna činjenica, a to je da se podobnima stvaraju uvjeti da se okite titulama učenika generacije u osnovnim školama i onda kada rezultati nisu na njihovoj strani. Ovo je pokrenulo lavinu pitanja, ali između ostalog i ono koliko je bosanskohercegovačko društvo nisko palo”.


  U vezi sa dijelom teksta: “Slučaj izbora učenika generacije u Osnovnoj školi Tušanj u Tuzli nedavno je procurio u javnost, a radi se o tome da je titulom učenika generacije okićeno dijete na čijoj strani i nisu baš bili bodovi. Poslije se ispostavilo da su veza i podobnost bili ključni u tom izboru, odnosno zbrajanju bodova”, g. Alić kaže:

  “Na osnovu čega se može nešto ovako napisati, a da se ne navedu jasni argumenti iz kojih se može zaključiti navedeno”, i dodaje: “Izgleda da je napisano samo na zahtjev njenog ličnog prijatelja g-dina Almira Pirića i dalje se navode samo njegove izjave”.

  Naime, u tekstu je objavljena i izjava g. Almira Pirića, jednog od roditelja: „’Otišao sam do drugih eksperata u Pedagoški zavod, do drugih direktora škola da se posavjetujem i da mi kažu jesam li upravu što sam se pobunio. Svi su mi rekli da ovo što je prikazano u tabeli nije uredu. Ovo je već drugi ili treći slučaj. Znam da je prije dvije ili tri godine u istoj školi moj kolega s kojim radim Senad imao potpuno isti problem. Bezuspješno se mjesecima borio da dokaže prava svog djeteta. Nije uspio. Roditelji se boje odmazde koju direktori i nastavnici rade poslije čiji se roditelji pobune. Tako da uglavnom odustaju. Apelovao bih svim roditeljima da se ne boje. Konačno je vrijeme da barem djecu zaštitimo’, kaže Pirić.

  Pirić ističe da je pojašnjenje tražio od direktora škole kojeg smatra odgovornim: ‘I umjesto da me kao roditelja, kao stranku, prijatelja, sasluša u svom kabinetu prilikom podnošenja prigovora na odluku koju je on donio, on mi je bukvalno rekao: 'Šta ti Almire tražiš kad znaš da nisi upravu'. Ja sam samo rekao da mi nije jasna tabela i da želim da mi pojasne bodove u tabeli. Međutim, gospodin mi je rekao da i ako poništim konkurs za izbor učenika generacije da će svejedno opet pobjediti ova kandidatica pod brojem jedan i da će imati više bodova od moje kćerke. To me jako pogodilo’, ispričao nam je Pirić”.

  Povodom ovih navoda g. Alić kaže: “Procedura o izboru učenika generacije je bila potpuno transparentna i u skladu Pravilnika koji to reguliše, i na vratima škole još uvijek stoji tabela sa bodovima gdje se jasno vidi šta je bodovano. Proglašena učenica generacije je moja kćerka i ima 16 bodova više od drugoplasirane učenice. Sve bodove koje ima je dobila poštenim i zaslužnim radom, bez ikakvog mog ili bilo čijeg drugog uplitanja u rad Komisije, direktora i Nastavničkog vijeća”.
  U tekstu je još objavljeno: “Tražili smo i od direktora Osnovne škole Tušanj Senada Mulića pojašnjenje, ali samo nam je poslao sms poruku da ne želi javno o ovome govoriti. U Pedagoškom zavodu Tuzla također su nam potvrdili da su i oni dobivali prijave, ali su nemoćni bilo što napraviti. Pravilnik prema kojem se biraju učenici generacije sasvim je jasan, kažu u Zavodu. Direktori ga se moraju pridržavati, ali ga radije krše ukoliko je to u njihovom osobnom interesu”.
  G. Alić u svojoj žalbi navodi i sljedeće: “Stoga Vas molim ili da se ogradite od ovog članka ili da dotična novinarka napiše demant članka”.

  Postupajući po žalbenoj proceduri, Šef dopisništva Radija Slobodna Evropa u Sarajevu, g. Milenko Vočkić dostavio je Vijeću za štampu u BiH odgovor povodom žalbe g. Alića, u kojem se navodi: “Ja sam upoznat sa pismom gospodina Alića. Istovremeno, dobio sam, kao i moja kolegica Nikolić, mnogo mailova podrške navodima iz teksta. Svi sagovornici u navedenom prilogu ostali su pri svojim izjavama. Slali su mi i kopije međusobnih prepiski roditelja suprotstavljenih stavova. Iz toga je moglo proizaći još dosta priča o ovoj temi. Međutim smatrali smo da ne treba dalje otvarati ovu osjetljivu temu kako se ne bi djeca našla na meti roditeljskih prepucavanja”.

  Naposlijetku, stav g. Vočkića je: “Smatram da Maja nije ničim ugrozila profesionalni pristup u obradi ove teme. Objavljivanje jednog od pisama roditelja značilo bi da bi bilo fer objaviti i ostala. Dio polemike koji se vodio na našoj facebook stranici pokazao je da ne bi dobili ništa drugo sem bujicu diskvalifikacija među roditeljima. Prepiska između njih nije naša obaveza za objavljivanje”.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH na sjednici održanoj 03.08.2015. godine, razmotrila je žalbu g. Izeta Alića, tekst „Štele i veze još od školskih klupa: Ko uvodi elitizam među djecu u BiH?“ od 08.06.2015. godine, odgovor Šefa dopisništva i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Prekršeni su: Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Član7 – Mogućnost odgovora, i Član 15 – Žalbe.

  Žalbena komisija konstatuje da u tekstu nisu ispoštovane odredbe Kodeksa da se čuju i druge strane u sporu oko pitanja izbora učenika generacije. S obzirom da je pitanje od javnog interesa, za očekivati je da redakcija Radio Slobodna Evropa nastavi tretiranje ove teme, kroz prezentiranje različitih mišljenja i saznanja.

  Što se tiče konkretnog teksta i žalbe, Komisija preporučuje uredništvu objavu demantija g. Izeta Alića.

  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: “Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način. Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike. Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem. Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni. Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato. Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju”.

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: “Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja.Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta”.

  Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: “Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja. Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka”.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; advokatica Nada Dalipagić; prof. dr Enes Osmančević; novinar Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; novinar Milan Šutalo; doc. dr Zlatiborka Popov – Momčinović i novinar Muhamed Jusić.

  Predsjedavajući Žalbene komisije

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.