Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, ADDIKO BANK a.d., Banja Luka - Novinska agencija PATRIA, 13.12.2019.

  Broj Odluke: 393-02/19

  Datum održavanje sjednice: 13.12.2019.

  Žalbenik: ADDIKO BANK a.d., Banja Luka

  Medij: Novinska agencija PATRIA

  Naslov članka: „Traži se i reakcija Agencije za bankarstvo: Žalba radnika na rad Addiko banke“

  Datum objave: . 09.11.2019.

  Žalbeni osnov Žalbenika : Addiko bank a.d., Banja Luka, smatra da je novinska agencija PATRIA u objavljenom člaku „izuzetno neprofesionalno postupila objavivši pismo bez provjere tačnosti navoda, identiteta pošiljaoca i njegove vjerodostojnosti.“

  Ishod : Žalba se prihvaća.

  Žalbena komisija konstatuje kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 7 – Mogućnost odgovora

  Tema o kojoj agencija PATRIA izvještava je u javnom interesu i mediji treba da o njoj izvještavaju na profesionalan i odgovoran način.

  To obavezno podrazumijeva i pravo na odgovor druge strane, kako bi javnost imala potpunu informaciju o događajima o kojima se izvještava. Ovakva tema zahtjeva slojevitu informaciju i različitost izvora.

  U konkretnom slučaju, agencija PATRIA je u objavljenom članku koristila samo jedan izvor, koji je uz to bilo anoniman.

  Tim vise je neophodna objava reagiranja Addiko bank Banja Luka, kako bi čitatelji imali potpuniju informaciju o datoj temi.

  Pojašnjenje:

  Novinska agencija PATRIA u članku je objavila otvoreno pismo nepotpisanog radnika banke koji navode sljedeće:

  „Radnici Adiko banke BiH otvorenim pismom obratili su se upravi banke, predsjedniku i članovima Uprave banke u BiH i Addiko grupi u Austriji, da nisu zadovoljni izvršenom kontrolom u Adiko banci u Banjaluci na osnovu žalbe koju su prethodno podnijeli nadležnim u upravi.

  'Smatramo da nisu detaljno ušli u problematiku i da su samo površno obavili posao kontrole u Banjoj Luci i da kažu kako nema materijalnih dokaza. Naravno da nema materijalnih dokaza jer ni jedan radnik neće priznati da je unaprijeđen na sumnjiv način na neko radno mjesto. Nisu nam ni odgovorili šta su utvrdili nego samo da nema materijalnih dokaza ali se naša žalba nije zasnivala isključivo na materijalnim dokazima nego mi Vama

  postavljamo pitanje koje kvalitete traži Addiko banka kod radnika', kaže se u otvorenom pismu Upravi Adiko banke u BiH i Austriji.“

  Dalje se navodi: „Ova sadašnja uprava Addiko banke u Bosni i Hercegovini lagano ali sigurno gura ovu banku u sunovrat, banka je imala puno bolji rejting pod starom upravom i bila je među tri banke po finansijskim izvještajima, velike su šanse da dođu na nivo mikrokreditne organizacije, a to govore i zadnji potezi gdje su odlučili da daju i 30 otkaza u banci. Ogorčeni radnici pozivaju medije da provjere presude koje je Addiko banka pravosnažno izgubila na sudovima i da pogledaju šta sve piše u njima, Inspektorat Republike Srpske da provjere nove otkaze ugovora o radu koje su već nekim radnicima dali, a planiraju dati otkaze za 30 radnika. Takođe, pozivaju i Agenciju za bankarstvo da pregledaju detaljnije dokumentaciju u Addiko banci.

  Na kraju otvorenog pisma konstatuju da 'nisu protiv Adiko banke ali kad imate predsjednika uprave i članove uprave koji nepoštuju radnike onda nam i ne treba takav poslodavac'.“

  Addiko bank a.d., Banja Luka uputila je svoje reagiranje Vijeću za štampu i online medije u BiH i novinskoj agenciji PATRIA.

  U vezi sa navodima iz objavljenog otvorenog pisma radnika iz Addiko banke kažu:

  „Obraćamo Vam se povodom teksta o navodno nezadovoljnim radnicima naše banke, a koji ste objavili danas na Vašem portalu.

  Smatramo da je izuzetno neprofesionalno objaviti pismo bez provjere tačnosti navoda, identiteta pošiljaoca i njegove vjerodostojnosti. Smiješno izgleda kad navodni nezadovoljni zaposlenici ne znaju napisati ispravno ime svog poslodavca, kao sto je slučaj u ovom 'pismu'.

  Procesi zaposlenika protiv banke koji se spominju vuku korijene unazad 8-9 godina, puno prije sadašnje Uprave i sadašnjih vlasnika Addiko banke. Svi ti procesi su počeli bez ikakvog uticaja sadašnje Uprave i sadašnjih vlasnika, odnosno nasljeđeni su. Nasljeđeni proces i presudu Uprava Addiko banke je ispoštovala i riješila u skladu sa zakonskim propisima.

  Spominjanje drugih zaposlenika, bez ikakve argumentacije i samo na osnovu insinuacija jednog bivšeg zaposlenika banke u najmanju je ruku čudno. Vjerujemo da će svi spomenuti zaposlenici tražiti pravnu zaštitu. Sa naše strane kategorički možemo potvrditi da se radi o netačnim i zlonamjernim navodima, kojima je jedini cilj blaćenje i diskreditacija zaposlenika koji vrijedno rade.

  Svi navodi u pismu provjereni su interno, od strane nadležnih službi, ali i od strane nadležnih službi Grupacije i svi su se pokazali kao potpuno neosnovani. Nadležni i regulatorni organi, uključujući i inspekciju rada, kontinuirano vrše nadzor nad poslovanjem banke, te nisu imali nikakvih zapažanja po ovim pitanjima.

  U skladu sa naprijed navedenim, pozivamo Vas da prije objavljivanja bilo kakvih informacija o našoj banci provjerite istinitost i relevantnost istih i ne narušavate naš ugled.“

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće je kontaktiralo uredništvo novinske agencije PATRIA povodom žalbe Addiko bank a.d., Banja Luka.

  Uredništvo agencije PATRIA-e nije dostavilo svoj odgovor Vijeću.

  Ishod: Žalbena komisija konstatuje kršenje Člana 7 – Pravo na odgovor, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 7 – Mogućnost odgovora

  „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja.

  Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.“

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH preporučuje uredništvu novinske agencije PATRIA da objavi ovu Odluku .

  Članovi/ce Žalbene komisije : Prof. dr Enes Osmančević; prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokatica Nada Dalipagić, urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Rajna Radosavljević.

  Predsjedavajući sjednice

  prof. dr Enes Osmančević

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.