Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Г. Небојша Колак - портал saransak.com, 23.10.2015. године

  Број: 359-02/15
  Датум: 23.10.2015.


  ОДЛУКА
  Жалбене комисије Савјета за штампу у Босни и Херцеговини

  по жалби г. Небојше Колака
  на текст „Требињска гостољубивост и алавост“
  објављен на порталу saransak.com 18.08.2015. године


  ЖАЛБА НИЈЕ ПРИХВАЋЕНА

  Жалбена комисија констатује да је жалба неоснована јер се нити идентитет Небојше (Данила) Колака нигдје не спомиње у тексту, нити његова страначка припадност.


  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ није прихватила жалбу г. Небојше Колака на текст објављен на порталу saransak.com 18.08.2015. године, под насловом „Требињска гостољубивост и алавост“, у којем је објављено: „На протеклом Сајму меда и вина смо можда и понајвише показали своју гостољубивост, гдје су, не само медари и винари у изобиљу нудили своје производе који су одавно наши брендови, него и аутохтона јела овога краја. Домаћем пршуту и сиру са нашег поднебља нису одољели ни страни туристи, али ни домаћи гости нашег и сусједних крајева попут Иванице (одакле су по страначкој дужности или у приватној режији – што нисмо успјели докучити) стигли гости изгладњели од пута. Срећом, за свакога је било и меда, и вина, и пршута...“. У оквиру текста су објављене и фотографије са Сајма.

  У жалби достављеној Савјету за штампу у БиХ, г. Колак наводи: „Обраћам Вам се овом притужбом на извјештавање портала 'saransak.com' од дана 18.08.2015. године, у коме је у чланку 'Требињска гостољубивост и алавост', а у рубрици дешавања, на поменутом порталу њиховим извјештавањем грубо повријеђена моја част, достојанство и људска права, те откривен мој идентитет без моје сагласности“.

  Такођер, наводи и сљедеће: „У томе чланку је извршен директни напад на моју личност и интегритет, те моју припадност политичкој партији, у овом случају Савезу независних социјал-демократа, наносећи неистине о мојој похлепности и халапљивости за храном, а на том сајму су били изнесени горе поменути производи за дегустацију. Захтјевам да Вијеће за штампу БиХ утврди да ли је првенствено овај портал легално регистрован, те да установи повреду мојих права и људског достојанства, односно части изношењем ових клевета и неистина, а на основу Устава БиХ и Републике Српске, те релевантних законских прописа који регулишу ову област, те да ми доставите писмени одговор на горе достављену адресу ради покретања евентуалног судског поступка“.

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници одржаној 23.10.2015. године, размотрила је жалбу г. Небојше Колака, текст „Требињска гостољубовост и халапљивост“ и утврдила да нема кршења Кодекса за штампу и online медије БиХ.

  Жалбена комисија констатује да је жалба неоснована јер се идентитет Небојше (Данила) Колака нигдје не спомиње у тексту, нити његова страначка припадност.

   

  Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф.др Миодраг Живановић; адвокат Дражен Зубак; проф. др Енес Османчевић; новинар Фуад Ковачевић; суткиња Нада Арсенић; новинар Милан Шутало; новинарка Сузана Мијатовић и новинар Мухамед Јусић.

  Предсједавајући Жалбене комисије

  проф.др Миодраг Живановић

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.