Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, ADDIKO BANK a.d., Banja Luka - Novinska agencija PATRIA, 13.12.2019.

  Broj Odluke: 394-02/19

  Datum održavanje sjednice: 13.12.2019.

  Žalbenik: ADDIKO BANK a.d., Banja Luka

  Medij: Novinska agencija PATRIA

  Naslov članka: „Sprema se šest slučajeva: Korisnici kredita u švicarskim francima tuže BiH i banku u Strazburu“

  Datum objave: . 29.10.2019.

  Žalbeni osnov Žalbenika : Addiko bank a.d., Banja Luka, smatra da je novinska agencija PATRIA navodima u objavljenom tekstu „dezinformisala javnost i narušila ugled banke“.

  Ishod : Žalba se prihvaća.

  Žalbena komisija konstatuje kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 7 – Mogućnost odgovora

  Upućeni demanti Addiko bank a.d. kojim se opovrgavaju tvrdnje koje je za agenciju PATRIA iznio g. Kemal Duraković, nije objavljen, mada je napisan jasno i u skladu sa propisima Kodeksa za štampu i online medije.

  Podsjećamo uredništvo agencije PATRIA da u tekstu nisu imali mišljenje druge strane, te je to razlog više da su u obavezi objaviti demantij, radi pružanja potpunijih informacija javnosti o ovoj bitnoj temi u javnom interesu čime je prekršen Član 7 Kodeksa za štampu i online medije BiH – Mogućnost odgovora: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja“.

  Pojašnjenje:

  U članku objavljenom na portalu novinske agencije PATRIA 29.10.2019. g., navodi se sljedeće:

  „Korisnici kredita u švicarskim francima (CHF) tuže BiH i Addiko banku (nekadašnja Hypo) Sudu u Strazburu, potvrdio je za Novinsku agenciju Patria Kemal Duraković, predsjednik Udruženja „Švicarac“.

  'Ovih dana okupljamo pravni tim i radimo na šest tužbi. Tužimo državu BiH i Addiko banku. U ovih šest slučajeva iscrpljene su sve sudske institucije u BiH. Drugi još uvijek ne mogu tužbe slati u Strazbur dok ne prođu sve sudove u BiH. Taj broj tužbi će se konstantno povećavati', kazao je Duraković.

  Korisnici ovih kredita bukvalno su prepušteni sami sebi iako konstantno dobivaju presude na općinskim sudovima koje glase da su ugovori PRAVNO NIŠTAVNI.

  Neke od presuda su stare i više od šest godina jer po žalbi H/A banke na izrečene općinske presude viši sudovi ne reaguju i iste presude godinama kupe prašinu po višim sudovima u BiH.

  Iz Udruženja 'Švicarac' tvrde da sve vrijeme Hypo/Addiko banka vrši neviđen teror nad korisnicima kredita i njihovim sudužnicima prodavajući im nekretnine i hipoteke“.

  Dana 05.11.2019.g. Addiko bank a.d., Banja Luka uputila je Vijeću za štampu i online medije u BiH i novinskoj agenciji PATRIA reagiranje kojim demantiraju navode iz objavljenog teksta.

  Žalbenik u svom demantiju navodi sljedeće:

  „U ovom tekstu od 29.10.2019. je navedeno da korisnici CHF kredita 'konstantno dobivaju presude na općinskim sudovima koje glase da su ugovor pravno ništavni', navodeći nakon toga da se banka žali na izrečene presude i date presude kupe prašinu po sudovima u BIH, čime ste dezinformisali javnost i narušili naš ugled.


  Što se tiče prvostepenih presuda, općinski sudovi su u početku donosili različite odluke, sve dok Vrhovni sud FBIH nije dao pravna shvatanja, a kasnije i kroz presudu potvrdio zakonitost valutne klauzule, te zakonitost ovih ugovora. Najsvježiji primjer presude je presuda Vrhovnog suda FBIH u slučaju predsjednika Udruženja UKK Švicarac, kojom su odbačeni svi njegovi zahtjevi, potvrđene presude drugostepenog suda da je klauzula zakonita, potvrđena validnost njegovog ugovora i dugovanja prema banci. Dodatno, navedenom je presudom Vrhovni sud poništio i dio presude koji se odnosi na obračun naknade za obradu kredita, koji je prethodno bio u korist g. Durakovića, navodeći da je u ugovoru jasno iskazana ugovorna obaveza.

  U nastavku teksta napisanog od strane nepotpisanog novinara agencije Patrija spominje se 'neviđen teror nad korisnicima kredita i njihovim sudužnicima, prodavajući im nekretnine i hipoteke', iako ste u više navrata upoznati da Addiko Banka u procesima koje vodi pred sudovima zahtijeva odlaganja deložacija, kako bi se sporazumno riješilo ovo pitanje sa korisnicima kredita. Tokom prethodne tri godine nijedna deložacija korisnika CHF kredita nije realizovana, što možete provjeriti na kantonalnim/okružnim sudovima.

  Nakon toga vaš neimenovani novinar navodi presude iz evropskih zemalja u sličnim predmetima, vjerovatno pokušavajući napraviti određenu vrstu pritiska prema sudovima u BiH, iako su nadležni sudovi u nekoliko predmeta u obrazloženju presude (a koji su javno dostupni) naglasili da se u Bosni i Hercegovini primjenjuju zakoni Bosne i Hercegovine, a ne Poljske, Grčke ili Rumunije. Prije nekoliko dana je naprijed navedeno potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće je kontaktiralo uredništvo novinske agencije PATRIA povodom žalbe Addiko bank a.d., Banja Luka.

  Uredništvo agencije PATRIA-e nije dostavilo svoj odgovor Vijeću.

  Ishod: Žalbena komisija konstatuje kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 7 – Mogućnost odgovora

  „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja.

  Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.“

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH preporučuje uredništvu novinske agencije PATRIA da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije : Prof. dr Enes Osmančević; prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokatica Nada Dalipagić, urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Rajna Radosavljević.

  Predsjedavajući sjednice

  prof. dr Enes Osmančević

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.