Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Народна скупштина Републике Српске - магазин "Фактор", 06.06.2016. године

  Број: 364-02/16
  Датум: 18.06.2016.


  ОДЛУКА
  Жалбене комисије Савјета за штампу у Босни и Херцеговини

  по жалби Народне скупштине Републике Српске
  на текст „Злобан покушај скандализовања редакције Факторa“
  објављен у магазину „Фактор“ 06.06.2016. г.


  ЖАЛБА СЕ ПРИХВАЋА
  Прекршен Кодекс за штампу и online медије БиХ
  Члан 2 – Уредничка одговорност
  Члан 7 – Mogućnost odgovora

  Жалбена комисија констатује да је прекршено право на одговор, г. Чубриловић је непримјерено етикетиран од редакције „Фактора“, само из разлога што је користио своје право на одговор, које му јамчи Кодекс за штампу и оnline медије БиХ.
  Кориштење синтагме „Злобан покушај скандализовања редакције Факторa“, представља нарушавање права Жалбеника да да свој одговор на претходно објављени текст „Странац у кухињи“, за који је Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ утврдила да су прекршени Члан 2 – Уредничка одговорност, Члан 5 – Тачност и фер извјештавање, и Члан 14 – Ауторска права.


  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ прихватила је жалбу Народне Скупштине Rепублике Српске на текст објављен у магазину „Фактор“ 06.06.2016. г., са наднасловом „Извини, Чубриловићу“, насловом „Злобан покушај скандализовања редакције Фактора“ и поднасловом „Реаговање на текст у рубрици 'распакивање', насловљено као 'измишљени интервју са Чубриловићем', оним што се узима као аргумент, сужава све оквире новинарског изражавања. Што је класичан ПРИТИСАК!“.

  Савјету за штампу у БиХ и редакцији магазина „Фактор“ упућена је жалба Народне скупштине Републике Српске поводом текста објављеног 23.05.2016. г., под насловом „Странац у кухињи“. Жалбеници су, између осталог, назначили: „Предсједник Народне скупштине Републике Српске никада није дао интервју магазину 'Фактор', а дијелови интервјуа који сте објавили у броју од 23. маја 2016. године објављени су у листу 'Фокус' али прије више од четири године. Желимо да нагласимо да прије четири године Недељко Чубриловић није био предсједник Народне скупштине Републике Српске. Интервју у којем је представљен приватно за лист 'Фокус', радила је новинарка Биљана Гагула. Будући да су испод измишљеног интервјуа који сте објавили у магазину 'Фактор' потписани иницијали Б.Г. вјероватно сте и на тај начин покушали да обманете јавност, потписујући иницијале аутора који не ради за Ваш магазин“.

  Жалбеници наводе и сљедеће: „Желимо да Вас подсјетимо да су овим прекшене готово све одредбе Кодекса за штампу као и одредбе члана 5.став 1.и 3. Закона о заштити од клевете ( Сл.гл. РС бр.37/01) због чега тражимо да у првом наредном броју објавите деманти и извињење предсједнику Народне скупштине Републике Српске. Објављивањем лажног интервјуа, који предсједник Народне скупштине Републике Српске никада није дао листу „Фактор“, на најгрубљи начин прекршена су сва начела праведности, истинитости и пристојности, а јавност је свјесно обманута и заведена лажним и измишљеним текстом. Поред тога, будући да је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић одсутан из здравствених разлога, због чега је, дјелимично, овлашћења пренио на потпредсједника Народне скупштине Жељку Стојичић, овај текст апсолутна је обмана јавности у Републици Српској и БиХ, а представља и кршење људских и грађанских права предсједника Народне скупштине. Поштујући и уважавајући новинарске слободе, од Вас очекујемо да поштујете законе и кодексе којима се дефинишу правила новинарског рада у Републици Српској и БиХ“.

  Дијелови реаговања Народне скупштине Републике Српске објављени су у магазину „Фактор“ 06.06.2016. г., у оквиру текста са наднасловом „Извини, Чубриловићу“, насловом „Злобан покушај сканадализовања редакције Фактора“ и поднасловом „Реаговање на текст у рубрици 'распакивање', насловљено као 'измишљени интервју са Чубриловићем', оним што се узима за аргумент, сужава све оквире новинарског изражавања. Што је класичан ПРИТИСАК!“.
  Објављено је: „На текст Странац у кухињи, објављен у прошлом броју у рубрици 'распакивање', која говори о Недељку Чубриловићу, његовом политичком путу, каријери, шта је све радио и на којим функцијама био; а да је за то вријеме имао приватну фирму, стигла је реакција из Одсјека за односе с јавношћу НС РС. Да смо, ето, објавили 'измишљени интервју' са г. Чубриловићем. Иако је ријеч о потпуно другој новинарској форми, што је јасно наглашено називом рубрике – распакивање. Баш као и у самом поднаслову – како наши високи функционери радије причају о споредним стварима него оним предузетничким. То је био лајтмотив! При том, Чубриловић је дуго високи политичар, чиме је, по природи посла, подложан критици јавности и медија. Отуда у закључку нашег текста стоји да, као предсједник Народне скупштине, бјежи од одговорних тема, нарочито у кључним тренуцима. Управо изтих разлога, као најбољи примјер, залијепили смо неке од одговора из његовог ранијег интервјуа о потпуно споредним стварима (шаху, облачењу, кухињи, одмору). Чиме је ту обманута јавност?! Напросто, ништа у чланку није фалсификовано! Али, очита је намјера да се управо због написаног, распакованог, жели скренути пажња помпезним саопштењем, а Фактор и уредништво скандализовати. Што није први пут да то чини иста особа, која се овог пута крије иза Скупштинског Одсјека за односе с јавношћу. Да је све фингирано, говори и то да агенција Срна није хтјела да објави наше реаговање. Од које, као по команди, преузимају остали медији. Прави се спектакл. Импровизује! Објављује се да је то реакција НСРС, иако о томе у Скупштини није било ни ријечи. Фактор, из професионалних разлога, објављује 'спорно'саопштење. Без навођења непотребних чланова Кодекса за штампу БиХ и одредаба Закона о клевети који би само заузели простор“.

  Даље се наводи: „Јасно је, дакле, да се овим и оваквим саопшењем покушава на најгрубљи начин извршити притисак на уредништво, на слободу изражавања и истраживачко новинарство. Рећи, тиме што је пренесени дио интервјуа (из новина које не излазе, па тиме није навођен извор) измишљен, дјелује прилично неуко, али и као својеврсна злоупотреба институције НС РС. Можда и отуда што је шефица ове скупштинске службе то тек који мјесец, а на то мјесто је дошла без конкурса, и то са средњом стручном спремом?! За коју се Чубриловић лично заложио, а што је Фактор о томе писао (и у томе треба тражити мотив). Упркос стручним људима који тамо већ годинама коректно раде тај посао. Наводећи одакле је преузет интервју, најбоља је потврда да – није измишљен!!! Па се каже како је и 'текст измишљен'. Ако се мисли на овакав начин зауставити писање о Чубриловићу, ево, само смо мотивисанији. Да ли треба ћутати о томе шта су Жељезнице за осам година, колико је Чубриловић провео на мјесту ресорног министра, срозане на најнижи ниво, на примјер?! А, што се наводи да је здравље г. Чубриловића нарушено, заиста то ничим нисмо допринијели и неморално је то доводити у контекст. Поготово што долази из највише законодавне институције у РС. Или је, ипак, злоупотријебљен њен меморандум!“.


  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници одржаној 18.06.2016. г., размотрила је жалбу Народне скупштине Републике Српске, текст „Злобан покушај скандализовања редкције Фактора“ од 06.06.2016. г. и утврдила кршење Кодекса за штампу и online медије БиХ: Члан 2 – Уредничка одговорност, и Члан 7 – Могућност одговора.
  Жалбена комисија констатује да је прекршено право на одговор, г. Чубриловић је непримјерено етикетиран од редакције „Фактора“, само из разлога што је користио своје право на одговор, које му јамчи Кодекс за штампу и оnline медије БиХ.

  Кориштење синтагме „Злобан покушај скандализовања редакције Факторa“, представља нарушавање права Жалбеника да да свој одговор на претходно објављени текст „Странац у кухињи“, за који је Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ утврдила да су прекршени Члан 2 – Уредничка одговорност, Члан 5 – Тачност и фер извјештавање, и Члан 14 – Ауторска права.

  Члан 2 - Уредничка одговорност, Кодекса за штампу и online медије БиХ: “Најважнија одговорност новинара и уредника је осигурати да њихов рад буде усмјерен ка поштивању истине, као и права јавности да сазна истину. Новинари ће у сваком тренутку обављати свој посао у духу праведности, истинитости и пристојности при сакупљању информација, извјештавању и представљању мишљења. Плагијати, фалсификовање, намјерно прикривање важних чињеница, примање мита или услуга, који би утицали на рад новинара или уредника, најтежи су морални прекршаји ове професије”.

  Члан 7 - Могућност одговора, Кодекса за штампу и online медије БиХ: „Право на одговор ће бити проширенo на релевантне особе уколико уредник процијени да такав корак доприноси тачности и непристраности извјештавања. Уколико је икако могуће, на располагање ће бити стављена могућност непосредног одговора у издању у којем је објављена оптужба и/или нетачно наведене информације, у дужини не већој од интегрално објављеног текста“.  Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф.др Миодраг Живановић; адвокат Дражен Зубак; адвокатица Нада Далипагић; проф. др Енес Османчевић; новинар Фуад Ковачевић; доц. др Златиборка Попов Момчиновић; суткиња Нада Арсенић; новинар Милан Шутало и новинарка Сузана Мијатовић.


  Предсједавајући Жалбене комисије

  проф.др Миодраг Живановић

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.